• 18/05/2024

Kempenaar Jonas Geens rijdt zich meer dan 100 kilometer in de kijker in Nokere

NOKERE – Een indrukwekkende Lotte Kopecky en thuisrijder Tim Merlier – voor de tweede keer op rij – hebben Nokere Koerse op hun naam geschreven. Beide wedstrijden werden ontsierd door een resem valpartijen. Bij twee ervan was Victor Campenaerts het slachtoffer. Merlier haalde het in de sprint voor twee andere landgenoten, Edward Theuns en Milan Menten. Geen hoofdrol dus voor de Antwerpse renners al reed Jonas Geens (24, zie foto) zich wel in de kijker.

Geens maakte deel uit van een kopgroep van zeven, die vrij vlug een voorsprong uitbouwde van twee minuten. Ongeveer bij het ingaan van de laatste van vier plaatselijke ronden ging Campenaerts onderuit. De eerste van twee valpartijen waarvan hij het slachtoffer werd. De tweede voltrok zich op minder dan drie kilometer van de meet.

Geens: ‘Ik had dit totaal niet verwacht. Het ging supersnel in het begin. Op de eerste klim van de dag – de Wolvenberg, na 26 kilometer, – zat ik al te ver. Ik geraakte tussen de auto’s en ik dacht meteen ‘wat is dat hier, wat een niveau.’ Ik ben dan op één of andere manier toch vooraan geraakt. Een ploegmaat vroeg me hoe ik me voelde en ik antwoordde dat het niet zo goed was.’

‘Het ging veel te hard voor mij. Hij raadde me aan om – wanneer ik kon – toch aan te zetten. Ik heb dat gedaan en ik kreeg direct een hoop renners mee. Ik was content dat we met zeven man waren en niet met twee of drie want op deze manier was het genieten. Alhoewel ik me niet fenomenaal goed voelde onderweg zat er op het einde toch nog iets op. Het is in ieder geval beter meegevallen dan verwacht.’

Uiteindelijk reed hij 110 kilometer voorop, waarvan de helft rechtstreeks in beeld werd gebracht. ‘We hadden met onze ploeg (Tarteletto – Isorex) de opdracht meegekregen om iemand in de vroege vlucht te hebben. Ik denk wel dat ze content zijn dat dit gelukt is. ‘

Geens behaalde vorig jaar in augustus zijn eerste overwinning als wielrenner in dienst van het Van Mossel Heist Cycling Team. Hij bood zich zelf aan bij de ploeg van Peter Bauwens en mocht er beginnen. Hij kon meteen mee op ploegstage.

Zijn eerste profkoers, de Grote Prijs Criquelion tien dagen geleden in Lessines, was geen onverdeeld succes. Hij kwam zwaar ten val maar hield er enkel schaafwonden aan over. Afgelopen zondag startte hij dan in de Dorpenomloop in Rucphen, net over de Nederlandse grens. Hij eindigde als 55ste.

Nijlenaar Jonas Geens is geen fulltime-wielrenner. ‘Ik ben dit jaar bij de ploeg gekomen. Ik ben dus nog geen profrenner maar momenteel kan ik dit best combineren met mijn andere werk. Ik ga twee dagen per week aan de slag op de afdeling financiën bij een octrooibureau in Antwerpen. Vorig jaar deed ik nog aan atletiek maar ik ben moeten stoppen door blessureleed. Mijn specialiteit was de 800 meter maar door problemen met mijn enkels ben ik overgeschakeld naar het wielrennen. Fietsen was de enige uitweg om toch nog te blijven sporten op hoog niveau.’

‘Ik rij vrijdag de Bredene Koksijde Classic. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven na mijn inspanningen van vandaag. Ik hoop dit seizoen nog ergens een rondje in het buitenland te kunnen rijden. Het is nog niet helemaal duidelijk waar dat zal zijn maar het gaat er wel van komen. De selecties moeten nog bekend gemaakt worden maar ik vind het leuk om daar eens te mogen starten. Het niveau in België ligt superhoog. Over de grens is het vaak iets makkelijker om te kunnen meedoen voor de prijzen. Dat is weleens leuk. Ik hou wel van ‘op-en-af-koersen’. Het mag natuurlijk geen Mont Ventoux zijn maar een zwaar parcours ligt me.’

Edwin MARIËN.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten