• 19/07/2024

Kempenaar Dries Van Gestel behaalt fraaie zesde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne

KUURNE –Gisteren voorspelden we dat geen enkele Antwerpse renner een rol van betekenis zou kunnen spelen in Kuurne-Brussel-Kuurne. Toch wist één van hen, Dries Van Gestel, een mooie zesde plaats te behalen in de massaspurt. Hij werd daarmee zelfs eerste landgenoot in een wedstrijd die werd gewonnen door topfavoriet Fabio Jakobsen, al dient gezegd dat Tosh Van der Sanden en Nathan Van Hooydonck alweer prima werk deden voor Jumbo Visma.

Tijd voor een kennismaking met Van Gestel (27) van Total-Direct Energie, een toch nog altijd wat vergeten Belgische coureur. ‘Dat wordt wel vaker gezegd. Er wordt weinig over mij gezegd en geschreven, maar ik probeer altijd men werk te doen. Ik weet dat ze vanuit de ploeg tevreden zijn en dat is belangrijker dan wat de media schrijft.’ Dit is zijn beste resultaat sinds zijn dertiende plaats in de Ronde van Vlaanderen anno 2019. ‘Het is niet de bedoeling dat ik wedstrijden win. Ik rij in dienst van de kopmannen. Mijn persoonlijk resultaat is  ondergeschikt. Daar heb ik geen problemen mee. Ik weet wat van mij wordt verwacht en ik probeer die opdracht dan ook te volbrengen. Maar soms, zoals vorig jaar in de Scheldeprijs en in Gent-Wevelgem mocht ik zelf mijn gang gaan gaan. Dat is wel leuk.’

Misschien zien we de Arendonkenaar dinsdag nog prominenter in beeld. Na Het Nieuwsblad een K-B-K start hij ook in Fayt-le-Franc in de GP Le Samyn, de Waalse seizoensopener. Total Direct Energie heeft met Turgis, Oss, Boasson Hagen en Sagan (zie foto) – al worden de vraagtekens achter diens naam steeds groter -, enkele toppers in huis. Voor Van Gestel is het een hele eer om daar tussen te lopen. ‘Vrijdag, tijdens de briefing werden de selecties voorgelezen. Dat was wel even schrikken.’ Van Gestel nam de voorbije winter deel aan een aantal veldritten. ‘Een idee van mijn mountainbikevrienden. Het is specialiteit waarin je van alles leert. Je moet vechten voor iedere meter, voor iedere bocht,… en het meest onwaarschijnlijke kan gebeuren: in de spaken van een tegenstander verzeilen, dom vallen omdat je dat putje tijdens de opwarming niet had gezien, noem maar op. Ik dacht: zo’n veldritje nemen we wel even mee. Ik startte in Zolder, reed constant met een bijzonder hartslag en werd dan uit wedstrijd genomen: Van Aert kwam eraan. Het was een beetje een gek idee. Ik had zelfs nog geen fiets. Gelukkig heeft een fietsenmaker uit mijn gemeente er me één bezorgd.’

Van Gesel werd in 2019 gevolgd en vervolgens ingelijfd bij Total Direct Energie. ‘Op dat moment waren ze nog geen World Tour ploeg maar het was wel duidelijk dat ze het zouden worden. Ik reed toen een goed voorjaar met als absolute uitschieter mijn dertiende plaats in de Ronde van Vlaanderen. Verschillende ploegen boden zich aan. Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. En ook zij zijn tevreden want mijn contract werd ondertussen verlengd. Die Ronde zal ik niet meteen vergeten. Ik reed tussen al die grote namen en een mensenmassa langs de weg die oorverdovend uit de bol ging. Het was net of ik op een festival rondliep. Vroeger was ik niet explosief genoeg. Daar heb ik de voorbije jaren aan gewerkt. Toen ik bij Sport Vlaanderen Baloise reed hadden andere renners iets meer de neiging voor een helling voorbij te rijden omdat ze dachten dat zo’n hindernis te zwaar zou zijn voor mij maar dat is nu anders.’ Voor hij naar Sport Vlaanderen kwam had Van Gestel een stagecontract bij Lotto Soudal.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten