• 12/07/2024

Kempen, Rupelstreek en Zuidrand strijden voor ‘Wandeling van het jaar’

EDEGEM – Wandelgekte wegens corona en een recordaantal kandidaten op de shortlist: dit wordt ongetwijfeld een topeditie van de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’. Acht wandelingen in Baarle, Boom/Niel/Rumst, Edegem, Kasterlee, Mol, Ravels (2) en Willebroek dingen mee naar de hoofdprijs. Wandelaars kunnen tot en met dinsdag 31 augustus stemmen voor hun favoriet op www.wandelingvanhetjaar.be, waar je ook een voorstelling en gedetailleerde fiches van de acht kandidaten vindt. In september maakt Toerisme Provincie Antwerpen de winnaar bekend.

Ook dicht bij huis maak je aantrekkelijke wandelingen. Dat hebben vele Vlamingen het voorbije jaar ontdekt. Steden, gemeenten, toeristische diensten en (natuur)verenigingen nemen bovendien voortdurend initiatieven om dat wandelaanbod te versterken. Toerisme Provincie Antwerpen zet de knapste realisaties in de kijker via de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’.

Na een grondige doorlichting op het terrein van alle ingestuurde wandelingen, maakte de jury een selectie op basis van onder meer landschap, infrastructuur en toeristische beleving. Dat resulteert in volgende shortlist: enclavebelevingsroute in Baarle (VVV Baarle), steenbakkerstunnels herontdekt in Boom/Niel/Rumst (Toerisme Rupelstreek vzw- zie foto), Terlindenpad in Edegem (Streekvereniging Zuidrand), Slapende Reuswandeling in Kasterlee (partners Slapende Reus), De Ronde Put in Mol (Dienst Toerisme Mol), Bruggeskeswandeling in Ravels (Gemeente Ravels, ANB en Natuurpunt Ravels), Grave Ravenpad in Ravels (Collectief MOOS) en Molenbergwandeling in Willebroek (Gemeente Willebroek).

De competitie leverde al heel wat toppers op: Schepswandeling in Balen (2012), Gevangen tussen grens en groen in Hoogstraten (2013), Talanderwandeling in Arendonk (2014), Klinkaartroute in Niel en Boom (2015), Hobokense Polderwandeling in Antwerpen (2016), Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar (2017), Keiheuvelwandeling in Balen (2018) en Flirten met de grens in de vallei van het Merkske in Hoogstraten (2019).

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme: ‘Ik verwacht een topeditie. Wegens de lockdown hebben we de wedstrijd vorig jaar jammer genoeg moeten annuleren. Vandaag is de vraag naar wandelsuggesties groter dan ooit. De acht trajecten op de shortlist serveren samen uren wandelplezier. Met aanraders voor zowel natuurliefhebbers, families met jonge stappertjes als erfgoedfans. Benieuwd wie van de genomineerden de wandelaar het meest zal charmeren.’

Los hiervan is het Molderbroek in Mol Gompel vanaf nu opgenomen in het netwerk van wandelknooppunten. Je kon het gebied eerder al ontdekken via een wandeling van Natuurpunt, maar vanaf nu vind je ook knooppuntenborden die je de weg wijzen. De uitbreiding maakt deel uit van het vernieuwde wandelnetwerk Grote Netewoud in de regio Mol-Balen-Geel-Meerhout. Dit wandelnetwerk zorgt – naast de integratie van Molderbroek – ook voor verbindingen met het centrum van Mol, Sunparks Kempense Meren en de Put van Rauw. De vernieuwde wandelkaart is verkrijgbaar bij de dienst toerisme of via https://webshopvisitmol.recreatex.be/Products/Overview .Via www.wandelknooppunt.be plan je zelf je wandeling. (EM / Foto De Schorre)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten