• 15/04/2024

Katia Hardies (Emblem) achtste op 200 meter op WK para-atletiek

EMBLEM – Katia Hardies is achtste en laatste geeindigd op de 200 meter op het WK atletiek paralympics in Parijs in de categorie T38 (mensen met een hersenverlamming). Een verrassing was dat niet voor de atlete uit Emblem, aangesloten bij AC Lyra. Ze had de traagste besttijd van alle deelnemers.

De grote favoriete, de Britse Sophie Hahn, eindigde pas op de derde plaats. Het was de Hongaarse Luca Ekler, die eerder goud won in het verspringen en tweede werd op de 100 meter, die de titel won in een nieuwe wereldrecordtijd van 25.80. De vorige besttijd stond op naam van Hahn met 25.92. Vorig jaar geraakte Ekler nog betrokken een zwaar auto-ongeval.

Voor Hardies was het haar debuut op een WK. Ze finishte in 32.38. Later dit weekend treedt ze nog aan op de 400 meter. ‘Ik ben toch een klein beetje teleurgesteld. Ik wist dat ik de minste tijd op mijn naam had staan. Mijn eerste 100 meter was niet goed, deel twee ging een stuk beter. Maar als voorbereiding op de 400 meter was dit wel een prima test.’

‘Ik mag best trots zijn dat ik hier aan de start mocht staan. Vijf weken geleden heb ik nog een voetblessure opgelopen. Gebeurt dat twee weken later, dan zat ik nu thuis maar dankzij een prima begeleiding heb ik een alternatief voorbereidingsprogramma kunnen afwerken. Ik ben blij dat ik deze 200 meter heb mogen lopen als voorbereiding op de 400.’

‘Ik ben 36 en zes jaar geleden heb ik een hersentrombose gehad. Ik heb goed kunnen revalideren en drie jaar geleden besloot ik om uit te kijken naar een sport die ik kon doen met één arm. Zo ben ik bij atletiek uitgekomen. Vroeger heb ik trouwens ook aan sport gedaan, als korfbalster bij Spartacus Deurne.’

‘Op de paralympics zal je me niet zien. Dit WK was het hoogst haalbare. Ik heb twee kindjes en werk als wetenschappelijk schrijver bij een farmaceutisch bedrijf. Het zou niet logisch zijn dat ik, als amateur met een fulltime-job, zou mogen aantreden op de Paralympische Spelen. Die zijn bedoeld voor jongere mensen die betaald worden om hun sport te beoefenen. Normaal had ik twee jaar geleden naar het EK kunnen gaan maar omwille van  corona besloot men om enkel atleten te sturen die aangesloten zijn bij de VAL, zodat zij zich in hun bubbel konden voorbereiden.’

‘Ik ben de mensen van Lyra zeer dankbaar. Ik kan trainen én sporten met valide atleten. Ik denk dat dit vrij uniek is.’

Katia was de tweede Antwerpse die in actie kwam in Parijs. Gisteren werd Joyce Lefevre zesde op de 100 meter (T34). Later op de avond zorgde Maxime Carabin toen voor de eerste Belgische (en meteen ook gouden) medaille, op de 400 meter (klasse T52). In de langverwachte confrontatie met de Japanner Sato trok onze landgenoot aan het langste eind. In 54.19 pakte hij de eerste wereldtitel uit zijn carrière met een nieuw wereldrecord, die tot dan op naam van zijn grote rivaal stond.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten