• 25/02/2024

Kastelen in Antwerpen, Bornem en Hingene moeten toeristische toppers worden

BORNEM – Van het Gravensteen in Gent tot Het Steen (zie foto) in Antwerpen ontpopt een netwerk van kastelen zich als nieuwe toeristische topper in de Scheldevallei: de Kastelen van de Schelde. Toeristen uit binnen- en buitenland zullen hiermee nog meer hun weg vinden naar de Schelde, zijn idyllische dorpen, bijzondere erfgoed en zijn unieke slikken, schorren en overstromingsgebieden. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van toerisme, zorgde samen met Toerisme Vlaanderen mee voor de realisatie van het nieuwe toeristische netwerk.

Kastelen van de Schelde telt zeven kastelen. Drie ervan liggen op het grondgebied van onze provincie: het Steen (Antwerpen), Kasteel Marnix de Saint Aldegonde (Bornem) en Kasteel d’Ursel (Hingene). Vlaanderen investeerde 4.4 miljoen euro in het project. Dit bedrag werd met drie miljoen euro verhoogd door andere partners. Na de investeringen dient zich immers een nieuwe uitdaging aan: de exploitatie tot een echt succesverhaal uitbouwen. De voorbije maanden zijn alvast veelbelovend voor de toekomst. Veel bezoekers vonden hun weg naar de geopende site kasteel d’Ursel. De tomeloze ambitie van de kastelen blijkt uit de vele initiatieven die ze nemen. Demir: ‘Ik hoop dat die ambitie inspirerend werkt voor de pas geopende site kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem.’

De Schelde, waaraan al deze kastelen gelegen zijn, oefent sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht uit. Talrijke kastelen en burchten werden verrezen aan de oevers ter verdediging van de welvarende regio. En toen ze hun militaire functie verloren, werden ze omgebouwd tot hoven van ‘plaisanterie’: comfortabele zomerverblijven met grote tuinen en parken voor de rijksten.

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘40 jaar geleden was de Schelde een stroom zonder leven. De natuur stond onder grote druk. Gelukkig hebben we dit kunnen keren. De natuurkwaliteit kende, mee onder impuls van het Sigmaplan, een revival. Het areaal aan natuurgebied is uitgebreid, de robuustheid van de gebieden is toegenomen en er is voor meer verbinding gezorgd. Met als gevolg: meer fietsers, wandelaars, vogelkijkers, natuurfotografen, sporters… Het toerisme in de Scheldevallei wint aan belang. Met de ontsluiting van waardevol erfgoed zoals de kastelen, verstevigen we dit toeristisch potentieel, maar ook de draagkracht van deze wondermooie regio. We hebben bovendien de ambitie om een Nationaal Park Scheldevallei te creëren.’

In kasteel Marnix de Sainte Aldegonde gebeurden al tal van realisaties. De tentoonstelling over de familie de Marnix werd in een nieuw kleedje gestoken. Er kwam een extra ruimte voor de collectie van Breugel gravures. Boven de stallen met het koetsenmuseum, is een onthaal- en belevingscentrum gekomen. De kasteeldreef wordt momenteel volledig vernieuwd. Burgemeester Greet de Bruyn (CD&V): ‘In Bornem treden geschiedenis, cultuur en natuurrecreatie met elkaar in dialoog. We liggen in het hart van het hopelijk toekomstig Nationaal Park. Naast wonderlijke natuur hebben we twee unieke kastelen en een wondermooie abdij. Vanuit de gemeente hebben we de renovatie van de abdij op ons genomen. We maakten hierbij de link met het kasteel door het inrichten van een onthaalpunt. Bezoekers kunnen hier parkeren en beide erfgoedsites op vijftien minuten wandelen van elkaar bezoeken.’ De andere kastelen van het project zijn Kasteel Wissekerke (Kruibeke), Belfort van Dendermonde, Kasteel van Laarne en Gravensteen (Gent). (EM / Foto Jonathan RAMAEL)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten