• 25/02/2024

Karen kampte met een burn-out en schreef er handleiding voor (groot-)ouders over

GEEL – Zes jaar geleden kreeg kinderjuf Karen Van Doninck (zie foto) uit Geel af te rekenen met een burn-out. Om uit die moeilijke periode te geraken begon ze te tekenen en te schrijven. Het resultaat is een handleiding onder de vorm van een kinderboek, dat (groot-)ouders, die hetzelfde meemaken, kunnen gebruiken om aan hun (klein)kinderen duidelijk te maken wat zij moeten ondergaan.

Van Doninck: ‘Ik ben mama van twee tieners van dertien en zestien jaar. Ik ben momenteel kleuteronderwijzeres in de Freinetschool van Turnhout. Daarvoor werkte ik in de Freinetschool van Lille. Ik heb gestudeerd voor kleuterjuf maar doordat ik niet meteen werk vond heb ik me bijgeschoold en kon ik beginnen in de lagere school. Dat was niet helemaal mijn ding. Ik heb er wel tien jaar voor de klas gestaan tot ik besefte dat ik iets anders moest gaan doen. Acht jaar geleden heb ik terug de stap naar de kleuters gezet. Zoniet had ik al vroeger in een burn-out gezeten. Net op het moment dat ik dacht ‘dit is echt wat ik heel mijn leven wil doen’ viel ik uit. Heel gek. Ik heb jarenlang heel veel fysieke pijn gehad. Vervolgens wou het hoofd ook niet meer mee. Mijn eerste geblokkeerde nek had ik al toen ik in de lagere school zat, net als chronische sinusitis. Op dit moment is het weer heel druk voor mij en dan krijg ik signalen door. Alleen heb ik nu geleerd om daar naar te luisteren.’

‘Ik wist al jaren dat ik een burn-out ging krijgen. Natuurlijk wist ik niet wanneer. De dokter gaf me plots het bevel om van de ene dag op de andere te stoppen met werken. Ik zat thuis maar daarmee waren de problemen niet opgelost want ik was gewoon om over mijn grenzen te gaan. Het liep fout twee weken voor de paasvakantie in 2017. Mijn grote held in kinderboekenland is Liesbeth Slegers, hier uit Geel. Ik had een afspraak met haar dat ik een week later met mijn klasje naar haar zou mogen gaan maar dat is niet kunnen doorgaan. Ik heb geweend aan de telefoon. Mijn psycholoog vroeg me waar ik energie van kreeg. Maar zelfs van leuke dingen kreeg ik dat niet. Men liet mij teruggaan naar de periode dat ik kind was. Toen kreeg ik energie van lezen en tekenen. Ik ben vervolgens terug naar de tekenschool gegaan. Overdag sliep ik en ’s avonds ging ik naar de les. Voor de eerste keer zag ik een tekening die ik zelf had gemaakt waarvan ik dacht ‘dat valt precies wel mee.’’

‘Na nachten wakker te hebben gelegen ben ik in gang geschoten. Het is een kinderdroom van mij om een boekje te schrijven. Ik had al wat scenario’s  getypt maar geen ervan is uitgebracht. Samen met mijn burn-out is dat schrijven begonnen. Op minder dan een maand is de eerste druk uitverkocht. We zitten nu met een wachtlijst. Eerst was mijn doelpubliek ouders met kinderen of kleuteronderwijzeressen die konden doorgeven wat ouders doormaken. Nu blijkt dat deze problemen die zich het vaakst voordoen bij hoogsensitieve mensen met hoogsensitieve kinderen. De kinderen gaan het rushen van de papa of mama nadoen. Ondertussen heb ik gehoord dat mensen die geen kinderen hebben het voorlezen aan hun ouders of aan hun partner. Op elke pagina van mijn boek staan vragen waar de kinderen dieper op kunnen ingaan. Op die manier geef ik tools waarmee lezers aan de slag kunnen.

‘Mijn collega van het zesde leerjaar is het boek beginnen lezen en ze is niet meer gestopt waarna ze het gebruikt heeft voor haar lessen. Ik ben bezig aan een lesmap die bij het boek hoort. Ik heb al een deel klaar. Ze zal bestaan uit uitgewerkte lesjes, relaxatieoefeningen en dingen die ikzelf overal heb gevonden waarvan ik denk dat het interessant kan zijn. Ik kon niet vlug genoeg aan de tweede druk beginnen maar toen heeft mijn man me ingetoomd. Ik moet de boeken immers telkens zelf naar de post doen. We hebben nu een afspraak gemaakt dat ik dit nog maar twee keer per week doe. Dat zijn dus valkuilen waar ik voor moet uitkijken. Ik heb mijn werk hervat na anderhalf jaar thuis te zijn geweest. Ik moest eerst voor de pensioencommissie verschijnen maar ik wilde absoluut terug naar de kleuterschool. In samenspraak met de dokter heb ik dan besloten om halftijds aan de slag te gaan. Ik ga telkens een volledige week werken – wat wel heel zwaar is – en ben dan een week thuis.’

Het boek kost achttien euro en is te verkrijgen via de gelijknamige website https://www.snoetjesvolsproetjes.com/ en ook onder meer in De Standaard Boekhandel in Geel.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten