• 17/07/2024

Kapellen kiest voor collectieve opvang Oekraïners, rozenmaand in Kalmthout

KAPELLEN – De gemeente Kapellen opent volgende week een collectieve opvang voor 34 Oekraïners op de parking van gemeentehuis Beukenhof aan de C. Pallemansstraat. Er worden twintig containerunits geplaatst, zeventien om in te slapen en drie als leef- en eetruimte. Ook enkele ruimtes in dienstencentrum ’t Bruggeske worden opengesteld voor de Oekraïners, als kitchenette, wassalon en sanitair. De vluchtelingen zullen ’s middags – na de normale shift – ook kunnen eten in de cafetaria van het dienstencentrum. De units worden al geplaatst vanaf morgen, donderdag 9 juni. Daarna worden ze bemeubeld en aansluitend trekken de eerste Oekraïners in deze tijdelijke woongelegenheden.

Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld): ‘Er zijn diverse redenen waarom de gemeente Kapellen deze tijdelijke collectieve opvang organiseert. Ten eerste duurt de oorlog in Oekraïne langer dan verwacht en dat maakt dat ook de opvang van Oekraïense vluchtelingen in België wordt verlengd, waarbij alle gemeenten moeten helpen. Ondertussen neemt de druk op de gastgezinnen die ook in Kapellen al enkele maanden Oekraïners onderdak geven toe, zeker ook met de zomervakantie voor de deur. Onderzoek leerde de voorbije weken dat er in Kapellen geen andere opties zijn om een collectieve opvang te organiseren. Bovendien is het zeker op korte termijn haast onmogelijk om de Oekraïners te laten doorstromen naar de reguliere woningmarkt, wegens een gebrek aan betaalbare woongelegenheden.’

‘Kapellen financiert dit collectieve opvanginitiatief deels met Vlaamse subsidies. Met Vlaanderen wordt gesproken over bijkomende budgetten. Alleszins zullen de Oekraïners ook huur betalen tijdens hun verblijf in de collectieve opvang. Hoe lang deze situatie zal duren, is onbekend. Alleszins nemen de Kapellenaren zo samen verantwoordelijkheid en verloopt alles in goede verstandhouding met de Oekraïners. ‘De gemeente wil tevens de gastgezinnen en de vrijgevige Kapellenaren die de voorbije maanden hulpgoederen doneerden, hartelijk bedanken voor hun inzet, hun warmte en hun medeleven.’

Juni is rozenmaand in Arboretum Kalmthout. De start van een bloeirijk en deze zomer ook een artistiek seizoen. De schaduw van eeuwenoude bomen is ideaal om te genieten van een zomerwandeling in de arboretumtuin. En tussen de bloemen- en plantenborders verrassen de 50 kunstwerken door het Noord-Antwerpse kunstplatform Kappa. Zij stellen er vanaf vrijdag 17 juni de hele zomer tentoon met als thema ‘Buitenstaanders’. Gelijklopend hiermee werkte Arboretum Kalmthout een speelse zomerspeurtocht uit waarin kinderen en hun familie zich kunnen onderdompelen in de wereld van kunstenaars met een hart voor de natuur (zie foto). Die start op vrijdag 1 juli. Wie de zomersfeer in het 13,5 hectare domein helemaal wil opsnuiven, kan vanaf zaterdag 11 juni avontuurlijk overnachten in de cocoon, een bolvormige tent zwevend tussen de bomen.

De rozentuin van Arboretum Kalmthout beleeft in juni zijn hoogtepunt. Je vindt hem tussen de oude loods en de grote vijver, middenin de arboretumtuin. Geniet van de kleurenpracht vanop een bank in de zon of steek je neus tussen de bloemen, een heerlijk parfum. In het boekje dat je aan de balie meekrijgt, ontdek je heel wat leuke weetjes over rozen. Het verhaal achter de rozentuin van Arboretum Kalmthout is er eentje van vallen en opstaan maar vooral één van veel liefde voor de roos. Het volledige zomerprogramma op https://www.arboretumkalmthout.be. (EM / Foto Arboretum Kalmthout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten