Kamp C plant meiboom op houtskeletstructuur van circulair kantoorgebouw

WESTERLO – Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen.  Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur. Tegen de lente van volgend jaar zal het gebouw klaar zijn, als alles volgens plan verloopt. ’t Centrum zal dan voorzien in een gezonde en comfortabele werkomgeving.

Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V, derde van rechts achteraan op de foto), voorzitter van Kamp C: ‘Aanpasbaarheid en flexibiliteit zijn cruciaal als je gebouwen toekomstbestendig wil maken. ‘t Centrum toont wat dat betekent. Het is een voorbeeld van de manier waarop je als bouwheer kunt inspelen op veranderende ecologische, ruimtelijke en functionele inzichten.  Dit gebouw kan worden aangepast zonder dat daar veel energie of nieuwe materialen voor nodig zijn. Het ontwerp, de materialen en de verbindingen zorgen ervoor dat het gebouw gedemonteerd kan worden.’

Het circulaire kantoorgebouw op Kamp C telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2 400 vierkante meter. De constructie is gebouwd op een grid van vijf bij vijf meter. Alle componenten zijn daarop afgestemd, zodat er weinig verschillende elementen in het gebouw zitten. Zo bestaat de hoofddraagconstructie uit kolommen, balken en vloerelementen van massief meerlagig hout, het zogenaamde CLT of cross laminated timber.

Projectverantwoordelijke Emiel Ascione van Kamp C (links vooraan op de foto): ‘Alle elementen van deze constructie zijn zo met elkaar verbonden dat ze zonder schade weer uit elkaar kunnen worden gehaald. De standaardcomponenten kunnen dus gemakkelijk hergebruikt worden in een volgend leven. Ook de funderingen kunnen probleemloos worden gerecupereerd en hergebruikt. Ik merk overigens op dat enkel voor de ondergrondse draagconstructie beton is gebruikt; deze is bovendien volledig cementloos.’ Die herbruikbare lijn is in het volledige gebouw doorgetrokken. Alle materialen zijn opgenomen in een zogenaamd Building Information Model (BIM) met een geïntegreerd materialenpaspoort zodat te allen tijde een inventaris kan worden opgemaakt. Het gebouw is daardoor letterlijk een opslagplaats van materialen.

Het eerste circulair kantoorgebouw is een realisatie van Kamp C en het bouwconsortium Kamp Circulair. Dat omhelst Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO.  ‘t Centrum is een gezamenlijke investering van Kamp C, de aannemer, het architectenbureau en het studiebureau. De bouwprijs bedraagt zo’n 3,2 miljoen euro, waarvan Kamp C één miljoen euro voor zijn rekening neemt. Over een looptijd van twintig jaar wordt elk jaar 50 000 euro voorzien voor energie- en onderhoudskosten.  Bouwconsortium Kamp Circulair staat dus in voor het ontwerp en de bouw en het toekomstig onderhoud en de energievoorziening. Bouwpartijen blijven zo langer betrokken en worden getriggerd om efficiënter om te gaan met producten en diensten. Helsen: ‘Zodra alles klaar is, verhuist het personeel van Kamp C naar deze nieuwbouw. Met dit gebouw als uithangbord willen we nog meer innovatieve ondernemers naar onze campus trekken. De realisatie van ’t Centrum past perfect in de missie van Kamp C.’

Edwin MARIËN

Foto:  Kamp C

Related post