• 24/06/2024

Kaartse beek

Kaartse Beek aangepast en hersteld om wateroverlast tegen te gaan

KAPELLEN/BRASSCHAAT – De grens tussen Kapellen en Brasschaat valt grotendeels samen met de Kaartse Beek. Omdat die beek regelmatig voor wateroverlast zorgt, heeft de buurt al een aanzienlijke hoeveelheid wateroverlast gehad. De provincie heeft aanzienlijke maatregelen getroffen en deze zijn vandaag voorgesteld tijdens het buurtfeest XL van zorgboerderij Meander.

De veranderingen zijn indrukwekkend: hoge oeverwallen zijn verlaagd, oevers zijn afgeschuind, enkele percelen zijn afgegraven en het oorspronkelijke grachtenstelsel is hersteld. Dit alles om meer ruimte te bieden aan het water.

Samen met de lokale besturen van Kapellen en Brasschaat heeft de provincie ook extra recreatieve en biodiverse ingrepen gedaan. Naast zorgboerderij Meander is er nu een gloednieuwe fiets- en wandelverbinding tussen de Holleweg en de Elisalei waardoor inwoners van Kapellen en Brasschaat de Brusselse Bossen gemakkelijker en veiliger kunnen bereiken.

Dankzij nieuwe aanplantingen kan men genieten van een uitgestrekt weidegebied met veel kleine landschapselementen. Ook zijn er bijkomende amfibieƫnpoelen aangelegd om de biodiversiteit te bevorderen.

Kom meer te weten over deze en andere ingrepen in de Vallei van de Kaartse Beek op de projectpagina.

Foto’s Ronny MULLENS

šŸ¤ž Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten