• 27/05/2024

Jubileumfeest en afscheid gebouw cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries

ANTWERPEN – Dertig jaar, zo lang bestaat het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) in het hart van de Sint-Andrieswijk in Antwerpen-centrum al. Om die drie mooie decennia te vieren organiseert de stad dan ook niet minder dan drie opeenvolgende feestweekends, met start op vrijdagavond 10 mei. Tegelijk neemt de buurt afscheid van het oude gebouw, dat begin juni sluit voor een grondige renovatie. Vanaf 2 mei wordt het al omgetoverd tot een tijdelijk kunstwerk.

In 1994 startte aan de Sint-Andriesplaats, centraal gelegen tussen Nationale- en Kloosterstraat, het toenmalige ‘wijkcultureel centrum’. Een kleinschalig cultureel centrum met een projectwerking dat zich op de buurt richtte. De historiek van de gebouwen gaat terug tot eind de 19de eeuw, toen waren ze in gebruik door de stadsreinigingsdienst, wat vele jaren zo zou blijven.

Intussen is coStA al 30 jaar een vaste waarde in de buurt, als ontmoetingscentrum voor cultuur, sport en jeugd voor de hele wijk. Bovendien hebben heel wat buurtinitiatieven en lokale verenigingen er hun plek.

Dat jubileum vraagt natuurlijk om feest. De festiviteiten richten zich naar de buurt én naar een ruimer publiek, met een mini-rockfestival en een buitengewoon kunstproject.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei – telkens om 20u wordt de lont aan het vuur gestoken voor het eerste feestweekend door Vitalski. Speciaal voor coStA stak hij de ‘Sint-Andries revue’ in elkaar. Met zowel op vrijdag- als op zaterdagavond een superdiverse show met theater, goochelshows, veel dans en muziek, maar ook comedy, een tombola en een live quiz. Daarbij tekenen ook heel wat bekende buurtbewoners en andere artiesten present.

Zaterdag 18 mei – 18u geeft ​‘Bar Costa’ zijn de eigenzinnige concertreeksen met gevestigde namen en opkomend talent die met de regelmaat van de klok plaatsvinden in het ontmoetingscentrum. Speciaal voor de feestmaand is er op 18 mei een zeer uitgebreide editie, ‘Sloopfest’, een mini-rockfestival. In twee zalen, met zeven bands waaronder Vandal X, en een stevig feestje nadien met onder andere dj Sofie Engelen.

​Op de laatste dag (zondag 26 mei) van de jubileumvieringen staat er vanaf 13u een gezellig buurt- en familiefeest gepland. Met kinderanimatie, rondleidingen, een bakfietsdisco, rommelmarkt, muziek, film en een deel-barbecue. Op die dag zegt de wijk ook vaarwel aan het oude gebouw.

In de weken voor de sluiting, vanaf donderdag 2 mei, loopt er een origineel project binnen én buiten het coStA-gebouw. Onder de noemer ‘Het collectief Beleg’ herscheppen lokale kunstenaars, van grafici tot beeldhouwers, schilders en woordkunstenaars en alles daartussen, het pand tot een tijdelijk dynamisch kunstwerk. Iedereen is welkom om dat te komen bewonderen.

Het uitgebreide programma van de feestweekends en de info over het kunstwerk is hier terug te vinden.

Foto’s stad Antwerpen/Ronny Mullens

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten