• 27/05/2024

Joyce Lefevre (Deurne) zesde op WK para-atletiek in Parijs

DEURNE – Joyce Lefevre is als zesde geëindigd in de finale van de 100 meter rolstoel (categorie T34) in Parijs.

De Deurnese atlete, aangesloten bij Wapper, komt uit in de T34. De classificatie is een van de acht specifiek voor atleten met cerebrale parese en een van de vier voor atleten met een cerebrale parese die een rolstoel gebruiken. Mensen in deze klasse hebben hypertonie (spierspanning), ataxie (ongecoördineerde bewegingen) en athetose (overbeweeglijkheid).

Negen atletes kwamen uit in de finale en het was al meteen duidelijk dat tegen de Britse overmacht niks te beginnen viel. Hannah Cockroft stak er – zoals zo vaak – met kop en schouders bovenuit. Eerder behaalde ze twaalf wereld- en zeven paralympische titels. Ze won in 16.81  Joyce Lefrevre werd  zesde in 19.62. Een andere landgenote, Cecile Goens, werd negende en laatste.  

In één van de drie halve finales – tijdens de ochtendsessie – eindigde Lefevre als derde in 19.27, ruim achter de ongenaakbare Cockroft die het kampioenschapsrecord op 16.67 bracht.  De Britse is in het bezit van de wereldrecords op de 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter en 1 500 meter in haar klassement en de Paralympische records op 100 meter, 200 meter, 400 meter en 800 meter.

Joyce Lefevre was ietwat ontgoocheld na haar race. ‘Mijn tijd in de finale is zwakker dan die in de reeks. Dat zou eigenlijk niet mogen. De externe omstandigheden waren goed, de warmte bijvoorbeeld is best te verdragen. Maar ik voelde meer stress, was wat onzekerder dan in de ochtend. Ik heb dat altijd al gehad. Misschien omdat de druk nog wat hoger ligt dan in de series.’

Door de suprematie van Cockroft strijden de andere meisjes voor maximaal de tweede plaats. ‘Tja, dat is een fenomeen he. Moeilijk te verklaren ook. Je kan twee handicaps nooit met elkaar vergelijken. Ik vrees dat die suprematie nog wel even gaat duren. En vergeet niet dat tegen de nummer twee, Andre, ook weinig te doen was. In Groot-Brittannie zijn ze dagelijks met hun sport bezig. Er wordt meer geld ingestoken, ze zijn meer gespecialiseerd en worden vaak van als ze kind zijn begeleid.’

Zondag neemt Joyce ook nog deel aan de 800 meter. ‘Ik ga ervanuit dat de twee Britse atleten ook daar goud en zilver gaan behalen. Wanneer ik de rest van het deelnemersveld bekijk, dan merk ik dat de tijden dicht bij elkaar liggen, dus de strijd om de derde plaats ligt open. Het zal erop aankomen om de juiste tactiek te gebruiken. En dan maar hopen dat ik beter presteer dan vandaag.’

Veertien atleten vertegenwoordigen ons land op de World Para Athletics Championships in Parijs. 1 330 atleten uit 107 landen nemen deel aan dit WK, de eerste stap op weg richting de Paralympische Spelen van 2024, eveneens in de Franse hoofdstad. Tijdens tien  competitiedagen strijden de atleten voor een podiumplek in één van de 171 onderdelen die plaatsvinden in het Stade Charléty.

 Joyce Lefevre kampte bij haar geboorte op 28 juni 1988 in Jette met zuurstoftekort in de hersenen, waardoor stappen moeilijk gaat. In de zomer van 2014 nam ze in haar manuele rolstoel deel aan de jaarlijkse Dodentocht in Bornem. Haar bijzondere prestatie ging dankzij een interview op ATV niet onopgemerkt voorbij. G-sport Vlaanderen merkte haar op en al vrij snel begon Joyce met wheelen.

In 2016 was Lefevre op de 100 meter goed voor brons op het EK in het Italiaanse Grosseto. In de zomer van datzelfde jaar ging voor haar een droom in vervulling toen ze last minute geselecteerd werd voor de Paralympische Spelen in Brazilië na de schorsing van Rusland. Ze eindigde op de achtste plaats op de 100 meter sprint en werd op de 400 meter gediskwalificeerd.

Twee jaar na haar bronzen medaille op het EK in Italië, in 2018, slaagde de Deurnese er opnieuw in om op de Europese kampioenschappen Para-atletiek in Berlijn brons te behalen op de 100 meter sprint. In 2021 maakte ze een grote sprong: ze verpulverde haar persoonlijk record op de 100 meter op de Grand Prix in Notwill.

Joyce Lefevre nam deel aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Op de 800 meter reed ze naar een zevende plaats, dezelfde plek die ze op de 100 meter behaalde.

 Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten