• 13/06/2024

Jongvolwassenen zijn kinkier dan je denkt

BDSM is onder jongvolwassenen populairder dan je denkt. In Fetish Café in Antwerpen geeft een nieuwe generatie er zijn eigen, diverse, invulling aan. Ace (30) is vrijwilliger en sex counselor in het café en heeft zich gespecialiseerd in de BDSM-wereld. BDSM is meer dan elkaar pijn doen in een donkere kelder.”

“Wanneer het gevaar reëel is, is het geen BDSM meer.” Volgens Ace, counselor en vrijwilliger in Fetish Café in Antwerpen, probeert BDSM (afkorting voor bondage, dominantie, sadisme en masochisme, red.) een gezonde omgeving te bieden waar mensen nieuwe dingen kunnen ontdekken. In een safe space zoals Fetish Café in Antwerpen kunnen jongeren tussen 18 en 35 eindeloos op zoektocht gaan. “We trekken heel wat jong volk. Jongvolwassener zijn kinkier dan je denkt”, zegt Ace.

Het Festish Café ligt in de schaduw van de Antwerpse kathedraal en is een buitenbeentje in een buurt van fancy restaurants. ‘Je vindt in de buurt de restanten van een eeuwenoude abdij’, legt Ace uit. ‘Vooral de ondergrondse delen ervan worden nog gebruikt.’

Zo ook in het Fetisch Café waar je je meteen in een middeleeuwse kerker waant. Op het allereerste gezicht bevestigt het uitzicht het beeld dat we over BDSM hebben. Op het tweede gezicht zie je de verscheidenheid van de mensen die langskomen: dikkere en dunnere mensen, mannen, vrouwen, trans mensen, … Je voelt meteen dat dit een veilige omgeving is waar je vrij kunt experimenteren.

Ondanks de vele horrorverhalen gaat BDSM dus nooit om echte dreiging, mishandeling of agressie, stelt Ace. “Het gaat om het simuleren van een uitdaging. De gezonde context en de volledige instemming van de betrokkenen staan centraal. In een BDSM-relatie begrijp je elkaar en voel je elkaar aan, je pikt signalen op en luistert naar elkaar. BDSM is een vorm van kunst die ieder op zijn eigen manier invult.”

Ace: “De wereld van BDSM is ongelofelijk gevarieerd. Zo zijn er mensen die kicken op chantage. De ‘slachtoffers’ sturen – met hun volledige toestemming – beelden naar iemand door die hen daar dan mee chanteert. Dit kan gaan over ‘Ik wil dat je je tanden poetst of ik zet jouw beelden online’. Ook dát is BDSM. Het hoeft niet altijd te gaan over mensen in een donkere kelder die elkaar pijn doen.”

24/7 daddy of mommy

De ene BDSM-relatie is de andere niet. Er zijn koppels die alleen in de slaapkamer of in Fetish Café zich aan BDSM wagen. Voor anderen is het een levensstijl. Zij hebben bijvoorbeeld 24/7 een ‘daddy’ of ‘mommy’ die hen verzorgt.

BDSM is niet alleen een seksueel experiment. Ook genderkwesties komen aan bod. Zo is er een groot aandeel gender-atypische mensen in de BDSM-gemeenschap. ‘Velen van hen zijn queer. Ze stappen af van het heteronormatieve plaatje dat de man dominant is en de vrouw onderdanig”, legt Ace uit. Zeker bij de jongeren worden er volgens Ace grenzen afgetast en taboes doorbroken.

Bij vrienden en collega’s heeft Ace het taboe ook al doorbroken. Zij weten dat Ace regelmatig in Fetisch Café te vinden is. “In de BDSM-gemeenschap is een ‘coming-out’ ook een gangbare term. BDSM heeft zo’n impact op je leven dat die term wel toepasselijk is”, vindt Ace. “Uiteindelijk heeft een taboe enkel kracht door de mensen die het een taboe blijven noemen.”

Christian Grey in het Fetish Café

Fifty Shades (de boeken- en filmreeks van E.L. James, red.) wordt in de BDSM-gemeenschap niet hoog ingeschat. Ace: “Fifty Shaes houdt vooroordelen in stand. Er wordt grensoverschrijdend gedrag getoond. Dat is onaanvaardbaar in onze community. Dat grensoverschrijdend gedrag wordt in de film bovendien geromantiseerd, tot groot ongenoegen van vele kinksters.”

Zelf de wereld van BDSM verkennen?

Tips van expert Ace:

  1. Porno: zolang je daar met een gezonde geest naar kijkt, is dit erg informatief. Ik zou het aanbevelen om ideeën op te doen.
  2. Bezoek de website van Fetish Café in Antwerpen of kom langs op een ontmoetingsavond of praatavond. De praatavonden worden ook wel ‘munches’ genoemd. Een munch is een erg veilige en positieve manier om kennis te maken met BDSM. Hier worden louter informatie en ideeën uitgewisseld.
  3. Maak een account op FetLife, het is zoals Facebook voor BDSM’ers.

Ace was te gast in de podcast ‘Give Us A Voice’. Daarin snijden twee studenten Toegepaste Psychologie uit Antwerpen iedere maand een onderwerp aan met de expert. Je kan de podcast hier beluisteren.

Reportage De stem van de jongeren – Stampmedia – Marijne Van Boeckel en Nina Roevens 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten