• 23/06/2024

Jongeren worden klaargestoomd tot horecamedewerker in vernieuwde bar

ANTWERPEN –  VDAB heeft de bar in zijn horecacentrum aan de Somersstraat in Antwerpen volledig vernieuwd. Met deze nieuwe bar wil VDAB inspelen op de toenemende vraag naar bartenders, barista’s en zaalmedewerkers in de provincie Antwerpen. Aan de nieuwe koffiecorner en cocktailtoog kunnen voortaan workshops worden gegeven, volledig op maat van werkgevers uit de sector.

Veerle Van Damme (vooraan rechts op de foto),  manager Diensten van VDAB: ‘Vandaag is het een feestelijke dag voor ons. We stellen workshops voor vanuit de opleiding bartender, die VDAB samen met Horeca Forma en het bedrijf Diageo –een grote distribiteur van spirits – organiseert. Het is een opleiding die specifiek bedoeld is voor jongeren. Diageo, oorspronkelijk een Brits bedrijf, sponsort het Learning for Life programma, samen met Horeca Forma, VDAB en de stad Antwerpen. Dat geeft jongeren de kans om binnen de hospitality-sector gratis een job aan te leren. Daarbij krijgen ze ook meer zelfvertrouwen.’

‘Vandaag zijn hier tien mensen aanwezig die het theoretische gedeelte verwerkt hebben en die volgende week aan een stage beginnen bij hun werkgevers, verspreid over de provincie Antwerpen. Wij proberen hen te matchen aan werkgevers die vacatures hebben. We kijken dan hoe de stage verloopt in de hoop dat ze aangeworven kunnen worden. Het theoretisch gedeelte duurde negen weken, de stage zal een viertal weken in beslag nemen. Meestal gaat het om jongeren die niet goed weten wat te doen met hun loopbaan. Soms hebben ze al wat teleurstellingen opgelopen. Het is de vijfde keer dat we dit organiseren en we merken dat onze opleiding al een goede naam gekregen heeft. Want, laat ons eerlijk zijn, naar de VDAB komen is voor een jongere niet zo sexy. Maar ze kennen onze bartenderopleiding wel. Het feit dat die gebeurt met echte trainers uit het vak is drempelverlagend voor hen.’

‘In de voorbije jaren hebben we een 100-tal jongeren kunnen plaatsen. We zijn op de hoogte van een paar successen van jongeren die doorgestoten zijn. Ze beginnen bijvoorbeeld in een hotelketen achter de bar en groeien door tot head bartender. Mochten de jongeren om één of andere reden de job niet meer kunnen doen, dan vissen wij hen op en kijken we of er soortgelijke jobs zijn. Bijvoorbeeld: iemand die – omwille van de shiften – niet meer mee kan draaien in een cocktailbar kan nog wel als barista in een koffiebar werken omdat de uren daar beter liggen. De opleiding is vrij breed. Hier in Antwerpen leren ze niet alleen de spirits en de mocktails bereiden maar ook koffie zetten, warme en koude dranken maken en zaaltechnieken. Je moet niet alleen kunnen mixen maar je moet een schotel ook nog deftig tot bij je klanten kunnen krijgen. Dat maakt deze opleiding wat breder dan het eerste concept.’

‘We vonden het nodig om de bar te vernieuwen. Je merkt dat we niet in het modernste gebouw zitten. Hiernaast hebben wij de keukenopleiding. Die heeft nu echt een State of the Art-infrastructuur en we vonden dat de bar mee moest omdat het belangrijk is dat mensen de modernste technieken kennen, dit in combinatie met een instructeur die dat echt goed doet. We leiden heel het jaar mensen op. Het gaat dus om een voortdurende instroom. Hierdoor kunnen we op maat inspelen op de noden van de werkgevers. In juli 2021 – na corona – waren er een 400-tal openstaande vacatures in de sector, de laatste maanden schommelt dat rond de 300.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten