• 24/05/2024

Jongeren uit tien gemeenten hielden vanavond gemeenschappelijke rampoefening in Schelle

SCHELLE – Vanavond, van 20 uur tot 21.45 uur vond in jeugdhuis Sjatoo in Schelle een multidisciplinaire inzetoefening noodplanning plaats.

Voor deze oefening waren de leidingsploegen van alle jeugdverenigingen uit Noodplanningszone Waterkant uitgenodigd voor een fuif in het jeugdhuis van Schelle.

Zij ervaarden welke chaos bij een incident hoort en hoe de inzet van de hulpdiensten verloopt.

Bedoeling is dat deze ervaring hen kan helpen bij het opstellen van goede evacuatieprocedures voor hun evenement en lokalen.

De hulpdiensten organiseren op regelmatige basis rampoefeningen. Tijdens een inzetoefening wordt op een locatie een noodsituatie in scène gezet. Alle hulpdiensten waren aanwezig om de noodprocedures uit te voeren.

Tijdens de oefening van vanavond met een incident in het jeugdhuis kon iedereen zijn eigen werking en de overkoepelende samenwerking inoefenen. Bovendien konden mogelijke verbeterpunten in kaart gebracht worden.

Het scenario verliep als volgt: Er is een fuif voor alle jeugdbewegingen uit noodplanningszone Waterkant (Aartselaar, Bonheiden, Boom, Duffel, Hemiksem, Niel, Putte, Rumst, Schelle en Sint-Katelijne-Waver).

Het is een populaire fuif die meteen uitverkocht is. Vlak voor de fuif waren er elektriciteitsproblemen.

De elektricien was snel ter plaatse, maar heeft nog even werk. De fuif kan gewoon starten en zal geen hinder ondervinden van de elektricien die snel aanpassingen doet aan de elektriciteitskast.

Maar na een kortsluiting ontstaat brand met snelle rookontwikkeling. Door de kortsluiting valt alle elektriciteit uit. Ook de noodverlichting is kapot waardoor de hele ruimte vol rook hangt en er geen licht is.

De nooduitgang is afgesloten en ook de reguliere uitgang is versmald. Tien personen kregen een specifieke rol en moesten door de brandweer gezocht worden.

Twee brandweerpoppen werden neergelegd, dit zijn dan twee overlijdens. De gewonden worden opgevangen door de medische hulpdiensten.

De niet-gewonden worden opgevangen in de nabijgelegen brasserie door vrijwilligers van het Psycho Sociaal Hulpverleningsnetwerk.

Gedurende heel de oefening was Dienst Speciale Interventies (DSI) aanwezig om de jeugdige figuranten op te vangen die het eventueel wat moeilijk kregen tijdens de oefening.

Aan die oefening werd deelgenomen door brandweerzone Rivierenland, FOD Volksgezondheid, Politiezone Rupel, jeugdhuis Sjatoo, technische dienst Schelle, communicatieambtenaren, de noodplanningscoördinator, jeugddiensten, noodcentrale 112 en de gemeenten Schelle en Hemiksem. (EM / Foto Gemeente Hemiksem)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten