• 24/05/2024

Jonge boeren rijden morgen van Mol via Wuustwezel naar Heist-op-den-Berg

MOL – Morgen om tien uur in de ochtend vertrekt een kolonne van tractoren in de Heistraat in Rauw Mol. De actie wordt georganiseerd door de Groene Kring. Groene Kring is de grootste overkoepelende organisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, en is er speciaal voor jonge land- en tuinbouwers tot 35 jaar.

Met deze actie vragen de deelnemers meer rechtszekerheid voor jonge boeren, betere toekomstmogelijkheden en ontwikkelingskansen. Mogelijk leidt de actie plaatselijk tot verkeershinder. In de Heistraat – waar de tractoren verzamelen – geldt tijdelijk een verbod op doorgaand verkeer tussen de F.S. Emsenslaan en de Schooldreef.

Na het vertrek in de Heistraat rijdt de kolonne via de Schooldreef naar de Kiezelweg. Vervolgens gaat het via de Postelsesteenweg, Zilvermeerlaan, Sluis, Wolfsbos, Diel, Postel en Kasteelstraat richting Retie. Tegen de middag worden ze in Wuustwezel verwacht waarna er koers wordt gezet richting Heist-op-den-Berg. De tractorkolonne is ongeveer één kilometer lang en wordt door de politie begeleid. Wanneer de estafette passeert ondervind je mogelijk wat verkeershinder.

Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring: ‘De toekomst van de jonge boeren komt steeds verder onder druk te staan. Het stikstofdossier dreigt namelijk een grote impact te hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten. Bovendien ligt de vergunningsverlening quasi volledig stil en wordt het ondernemerschap van jonge boeren zo beperkt.’

‘Het laatste jaar zien we dat er steeds meer landbouwvergunningen worden geweigerd. Daarbij komt nu dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft beslist dat het PAS-significantiekader niet kan dienen als basis voor de vergunningverlening. Concreet wil dit zeggen dat het in de toekomst steeds lastiger zal worden om een vergunning te krijgen, waarmee de toekomst van (jonge) landbouwers onzeker wordt. Daar komt nog bij dat de toegang tot grond steeds schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om te boeren. Dit alles dreigt ervoor te zorgen dat jonge boeren en hun familiebedrijven niet meer verder kunnen.’

Groene Kring wil de regering en elke burger duidelijk maken dat jonge boeren net van heel groot belang zijn voor de toekomst van het voedsel en het landschap in ons land. Daarom houden de jonge boeren een estafette met hun tractoren dwars door Vlaanderen. Elke dag, na een uitgestippelde route, geven ze het symbolische stokje door aan een nieuwe groep jonge boeren van een volgende provincie. De estafette begon vandaag in Limburg en eindigt zaterdag in West-Vlaanderen.

Moermans: ‘Als jonge land- en tuinbouwers willen wij aandacht vragen voor onze toekomst. Wij kunnen niet zorgen voor heerlijk voedsel en een prachtig landschap als we geen ruimte, perspectief en rechtszekerheid hebben om te kunnen ondernemen. Wij willen deze boodschap op een positieve manier overbrengen aan regering en de burger.’ Deze actie kadert in een grotere actie met de slogan ‘Jonge boeren: voor uw voedsel, uw landschap & uw toekomst’. Je zag deze banners en stickers misschien al in het landschap en op sociale media verschijnen met de hashtag #boerenvooruwtoekomst. (EM / Foto Groene Kring)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten