• 20/05/2024

Joden gechoqueerd –online cultuur in Hoboken – zoektocht in Bezali

ANTWERPEN – Gisteren schreven we hier dat de stad Antwerpen een literaire Walk of Fame krijgt. Auteurs Maarten Inghels en Vincent Van Meenen rijkten voor de derde keer hun jaarlijkse literaire prijs aan elkaar in de vorm van twee koperen sterren die tijdelijk een plek kregen op de binnenplaats van bibliotheek Permeke. Op deze manier kreeg Antwerpen dus de kortste literaire Walk of Fame ter wereld.

Er gingen dezelfde dag binnen de Joodse Gemeenschap stemmen op die de verwarrende gelijkenis tussen de literaire sterren en de Davidster duidelijk maakten. Schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA): ‘Deze verwarring en mogelijke associaties waren in geen geval de bedoeling. De stad heeft beslist om uit respect voor de Joodse Gemeenschap de tijdelijke sterren eerder weg te nemen en terug in het bezit te geven van de auteurs.’

In district Hoboken slaan cultuurcentrum Gravenhof (zie foto) en muziekcentrum De Kiem de handen in elkaar om met het project ‘Take2660’ fijne optredens tot bij de mensen thuis te brengen. De coronacrisis treft de cultuursector op een ongeziene manier. Cultuurhuizen moeten de deuren sluiten en artiesten zien hun agenda’s leeglopen. Om hen te blijven steunen en cultuur tot in de huiskamers te brengen, presenteren het Gravenhof en De Kiem een nieuw online cultuurplatform. Hun doel is om cultuur tot in de kleinste hoekjes van Hoboken én tot in de huiskamers te brengen.

Op bijzondere locaties in Hoboken brengen artiesten muziek, dans, theater en poëzie. Deze mini-voorstellingen worden opgenomen en gebundeld op www.take2660.be.  Bezoekers van deze website genieten online van culturele acts die Hoboken in zijn vele facetten laten zien. Door op verschillende plekjes te spelen worden de kunstenaars uitgedaagd om te experimenteren en na te denken over hun kunstvorm. Wekelijks verschijnen er twee nieuwe afleveringen op de website.

Districtsschepen van cultuur Tom De Boeck (sp.a):  ‘Dit is een prachtig initiatief om Hoboken op een andere manier te tonen. Van hoog bovenop de Titankraan bijvoorbeeld tot op het perron van station Hoboken-Polder. Of wat dacht u van de gezellige straatjes rond het Drossaardplein of een intiem mini-concertje op de Belvedère in park Sorghvliedt?’ Teun De Voeght en Ken Pichael van De Kiem: ‘We zijn heel blij dat we ook in deze tijden een manier hebben gevonden om met cultuur bezig te blijven en waar beter kan dat dan in Hoboken?’

Nog tot en met zondag 3 januari 2021 kunnen bewoners van Berendrecht, Zandvliet en Lillo kerstballen zoeken in hun district. Zo maken ze kans op leuke prijzen van lokale handelaars. Wekelijks verbergen medewerkers van vrijetijdscentrum De Schelde kerstballen in straten, langsheen paden of op andere openbare locaties. Bewoners die een kerstbal vinden met het logo van het vrijetijdscentrum, kunnen deze inruilen voor een leuk cadeau, zoals pralines, wijn of cadeau- bons. Deze cadeaus worden aangeboden door lokale handelaars. Bewoners mailen het nummer van de gevonden kerstbal, de vindplaats en hun naam naar vrijetijdscentrumdeschelde@antwerpen.be.  Een medewerker contacteert hen om de kerstbal in te ruilen voor de prijs. Spelregels en deelnemende handelaars:  https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-berendrecht-zandvliet-lillo/nieuws/vind-de-kerstbal-en-win-met-bon-chanse. (EM / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten