• 17/07/2024

Jeugdig muzikaal talent brengt Hymne aan de Nacht in Sint-Joriskerk

ANTWERPEN – Op zaterdag 20 maart kan je naar ‘Hymne aan de nacht’, een lofzang aan de nacht door een waaier aan jeugdig talent. De hymne wordt gebracht door het ORFEO Orkest, het gemengd koor Le Madrigal de Lille uit Frankrijk en harpiste Marjolein Vernimmen.

‘Hymne aan de nacht‘ is de eerste uitvoering in België van het werk ‘Öthu Ilu’ van de jonge Estse componist Pärt Uusberg (°1986). De opvolging van Arvo Pärt is verzekerd.  Het ORFEO Orkest en het gemengd koor Le Madrigal de Lille hebben voor dit concert een compositieopdracht gegeven met als thema ‘de nacht’ aan twee jonge componisten: Felix Vermeirsch (°1999) en Hugo Van Rechem (°1996).

Het ORFEO Orkest brengt jonge professionals, die aan de start van hun muziekcarrière staan, samen met ervaren orkestmuzikanten. Dit professionele kader biedt uitvoerders en publiek een orkestervaring van hoge kwaliteit.

Marjolein Vernimmen (°1995) studeerde in 2019 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze les volgde bij Sophie Hallynck en Miriam Overlach. Ze behaalde verschillende prijzen in solo- en kamermuziekcategorieën op internationale concours, zoals Concours Francais de la Harpe (Frankrijk), Marcel Tournier Competition, en Suoni d’Arpa (Italië).

Als orkestmuzikante trad ze al op met het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland, I Solisti del vento, Prague Chamber Orchestra, Young Belgina Strings, Orchestre Philharmonique de Liège,…

Momenteel verbreedt Marjolein haar horizon met meer improvisatiegerichte projecten. Zo stond ze in het najaar van 2022 op vele podia in Vlaanderen met de band Aki, die het midden laat tussen beeldende jazz en minimalisme. Ze is één van onze meest veelbelovende harpistes met een voorkeur voor hedendaagse muziek.

Pärt Uusberg (Raplas,1986) is een Estse componist, dirigent en acteur. Uusberg studeerde koordirectie bij Heli Jürgenson en compositie bij Alo Põldmäe en Galina Grigorjeva aan de Georg Otsa Tallinn Music School. In 2012 studeerde hij af aan de Estonian Academy of Music and Theatre met een bachelor’s degree in compositie onder supervisie van Tõnu Kõrvitsa. Van 2012 tot 2014 volgden de compositiestudies op masterniveau bij Toivo Tulevi en Tõnu Kõrvitsa. Nu studeert Uusberg aan de Estonian Academy of Music and Theatre onder leiding van Tõnu Kaljuste in zijn masteropleiding orkestdirectie.

Le Madrigal de Lille is een gemengd koor bestaande uit ongeveer35 zangers. Het koor werd opgericht in 1967 en wordt sinds september 2015 geleid door Madeleine Saur. Hoewel het zich al heeft bewezen in alle soorten vocale muziek, gaat de oriëntatie van het repertoire vooral uit naar hedendaagse muziek.

Zo engageert Le Madrigal de Lille (zie foto) jonge componisten om nieuw werk te creëren en in elke van zijn concerten wordt een creatie door deze jonge componisten geïntegreerd. Dit stelt hem in staat om deel te nemen aan het proces van het muzikale schrijven en volledig deel te nemen aan de creatie van een werk.

De neogotische Sint-Joriskerk aan het Mechelseplein kwam tot stand in 1847, ter vervanging van een dertiende eeuwse gotische kerk. Die was in 1798 door de Fransen gesloopt. Tussen de twee 50 meter hoge torens prijkt het beeld van Sint-Joris op een driehoekig fronton. Elders in de gevel staan de vier heilige bisschoppen van Antwerpen en de twaalf apostelen. In het nieuwe België moest deze kerk voor Antwerpen de vertolker zijn van ons nieuw nationaal bewustzijn. De kerk geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van neogotiek in Europa. Een kerk die zelfs vele Antwerpenaren niet kennen.

Tickets kosten twintig euro en kan je bestellen via https://tickets.roodfluweel.be/orfeo. Reserveren kan ook via info@orfeo.be of tel. 03/4491687. Info op www.orfeo.be/hymne-aan-de-nacht. (EM / Foto Orfeo)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten