• 14/07/2024

Jeugd Winterspelen eindigen met puike prestatie van Naya en Ioannis, dikke buis voor BOIC

ANTWERPEN – De Jeugd Winterspelen in Italië zitten erop. Het alpineskiën eindigde met de Super G, zowel bij de jongens als de meisjes, waaraan nog twee Belgische atleten, beiden uit onze provincie aan deelnamen. Naya Van Puyvelde uit Wijnegem (zie foto) behaalde een mooie 34ste plaats, Ioannis Bouas uit ’s-Gravenwezel (geboren in Wilrijk) werd 50ste. De Super G is voor hen een discipline die ze zelden beoefenen.

Naya had wat goed te maken na haar uitschakeling op de slalom en haar diskwalificatie op de reuzenslalom. 62 meisjes stonden op de startlijst van de Super G. Twee namen uiteindelijk niet deel, twee werden gediskwalificeerd en zes bereikten de finish niet. De Oostenrijkse Laura Huber won voor een Oostenrijkse en een Italiaanse. Van Puyvelde ging als 39ste van start. Halfweg klokte ze de 40ste tussentijd maar uiteindelijk werd ze nog 34ste met een achterstand van 4″45.

Van Puyvelde: ‘Ik ben zeer tevreden. Ik heb nog niet al te vaak de Super G gedaan. Ik had stiekem gemikt op een plaats in de top 30 maar uiteindelijk is 34ste ook niet slecht. Deze Jeugd Winterspelen worden nog afgesloten met een sluitingsceremonie die zowat anderhalf uur zal duren. Morgenochtend nemen Ioannis en ik dan het vliegtuig richting Charleroi. Een aantal Belgische atleten en begeleiders blijven hier nog om aan wedstrijden deel te nemen. De volgende week komt de school op de eerste plaats en nadien werk ik toe naar het WK in het Franse Courchevel. Op maandag 13 februari neem ik dan naar alle waarschijnlijkheid deel aan het team event en op zaterdag 18 februari aan de slalom. Dat wordt een bijzondere ervaring. Het wordt bij uitstek de belangrijkste competitie waaraan ik ooit heb deelgenomen.’

Ioannis Bouas eindigde, eveneens op de Super G, maar dan bij de mannen, als 50ste. Hij vertrok als 53ste en kwam bij de eerste tussentijd als 55ste door. Uiteindelijk finishte hij met een achterstand van 4”50 op de Hongaarse winnaar Attila Banyai. Zilver en brons waren voor Noorwegen en Oostenrijk. Hier noteerden we 70 ingeschreven deelnemers, waarvan er 63 de aankomst bereikten, drie onderweg sneuvelden, één werd gediskwalificeerd en drie niet aan de start verschenen.

Bouas: ‘Ik kan hetzelfde verhaal vertellen als Naya. Ook ik train amper voor de Super G. Het kwam er dus op aan om mee te doen en dan af te wachten wat het resultaat zou zijn. Ik denk dat ik het goed gedaan heb, beter alvast dan in mijn eerste wedstrijden. De Spelen zitten er nu op en ik ben een ervaring rijker. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik hier heb kunnen deelnemen. De organisatie was niet slecht maar het kan altijd beter. Het eten was niet altijd top bijvoorbeeld.’

In het totaal namen 47 landen deel aan de EYOF-spelen. 22 delegaties gingen met minstens één medaille naar huis. De grootste slokop was Frankrijk (zeven keer goud, zesmaal zilver en vier keer brons) voor Italië (respectievelijk zes, acht en  zeven) en Zwitserland (zes, drie en drie). Nederland haalde drie medailles, België niet één maar dat werd ook niet verwacht.

Dat wij u de voorbije week – als enige medium – verslag hebben kunnen uitbrengen over deze Spelen hebben wij te danken aan de Antwerpse atleten zelf (Naya Van Puyvelde, Ioannis Bouas en Lotta Van Herck en haar mama), die we dagelijks mochten opbellen. Voor de zoveelste maal op rij werd ons door het BOIC beloofd dat ze op regelmatige basis informatie zouden doorgeven maar alweer liep dit uit op een sisser. De communicatie stelde niks voor. Het laatste artikel op de site van het BOIC dateert van 23 januari, de uren die werden gecommuniceerd waarop de Belgen zouden aantreden klopten nooit, de resultaten van vandaag werden nog niet vrijgegeven en de persverantwoordelijke verdient eenstemeer een diploma van onbekwaamheid. Welgeteld één keer hebben we hem gecontacteerd: op de openingsdag, met de vraag of hij een interview voor ons wou regelen met Lotta Van Herck. Om 10 uur ’s ochtends kreeg ik een whatsapp dat hij dat asap ging regelen. Om 18 uur vroeg hij mij of ik mijn vragen wou doormailen. Vier uur eerder had ik Lotta al aan de lijn gehad. Nadien hoefde het voor mij niet meer. Ik hoop dat hij een fijne vakantie heeft gehad.

Edwin MARIËN

Foto FB

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten