• 19/05/2024

Jeugd Olympische Spelen vandaag van start gegaan met Christos Bouas uit Schilde

SCHILDE – De Zuid-Koreaanse provincie Gangwon ontvangt van vandaag tot en met donderdag 1 februari de vierde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen. Team Belgium telt twee atleten: shorttracker Lowie Dekens en alpineskiër Christos Bouas (links op de foto) uit Schilde, meteen de enige deelnemer uit onze provincie. De jonge topatleten worden aangevoerd door delegatieleider, Gert Van Looy, Senior Games Manager bij het BOIC. Voorzitter van het BOIC, Jean-Michel Saive, en Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC, reizen ook af naar Zuid-Korea om er de atleten een hart onder de riem te steken. Vanmiddag (Belgische tijd) werden de Spelen op gang getrokken met de openingsceremonie.

Voor deze editie keren de Jeugd Olympische Winterspelen (JOS) terug naar het gastland van de ‘grote’ Winterspelen van 2018, naar Zuid-Korea. De Spelen vinden plaats in de steden PyeongChang en Gangneung. De infrastructuur van PyeongChang 2018 zal volop worden ingezet om een nieuwe generatie topatleten te laten proeven van de olympische sfeer.

In Zuid-Korea zullen zo’n 1 900 winteratleten van vijftien tot en met achttien jaar oud (950 jongens en 950 meisjes) uit 81 nationale Olympische comités strijden om de medailles in alpineskiën, biatlon, bobsleeën, curling, freestyleskiën, figuurschaatsen, langebaanschaatsen, langlaufen, noordse combinatie, rodelen, shorttrack, skeleton, skischansspringen, snowboarden en ijshockey.

De sporten op de JOS zijn dezelfde als die op de Olympische Spelen, maar met een gelimiteerd aantal sporten, disciplines en deelnemers. Daarnaast zijn er extra disciplines, bijvoorbeeld een gecombineerde biatlon/langlaufestafette, een ijshockeyvaardigheidswedstrijd en een shorttrackestafette met vier verschillende landen per team.

De JOS is een multidisciplinaire sportcompetitie waarbij jonge atleten hun niveau kunnen meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Voor sommigen is dit hun eerste ervaring met een internationale competitie en de gelegenheid om zichzelf te evalueren.

Gert Van Looy: ‘Voor het BOIC zijn de Jeugd Olympische Spelen een gelegenheid om onze jonge topsporttalenten te zien evolueren binnen een multidisciplinaire internationale competitie en om het potentieel van de Team Belgium atleten te evalueren. Samen met de gemeenschappen en de respectievelijke federaties onderzoeken we hoe we deze jonge toptalenten kunnen steunen en begeleiden in hun carrière.’

Zoals voor de Olympische Spelen moesten atleten zich kwalificeren om deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen. Zij moeten voldoen aan selectiecriteria opgesteld door het IOC, de internationale en nationale federaties. Op 22 december 2023 is de selectiecommissie van het BOIC bij elkaar gekomen om de verschillende kandidaten te evalueren en heeft beslist om Lowie Dekens en Christos Bouas te selecteren.

Van Looy: ‘Het inschatten van de prestaties op de Jeugd Olympische Spelen is niet eenvoudig. De deelnemende atleten zijn allemaal toppers in hun discipline, maar door de internationale beperkingen op het aantal deelnemers per land is het heel moeilijk om realistische voorspellingen te maken. Het BOIC verwacht dat een atleet op de JOS zijn beste resultaat neerzet en zal erop toezien dat de geselecteerde atleten in Gangwon in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan de JOS. Ik hoop dat deze deelname het hoogtepunt wordt van hun seizoen.’ Gert Van Looy voert het zeskoppige Team Belgium aan. Lowie Dekens en Christos Bouas worden begeleid door hun respectievelijke coachen: Maarten Slembroeck en Xan Alaerts (rechts op de foto). Iris Vande Wiele is kiné.

In de provincie Gangwon zijn vier competitieclusters: PyeongChang, Gangneung, Jeongseon en Hoengseong. Christos Bouas gaat aan de slag in het Jeongseon High1 Ski Resort (JHO) in de Mountain Cluster. De coastal cluster (waar Louis Dekens zijn competitie afwerkt) en de mountain cluster liggen op twee uur rijden van elkaar. Van Looy: ‘De wedstrijden van Lowie en Christos volgen na elkaar, we zullen de tijd hebben om van de ene cluster naar de andere te gaan en beide atleten goed kunnen opvolgen en de competities bijwonen. Jammer is natuurlijk dat de atleten elkaar heel weinig zullen ontmoeten tijden de Spelen.’

Gangwon 2024 zal, net zoals eerdere Jeugd Olympische Spelen, een ‘Educational Programme’ aanbieden. Dit programma omvat een reeks workshops en evenementen die een ludiek, leerzaam en boeiend karakter hebben. De activiteiten richten zich op verschillende aspecten, waaronder de olympische waarden, blessurepreventie, mentale gezondheid, bescherming van atleten, prestatieverbetering, veilig sporten en doping en wedstrijdmanipulatie.

Opmerkelijk: vorig jaar nam Christos’ één jaar oudere broer Ioannis (links op de foto hierboven), deel aan de Spelen.  Bouas: ‘Samen met mijn broer heb ik al een heel traject afgelegd. We zijn beginnen skiën omdat mijn ouders graag op skivakantie gingen met ons. We zijn al heel vroeg begonnen, vanaf ons drie jaar. In Casablanca ’s-Gravenwezel namen we onze eerste skilesjes. Toen we vijf jaar waren, zijn we naar Snow Valley in Peer gegaan.  Daar hebben we les gekregen van Sven Berben (tweede van links op de foto hierboven) , die ook trainer is van het Snow Valley Racing Team. Hij heeft ons de nodige technische bagage meegegeven. Toen ik acht jaar was begon ik deel te nemen aan raceskiën.’

NIET AANWEZIG BIJ OPENINGSCEREMONIE

Vader Michael: ‘We gingen aanvankelijk op skivakantie in Tignes. Hij en zijn broer hebben vervolgens privéles gevolgd. Ze waren iets sneller op de been dat dan we hadden verwacht. Vervolgens hebben ze ginds deelgenomen aan een Franse competitie. Cor Mollin heeft ook een grote bijdrage geleverd voor het uitbouwen van hun sportieve carrière. Hij heeft hen altijd de spirit gegeven om graag te skiën. Nadien namen ze privéles bij Sven. Die vroeg om in het Racing Team te komen. Op die manier is hij Belgisch kampioen geworden. Dat vergt steeds maar meer want je mag ook de studies niet vergeten uiteraard. Met de schooldirecties dienden afspraken te worden gemaakt. Sport en school zijn in ons land nu niet meteen zo georganiseerd dat het makkelijk te combineren is. We moesten zelf de afspraken maken. Skiën is dan ook nog een aparte sport en vergt heel wat inspanningen, ook van mij en vooral van de mama. We moesten immers overal naartoe rijden. ‘

‘Snow Valley is een fantastische club met een goede structuur. Wellicht wel de beste club voor de ontwikkeling van een renner. Christos kwam als veertienjarige in de nationale selectie terecht. Hij is er twee jaar uitgevallen maar is blijven vechten. Laat dat meteen een boodschap naar kinderen zijn: het is niet omdat het even niet lukt, dat je het hoofd moet laten hangen. Dat is slechts een momentopname.’

Op de openingsceremonie  was shorttracker Lowie Dekens de vlaggendrager. Christos Bouas kwam slechts drie uur voor aanvang toe op zijn locatie en keek naar de livestream. Hij komt in actie op woensdag 24 januari om 10 uur en 12.45 uur in de reuzenslalom en op donderdag 25 januari om 10.45 uur en 14.45 uur in de slalom. Bij ons is het dan acht uur vroeger. Op deze website leest u er alvast alles over.

Edwin MARIËN

Foto’s Michael BOUAS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten