• 20/04/2024

Jeugd Olympische Spelen: Maxim De Block: ‘3×3 is niet langer een louter Antwerpse sport’

ANTWERPEN – Vandaag ging op het Europees Jeugd Olympisch Zomerfestival in Maribor het 3×3 basketbaltornooi van start. 3×3 is – wat België betreft – ontstaan in onze Metropool – en het nationale team was dan ook lange tijd een louter Antwerpse bedoening. In Maribor vind je in de vijfkoppige selectie maar één Antwerpenaar, maar wel een rasechte: Maxim De Block (zie foto).

De Block: ‘Ik ben zeventien jaar en speel bij Antwerp Giants. Ik woon in Antwerpen Stad en speel zes jaar basketbal. Voordien ben ik naar Oxaco gegaan vanuit de Lead Academy om op hoger niveau te spelen en meer ervaring op te doen. De volgende stap in mijn ontwikkeling naar de top waren de Giants. Ik zit op de Topsportschool in Wilrijk waar men een goede samenwerking onderhoudt met mijn club. Maar mijn allereerste ploeg was Olicsa, een team dat die in het Sint-Ludgardiscollege speelt, net over de gevangenis in de Begijnenstraat. Ik was echt geobsedeerd door het spel. Ginds spelen was voor mij de beste oplossing want wanneer je in het midden van de stad woont dan is elke verplaatsing niet echt eenvoudig door de files.’

‘Ik ben hier in Maribor de ene Antwerpenaar in de basketselectie. Er is één jongen bij uit Gent, één uit Poperinge – die ook in Gent speelt – en een Waalse speler. Het is de eerste maal dat er een nationaal jeugdteam 3×3 wordt samengesteld. Youseef Nouhi zit op de Waalse Topsportschool. Hij heeft meegedaan aan een tornooi in de Topsportschool in Antwerpen en vervolgens hebben ze een nationale selectie gemaakt. Naar mij zijn ze vaak komen kijken. De profs van Team Antwerp kwamen elke dinsdagmiddag bij ons in de school trainen en zo kon ik me kunnen laten opvallen. Uiteindelijk hebben ze mij en de ‘Gentenaars’ Tristan Boone en Leander De Maesschalck eruit gekozen en hebben ze ons wedstrijden laten spelen tegen de Waalse jongens.’

‘Ik heb voor 3×3 gekozen omdat het een heel snelle sport is. Het gaat er helemaal anders aan toe dan in de vijf tegen vijf. Je leert er veel sneller beslissingen maken, sneller verdedigen,… Je kan echt niet rusten. Je conditie wordt beter, ook één tegen één kan je veel beter uit de slag. Individueel is dat een groot pluspunt voor mij. Tijdens het seizoen speel ik uiteraard gewoon vijf tegen vijf. Met onze nationale selectie hebben wij de voorbije weken deelgenomen aan enkele 3×3-tornooien van Crelan. Wij hebben tegen volwassenen gespeeld want jongerenteams zouden onvoldoende weerwerk kunnen leveren. Het belangrijkste was echter leren de anderen leren kennen en de tactiek bespreken. In het begin was dat wel even zoeken. We hadden wel samengespeeld maar nooit echt samen getraind. Eerst liep dat wat stroef maar tijdens de volgende tornooien lukte dat echt heel goed. We hebben twee tweede plaatsen behaald, wat uitstekend was. Nadien zijn we nog beginnen groeien.’

‘Wat we hier mogen verwachten is één groot vraagteken. Wij kunnen de andere ploegen niet inschatten. We zitten in een reeks met thuisland Slovenie, Litouwen en Portugal. Litouwen is echt een basketland dus we weten wat ons te doen staat. We proberen voor een medaille te gaan maar voor hetzelfde geld draait het helemaal anders uit omdat het een stap in het onbekende is. Alleen tegen Nederland hebben we eens gespeeld. Daar hebben we toen ruim tegen gewonnen.’

‘Ons voorbereidingskamp in Gent was heel stevig, wat ook nodig is want het is een fysische sport. Wat het EYOF zo leuk maakt is dat je ook andere sporters kan bezig zien en hen kan leren kennen. We zijn hier zaterdag toegekomen en hebben de voorbije dagen nog wat kunnen trainen. Vandaag wachten ons al meteen twee wedstrijden maar in de tornooien die we achter de rug hebben speelden we vaak drie-vier matchen per dag. Om het tempo tijdens een seniorentornooi te kunnen aanhouden moet je echt een zotte conditie hebben en ook mentaal heel sterk staan.’

‘Vijf matchen op zulk niveau spelen, is echt wel heel moeilijk. Ik denk dat 3×3 bij ons nog kan groeien. Het aantal spelers breidt uit en veel meer mensen komen naar Team Antwerp kijken. Wie ging er aanvankelijk 3×3 basketten? Iemand wiens carrière bij de vijf tegen vijf gedaan was. Nu is dat niet meer zo want er komt echt wel wat meer geld bij kijken. Dat trekt spelers aan en dankzij de Olympische Spelen is er van buitenaf veel meer aandacht gekomen.’

De Belgen mochten hun tornooi openen tegen Portugal en hetgeen ze in die wedstrijd lieten zien was alvast veelbelovend. Misschien is Portugal dan wel de intrinsiek de zwaktste tegenstander, de manier waarop onze landgenoten – vooral dankzij een uitstekende Tristan Boone – de wedstrijd in handen namen was behoorlijk indrukwekkend. Ze liepen uit naar 8-2 en bij 12-6 probeerde de Portugese coach – met een time-out – het tij te doen keren. Dat pakte verkeerd uit. Via 16-8 werd het 19-11. De foutenlast was bij beide teams ondertussen wel opgelopen: negen voor België, tien voor Portugal.

Later op de avond wachtte Litouwen. Vermits zowel België als Litouwen hun eerste wedstrijd hadden gewonnen, werd er gespeeld om de leidersplaats in de groep en een ticket voor de kwartfinales.

België begon uitstekend en dankzij De Maesschalck en De Block spurtten ze naar een 2-6 voorsprong maar Litouwen kwam terug tot 6-6 en vanaf dat moment zouden ze de voorsprong nooit meer uit handen geven. De foutenlast bij de Belgen stapelde zich op, zelf probeerden ze het dan maar met tweepunters, maar het was duidelijk dat de vermoeidheid zich liet gevoelen en onze jongens precisie misten. Een 3×3-wedstrijd eindigt wanneer één ploeg 21 punten heeft gescoord. Litouwen deed dat met nog 2’39” op het bord. Eindstand: 21-15. De Block scoorde vijf punten. De Belgen hebben nu bijna de volle 24 uur om zich voor te bereiden op het thuistreffen tegen Slovenië.

VOLLEYBALLERS GEVEN HET GOEDE VOORBEELD, MOUNTAINBIKERS NIET METEEN

Nadat ze eerder verloren van Italië en gisteren Slovenië inblikten, wonnen onze volleyballers vandaag van Griekenland. Nochtans moesten ze de eerste set uit handen geven met 21-25 maar vanaf dan stelden ze orde op zaken. Set twee werd gewonnen met 25-17. In de derde set liepen onze landgenoten uit van 11-6 via 18-9 en 22-11 naar 25-17 winst. In de vierde set was van een wedstrijd nauwelijks sprake. Na 11-6 vroeg de Griekse coach een time-out aan bij 15-9 maar veel veranderde niet. België liep zelfs uit naar 24-15 en maakte uit bij 25-16. Vanavond speelt Italië tegen Slovenië maar de kans dat het ticket voor de halve finales de Belgen nog ontglipt is bijzonder klein. In de selectie: Seppe Van Hooghten uit Vorselaar, Berre Van Looveren uit Zoersel en Daan Spiessens uit Leuven, maar speler van Antwerpen.

Maribor werd gisteren getroffen door een waar onweer. Dat had toen al gevolgen voor de tijdrijders die op een spekglad parcours – gelegen op de voormalige luchthaven – aan de slag moesten. Zowel bij de jongens als de meisjes ging het goud naar oranje.

Vandaag was het de beurt aan de mountainbikers. Het parcours werd ingekort omdat het er uiteraard nog steeds bijzonder zwaar bijlag. Enkele hellingen werden eruit genomen en het hoogteverschil dat per ronde diende te worden overwonnen bedroeg zo’n 100 meter. Maar zowel de jongens als de meisjes deden er veel langer over dan voorzien en onze landgenoten kwamen niet in het stuk voor.

Liese Geuens uit Retie – die aangesloten is bij het Limburgse Fietsservice Mondraker Team – startte op de derde rij. De 26 rensters moeten vier ronden afleggen. Geuens reed voortdurend in de buurt rond van de Nederlandse Do Livramento en eindigde dan ook in haar spoor. Ze werd vijftiende op 14’17” van winnares Anja Grossmann die ER 48’48” over deed en toonde dat Zwitserland een sterk mountainbikeland is. Van start tot finish reed zij aan de leiding. Uiteindelijk werd het nog bijna een spurt met de Française Revol, die maar op twee seconden finishte. Brons was voor thuisrijdster Serkezi op 1’33”.

Eén uur na de meiden was het de beurt aan de jongens. Zij moesten één ronde meer afwerken en waren met 29. Voor ons land nam Mathias De Keersmaeker uit Hove deel. Hij is top in eigen land maar tegen al dat geweld uit Oost-Europa en de Alpenlanden is weinig kruid opgewassen. De Keersmaeker liet trouwens het BK mountainbike in Houffalize links liggen om in Tabor aan de start te kunnen verschijnen.

Aanvankelijk ging het nog behoorlijk. Na één ronde kwam hij door als achtste met een achterstand van 1’02”. Bij de volgende doortochten was hij respectievelijk negende (op 2’33”), elfde (op 3’55”) en twaalfde (op 5’12”) om uiteindelijk te finishen als twaalfde op 5’30”.

Al heel vlug was duidelijk wie op het podium zou mogen plaatsnemen al wisselden de posities bij de eerste drie voortdurend. Even over halfweg vond de Tsjech Kristof Bazant het dan welletjes. Hij bereikte de eindstreep na 54’53” met 33 seconden voorsprong op de Duitser Elias Heuckmann en 1’06” op de Oostenrijker Valentin Hofer.

De zwemdelegatie in Maribor is vrij beperkt maar toch hebben we zowel bij de jongens als bij de meisjes een estafetteploeg die aantreedt op de 4×100 meter. In dat bonte gezelschap maar één provinciegenoot: Vincent Van Hooydonck uit Kapellen. Hij kwam vanochtend, samen met Bas Claerhout, Emile Tuypens en Seppe Lammens, in actie. De Belgen knokten aanvankelijk mee voorin maar al vlug was duidelijk dat de Fransen veel sterker waren dan de rest van het lot. Zij finishten in 3.27.25 voor Groot-Britannië (3.31.07) en Zwitserland (3.33.22). België eindigde in hun zog als vierde in 3.33.33, uiteindelijk de vijftiende tijd van het hele lot.

Marilyn Van Brempt uit Schilde, spelend voor TC Gym Schoten, deed het uitstekend in het dubbelspel, en dit aan de zijde van Valentine Coussens. In het enkelspel werd ze gisteren geëlimineerd en vandaag geraakten beiden ook niet door de tweede ronde van het dubbel maar ze deden het wel uitstekend tegen een Lets duo, dat in de eerste ronde – als reekshoofd – was vrijgesteld. Onze meisjes verloren weliswaar de eerste set (3-6) maar haalden de tweede binnen na tie-break (7-6). De derde en beslissende set werd een triller. Uiteindelijk wonnen de Letten met 10-12.

Eergisteren meldden wij dat Reda Aouragh uit Deurne werd uitgeschakeld in de halve finales van de 1 500 meter. Hij werd echter opgevist met één van de beste verliezende tijden en deed het vandaag in de finale verre van slecht. Dit keer werd het wel een snelle race die werd gewonnen door Kristian Braathe Boerve uit Noorwegen (3.52.37) voor de Fransman Theodore Liot (3.52.64) en Albert Szirbek uit Hongarije (3.53.01). Aouragh finiste als achtste in 3.56.36, meer dan 5,5 seconde sneller dan in de halve finale. Er waren vijftien finalisten.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten