• 15/04/2024

Jeugd Olympische Spelen: Marilyn Van Brempt (Schilde) gunt tegenstandster geen punt

SCHILDE – In Maribor is het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) van start gegaan. Team Belgium neemt deel in tien van de elf – allemaal Olympische – sporten. Net zoals de vorige jaren is Antwerps Persbureau zowat het enige medium dat de prestaties van de Antwerpse atleten op de voet zal volgen. In het verleden namen onder meer Naffi Thiam, Tia Hellebaut, Olivia Borlée, Kim Gevaert, Justine Henin en Ann Simons deel aan het EJOF. De selectienormen zijn behoorlijk streng, de atleten tussen twaalf en achttien jaar, zodat de Spelen voor onze atleten echt wel een graadmeter zijn.

Wie alvast een spetterende start nam is Marilyn Van Brempt (14).  In de eerste ronde van het vrouwentennis verpulverde ze haar tegenstandster, Iva Jovisic (15) uit Ijsland met 6-0, 6-0. Marilyn staat 964ste op de ITF juniorenranking. Haar hoogste plaats was 870ste. Van de twintig partijen die ze tot nu toe speelde won ze er elf. Ze speelt bij TC Gym uit Schoten maar woont in Schilde. Ze is mentaal bijzonder sterk en behaalde dan ook al meerdere nationale jeugdtitels. Haar klassement is B 15.2. Vanmiddag kwam ze opnieuw in actie in het dubbelspel, aan de zijde van Valentine Coussens uit Destelbergen. Zij kreeg in 2020 het topsportstatuut en kon aan de slag in de Topsportschool in Wilrijk. Zij namen het op tegen een Oostenrijks duo. Ook die moesten eraan geloven. Coclova en Horacek verloren met 6-2, 7-6.

Voor Reda Aouragh (17) zit de competitie er al op. De atleet uit Deurne liep lange tijd in tweede positie in de halve finale van de 1 500 meter. Het werd een heel trage wedstrijd. De negen deelnemers bleven bij elkaar tot zowat 200 meter voor het einde. Toen was wel duidelijk dat de Let Kristers Kudlis het zou halen. Hij liep heel de wedstrijd aan de leiding met Aouragh in zijn zog. Het kon niet anders of het zou op een spurt uitdraaien. Dat was geen kolfje naar de hand van Reda, die nog werd voorbijgelopen door een Turk, een Ier,  een Zwitser en een Spanjaard. Hij finishte uiteindelijk als zesde in 4.02.19. De tijd van de winnaar was 4.01.21. Onze landgenoot hield nog drie atleten achter zich.  

Onze volleyballers (zie foto) deden het meer dan aardig in hun eerste poulewedstrijd. In de selectie: Seppe Van Hooghten uit Vorselaar, Berre Van Looveren uit Zoersel en Daan Spiessens uit Leuven, maar speler van Antwerpen. Het probleem is dat je in individuele sporten de waarde van de tegenstander kan inschatten aan de hand van zijn of haar beste prestaties, in ploegsporten is dat veel moeilijker.

Coach Mieke Moyaert: ‘Acht teams nemen deel, verdeeld over twee poules. België neemt het op tegen Italië, Griekenland en Slovenië. De top twee van elke poule plaatst zich voor de halve finales. Naast dat het EYOF ergens beschouwd kan worden als de laatste voorbereiding op het WK, vind ik het een zeer belangrijk moment in de ontwikkeling van een jonge atleet. Het is een eerste Olympische ervaring.’

‘We hebben ons in Gent tot in de puntjes kunnen voorbereiden. Onze doelstellingen zijn vooral het tonen van onze ijzersterke mentaliteit. Vechtlust en nooit opgeven zijn daar het allerbelangrijkst. Ook het harde werk aan onze technische en tactische aspecten willen we laten zien. Het is een lang en druk internationaal programma voor de staf en de spelers. Met een uitstekende wisselwerking tussen al deze mensen vatten we het tornooi gemotiveerd aan, vol passie en gedrevenheid om goede resultaten neer te zetten.’

In het begin van de wedstrijd zag het ernaaruit dat onze landgenoten weinig zouden kunnen inbrengen tegen de tegenstander uit Italië, die uitliep naar 5-11 en 7-17. Uiteindelijk verloren ze met 15-25 na negentien minuten. Aan de steun vanuit het publiek zal het niet gelegen hebben. België had meer supporters dan de Italianen – uiteraard te danken aan de vele andere leden van de Belgische delegatie die hen kwamen aanmoedigen. In set twee liep België zelfs uit naar 3-0 maar bij 4-4 was alles weer te herdoen. Vanaf 12-15 telden de Italianen nooit meer dan drie punten voorsprong om uit te maken bij 22-25. In de derde set hielden de Belgen gelijke tred tot 18-19 maar ze verloren eervol met 19-25 na 1u16’.

Edwin MARIËN

Foto Team Belgium

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten