Jeugd Olympische Spelen: 3×3 basketters eervol out, volleyballers op medaillekoers
ANTWERPEN – Vandaag moesten er geen Antwerpenaars aan de slag in de individuele sporten tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Sloveense Maribor. Maar zowel in het 3×3 basketbal (zie foto) als in het volleybal was het moneytime en daar moesten onze vertegenwoordigers wel aan de slag. En telkens was de tegenstander van onze landgenoten Frankrijk.
In het 3×3 basket stonden zowel de kwartfinales, de halve finales als de medaillewedstrijden op het programma. In de basis: Antwerpenaar Maxim De Block (Antwerp Giants, ex-Oxaco). Frankrijk had zijn drie poulewedstrijden gewonnen. België won tegen Portugal en Slovenië maar verloor tegen Litouwen. Nu, we mogen aannemen dat de tegenstanders van onze Zuiderburen (Estland, Roemenië en Nederland) iets lichter uitvielen dan die van ons viertal.
Opnieuw begon België goed aan de wedstrijd. Van 1-5 liep het via 5-9 uit naar 11-12 maar toen stokte de motor. Geen enkele poging lukte nog en de Fransen scoorden nog tweemaal met een tweepunter. Eindstand: 15-12. Toch zit er muziek in dit team dat nog niet erg lang samenspeelt.
Tristan Boone is echt wel de draaischijf van dit team. Hij lukte vier tweepunters op zeven pogingen. Zijn vier pogingen voor een éénpunter mislukten. Die kwamen op naam van Leander De Maessschalck (drie op vier), Youssef Nouri (twee op vier) en Maxim De Block (één op twee).
Vanavond moesten de volleyballers op hun beurt aan de slag tegen Fransen en dit met Seppe Van Hooghten uit Vorselaar, Berre Van Looveren uit Zoersel en Daan Spiessens uit Leuven, maar speler van Antwerpen. Onze landgenoten bereikten de halve finales na winst tegen Slovenië en Griekenland en verlies tegen Italië. De Fransen wonnen zowel tegen Polen, Servië als Tsjechië.
Het werd een slijtageslag die bijna twee uur duurde. De Belgen namen de beste start en kwamen 2-4 voor maar moesten toekijken hoe de Fransen bij 8-8 langszij kwamen. Bij 19-13 vroeg coach Moyaert een time out maar dat mocht niet baten: 25-17 na 21 minuten.
Een heel andere aanvangsfase in set twee waar de Fransen in een rotvaart naar 7-1 uitliepen. De Belgen kwamen nog terug tot op zes punten (18-12) maar kleiner werd de kloof niet, integendeel: 25-18 na 24 minuten.
Vermits vandaag enkel de Belgische basketters ook nog in actie moesten komen, zaten heel wat spelers van onze delegatie in de tribune. Die gelegenheidssupporters zorgden, net als de voorbije dagen, voor een helse sfeer. En dat rendeerde. Set drie duurde dan wel een halfuur maar liet België wel toe om terug te komen. De roodhemden liepen uit naar 3-5 en 6-13 en zouden die voorsprong niet meer uit handen geven. Via 17-20 ging het naar 22-25.
Ook de vierde set duurde – op een haar na – een halfuur maar dit keer waren het de Fransen die constant aan de leiding stonden. Toen het 13-8 stond leek het Belgische kalf al verdronken maar niks was minder waar. Via 18-15 werd het 21-20. Vanaf dan wist je dat elk foutje fataal kon zijn. En zo was het ook. De Vleeschauwer sloeg een opslag nonchalant tegen het net waardoor het 23-21 werd en de Fransen even later mochten uitmaken bij 25-22. Berre Van Looveren lukt acht punten, Daan Spiessens vijf. Het zal voor de Belgen nu zaak zijn om de zaken mentaal op een rijtje te krijgen want morgenmiddag kampen zij voor brons tegen Tsjechië, dat Italië met 3-2 versloeg.
VOORLOPIG DRIE MEDAILLES
Het is nog net iets te vroeg om een balans op te maken. Met éénmaal zilver (Laura Ooghe in het verspringen) en twee keer brons (Ashkab Isayev uit Herentals – lid van Eindhout – in het judo) en Lena Antoine (eveneens in het judo) oogt die niet meteen indrukwekkend maar laat ons nog even afwachten.
Dit is wel een uitgelezen moment om het belang van deze Spelen te onderstrepen. Heel wat toppers van nu namen in het verleden deel aan het EJOF. Dat is veelbelovend voor de 62 jonge beloftevolle atleten die in Maribor aan de slag zijn of waren. Gert Van Looy, Senior Games Manager en Chef de Mission, geeft tekst en uitleg.
‘Tijdens de Olympische Spelen is één van de belangrijkste missies van het BOIC, optimale omstandigheden creëren opdat de atleten daar in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan en presteren op de Spelen. Op de Olympische Spelen gaat het over high performance.’
‘Op een EJOF wordt er uiteraard ook verwacht van de atleten dat zij gaan voor hun beste resultaat maar de prestatie op zich is niet de enige prioriteit en zeker geen carrière-doel.
Tijdens het EJOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘Olympische Spelen’. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.’
‘Voor de meeste atleten is deze deelname aan het EJOF hun eerste kennismaking met een internationale multidisciplinaire competitie binnen hun leeftijdscategorie. Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteden we bij het BOIC de meeste aandacht aan zowel tijdens de voorbereidende stage als tijdens het EYOF zelf. Onze job is om de atleten dat leermoment zoveel mogelijk te laten ervaren, om zoveel mogelijk te leren presteren, hen een topsportmentaliteit aan te meten.’
De nationale federaties stelden elk hun eigen selectiecriteria op in overleg met het BOIC. Op basis van die criteria deden de nationale federaties voorstellen voor de selectie van atleten. De selectiecommissie van het BOIC besliste dan of een atleet geselecteerd werd voor deelname aan het EJOF. De beste Belgische topsporttalenten werden geselecteerd.
Zestien atleten die in Maribor deelnemen aan het EJOF maken deel uit van een Be Gold project. Anderzijds, indien je als een atleet goed presteert op het EJOF, dan bestaat de kans om opgenomen te worden in een Be Gold project.
Team Belgium nam deel in tien van de elf sporten die op het programma stonden: artistieke gymnastiek, atletiek, basketbal 3×3, handbal, judo, mountainbike, skateboarden, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen. Alleen in het handbal kwamen geen Belgische atleten in actie. In Maribor werd voor het eerst in de geschiedenis van het EJOF gestreden om het hoogste metaal in basketbal 3×3, mountainbike en skateboarden. Team Belgium was vertegenwoordigd in alle drie deze sporten. Door corona werd de editie van Banska Bystrica uitgesteld van 2021 naar 2022, en telde de delegatie voor Maribor een aantal atleten die er vorig jaar ook al bij waren. Daaronder 1 500 meterloper Reda Aouragh uit Deurne.
Atleten konden ter plaatse deelnemen aan het zogenaamde ‘Educational Programme’, dat is een activiteiten- en informatieprogramma dat hen wegwijs maakt in allerlei aspecten die belangrijk zijn voor een topsporter zoals voeding en trainingsprogramma’s bijvoorbeeld maar dat ook gaat over de Olympische tradities, zoals de openingsceremonie, de vlaggendragers, het aansteken van de Olympische vlam en de Olympische waarden. Het BOIC spoorde de atleten aan om daar zoveel als mogelijk aan deel te nemen.
Voor hun vertrek werd het jonge Team Belgium uitgenodigd door het BOIC voor een teambuildingstage in de Topsporthal in Gent. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf waren present.
Van Looy: ‘De bedoeling van deze teambuilding stage was om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leerde kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring en al zeker niet samen met andere sporten. Hen voorbereiden op deze multi-disciplinaire competitie is een belangrijk onderdeel van het trainingskamp. Ook zeer belangrijk was dat de medische staf de atleten leerde kennen. Het samenleven met wederzijds respect, het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.’
Edwin MARIËN
Foto Team Belgium