• 14/06/2024

Jeugd Olympisch Festival: winst voor basketmeisjes en volleyjongens

WILRIJK – Voor de zestiende editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival trokken de beste jonge sporttalenten van Europa naar de Slovaakse stad Banská Bystrica. Banská Bystrica kreeg in 2017 de titel ‘Europese sportstad’ en beschikt over uitstekende sportinfrastructuur. Elf sporten staan er op het programma: artistieke gymnastiek, atletiek, badminton, basketbal, wielrennen, handbal, judo, zwemmen, tennis, triatlon en volleybal. In het deelnemersveld een 50-tal landgenoten, waaronder vijftien atleten uit onze provincie.

De eerste ‘Antwerpse’ die in actie kwam was tennisster Anastasia Huijsegoms. Zij werd op Nieuwjaarsdag 2008 geboren in Wilrijk. Vorig jaar stootte ze door naar de top 1 000 in het ITF-klassement. Vanmiddag speelde ze eerste ronde in het gemengd dubbel aan de zijde van Ethan Dasse, vijftien jaar, en één van de grootste Waalse talenten. Blijkbaar heeft hij echter nog een lange weg te gaan. Hij staat 1 712de op de ITF-lijst en moest, voor zijn wedstrijd aan de zijde van Huijsegoms, al aan de slag in het enkelspel. Voor hem zit het tornooi er al op. Het duo Dasset/Huijsegoms verloor met 3-6, 4-6 tegen het Slovaakse duo Kovacic/Sla (beiden vijftien jaar). Anastasia, wiens vader Tommy hoofdtrainer is bij de DTA-Academie in Hove, neemt vanaf morgen nog wel deel aan het enkelspel.

Gisteren vond de Openingsceremonie plaats met twee Belgische vlaggendragers: Lennert Beelaert en Zhen Verburgt (zie foto). Zhen (14) woont in Hemiksem en volgt haar basketopleiding aan de topsportschool in Wilrijk. Ze speelt bij Phantoms Boom. Vandaag begon al het echte werk met de openingswedstrijd tegen Finland. Verburgt: ‘Sinds mijn vijfde speel ik basket. De eerste vijf jaar heb ik bij Schelle gespeeld. Vier jaar geleden heb ik dan gekozen voor Boom. Volgend seizoen kom ik uit voor de U16, alsook bij dames 2 in eerste landelijke. Per week ben ik minstens twintig uur met basket bezig. Dat komt uiteraard in eerste instantie omdat ik  verbonden ben aan de Topsportschool. Daar volg ik nu mijn derde jaar middelbaar.’

‘De vlag mogen dragen was een bijzondere eer. Ik zou wel echt niet weten waarom men mij gekozen heeft. Het BOIC heeft een aantal clubs gevraagd of ze hun beste spelers naar de selecties voor dit EYOF wilden sturen. Zo is dan uiteindelijk de definitieve selectie gemaakt. We zijn eraan begonnen met zijn 30-en nu zijn we hier met twaalf in Banska Bystrica. Twee anderen zijn in België achtergebleven als reserve. Vorige week hebben alle Belgische atleten deelgenomen aan een stage in Louvain-la-Neuve. Die was best vermoeiend, vooral door de extreem hoge temperaturen. Het feit dat we elkaar al een maand niet gezien hadden maakte het ook niet makkelijker. Naarmate de stage vorderde ging het al iets beter en kwamen de automatismen terug. In het totaal zijn wij zes keer samen gekomen.’

‘De tegenstanders inschatten is onmogelijk. Onze coach had ons wel verwittigd dat Finland een goede tegenstander ging zijn. Mijn doel is in eerste instantie om in de Belgische Top Division geraken met Boom. Als dat lukt zie ik een verderzetting bij The Cats wel zitten en als het zou kunnen zou ik graag in Amerika aan de slag gaan. Dat is mijn ultieme ambitie. Indien ik graag ga blijven basketten en hard ga blijven trainen, dan maak ik een kans denk ik.’ Verburgt won met haar teammaats alvast de openingswedstrijd. Ging het eerste kwart nog gelijkopgaand (18-17), dan bereikte België de rust met een achtpuntenvoorsprong (34-26).

In de tweede helft was de Belgische suprematie nog groter. Na het derde kwart stond het 50-37 waarna de 66 – 50 eindstand werd vastgelegd. Verburgt speelde 22’20”, scoorde vijf punten en was goed voor vier rebounds en drie assists. Kaat Pauwels uit Wilrijk stond 18’38”, goed voor drie punten en twee rebounds. Jill Govaerts uit Duffel mocht 19’09” opdraven en zorgde voor zes rebounds en evenveel assists. Anais Verelst uit Vremde speelde 16’11”, en plaatste drie rebounds en twee assists achter haar naam.

België is nog vertegenwoordigd met een tweede ploegsport. De volleybaljongens kwamen laat op de avond in actie tegen Polen en wonnen met 3-2. De Belgen liepen tot 2-0 maar zagen de Polen langszij komen. In de beslissende set liep België uit naar 7-3. Uiteindelijk werd het 25-23, 25-22, 23-25, 17-25, 15-7. Sietse De Bruyn uit Schelle, Senne Gifford uit Emblem, Fallou Mbacké uit Borgerhout, Antony Moga uit Herentals, Jippe Schroeven uit Mol en Tijs Van Looveren uit Zoersel maken deel uit van de kern.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten