• 24/07/2024

Jeugd Olympisch Festival: matige individuele prestaties, basketmeisjes doen het weer

WILRIJK – Tweede dag van het Jeugd Olympisch Festival en gemengde prestaties van de Belgische vertegenwoordigers. De individuele atleten stelden teleur maar de basketmeisjes wonnen opnieuw. Dit keer tegen Duitsland. De volleyballers verloren.

Anastasia Huijsegoms (Wilrijk/Hove) werd gisteren uitgeschakeld in het dubbel gemengd tennis en kreeg met Beatrise Zeltina (15) vandaag al meteen een kwaaie tegenstander in de eerste ronde van het enkelspel. De Letse staat 430ste op de ITF-ranking. In mei stond ze zelfs bij de top 400. Huijsegoms bood in de eerste set nog fraai weerwerk maar moest in set twee het hoofd buigen: 3-6, 0-6.

Onze beide Antwerpse wielrenners moesten aan de slag in het tijdrijden over 8,4 kilometer. Opvallend: alle deelnemers moeten zowel aan de race tegen de chrono als aan de wegwedstrijd deelnemen. Dat zorgde ervoor dat er bij de meisjes 78 deelneemsters waren en bij de jongens 93.

De meisjes reden in een temperatuur van 22 graden en in de regen. In de namiddag – bij de jongensrace – was het droog. De start was bijzonder. De renners kregen geen kans om snelheid te maken want onmiddellijk volgde een bocht naar rechts.

Bij de meisjes won de Britse Cat Ferguson in 12.11.58. Ella Heremans uit Heist-op-den-Berg, onze nationale kampioene bij de nieuwelingen, eindigde op de 36ste plaats met net geen minuut achterstand.

De jongens reden uiteraard een pak sneller en ook hier was het Groot-Brittannië troef met Sebastian Grindley die 10.59.85 nodig had voor de iets meer dan acht kilometer. Jasper Schoofs uit Mol werd zeventiende in 11.17.70.

Reda Aouragh (16) uit Deurne (zie foto) hoopte op een medaille op de 1 500 meter en niet onterecht. Hij stond met de snelste tijd achter zijn naam. Er waren veertien deelnemers dus men werkte met een rechtstreekse finale. Aouragh wou geen risico’s nemen en nam onmiddellijk de leiding.

Na 300 meter moest hij die afstaan aan de Hongaar Szirbel. Na 700 meter verzeilde onze landgenoot in vierde stelling en bij het ingaan van de laatste ronde hing hij op een kansloze zevende plek. In de laatste 400 meter kon hij zijn positie niet meer verbeteren. De Italiaan Cervone won in 4.02.31. Aouragh had er 4.06.08 voor nodig, ruim boven zijn besttijd van 3.53.17.

‘Twee jaar geleden heb ik de 1 500 meter als mijn nummer uitgekozen. Ik had toen al een paar wedstrijden over die afstand gelopen en ik voelde me daar echt goed bij. Ik ben aangesloten bij het Brusselse Excelsior. Eerst was ik actief bij een club uit Deurne maar daar kwam ik niet echt overeen met de verantwoordelijken. Ik en mijn coach hebben toen besloten om van club te veranderen.’

‘We trainen dagelijks. De duurlopen doe ik in het Rivierenhof. Twee keer per week kom ik voor de snelheidstraining naar het Koning Boudewijnstadion. Ik zit nu op mijn topniveau. Ik heb nog nooit zo’n goede tijden gelopen. Ik sta vierde op de Europese ranglijst van de zestienjarigen. Daarom dat ik mezelf wel kans gaf in Slovakije. Ik ging ervan uit dat ik maandag halve finale had moeten lopen en vandaag finale maar dat hoefde dus niet.’

‘Mijn volgende doel is te schitteren bij de junioren. Pas in 2024 mag ik overgaan. Ik ben niet iemand die een voorkeur heeft wat de weersomstandigheden betreft om in te lopen, zolang ik maar een goede voorbereiding heb gehad. Het komt er gewoon op aan om in warme omstandigheden voldoende te drinken. Zeventien graden is ideaal om een 1 500 meter te lopen.’

‘Tijdens de winter neem ik deel aan veldlopen maar daar heb ik niet meteen ambities. Mijn idool is Hicham El Guerrouj, de Marokkaan, die al sinds 1998 wereldrecordhouder is. Op kampioenschappen wordt er in de eerste 100 meter serieus geduwd en getrokken. Iedereen wil zijn plekje innemen. Daarom is de start zo belangrijk.’

De basketbalmeisjes, die gisteren al de beteren waren van Finland wonnen nu tegen Duitsland. Na het eerste kwart stond het 10-7. De afstand bleef ongeveer gelijk tot aan de rust (27-23) maar ook nu maakten de Belgen na de pauze het verschil: 46-39 na het derde kwart en een 65-52 eindstand.

De cijfers voor de Antwerpse meisjes: Zhen Verburgt (Hemiksem) 25’15” gespeeld, veertien punten, zes rebounds, vier assists; Jill Govaerts (Duffel) 22’41” gespeeld, vier punten, drie rebounds, vijf assists; Kaat Pauwels (Wilrijk) 16’45” gespeeld, drie punten, twee rebounds, twee assists en Anaïs Verelst (Vremde) 11’58” gespeeld, zes punten, twee rebounds, één assist.

De volleybaljongens moesten dan weer wel het onderspit delven. Ze verloren de eerste set tegen Tsjechië met 13-25, wonnen wel set twee met 28-26 maar waren niet opgewassen tegen de vechtlust van hun tegenstander in de derde en vierde set: 20-25, 22-25. De Antwerpenaars die tussen de lijnen kwamen waren Sietse De Bruyn (Schelle), Senne Gifford (Emblem), Antony Moga (Herentals), Jippe Schroeven (Mol) en Tijl Van Looveren (Zoersel).

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten