• 16/09/2024

‘Jeugd en toegankelijkheid’ afgesloten in Mol, nog tot zondag wandelen langs traject tram

MOL – Vanmiddag werd het scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’ in Mol officieel afgesloten met een slothappening. Doel van het project was kinderen beter leren om te gaan met personen met een beperking. Negen Molse scholen namen hieraan deel. Tijdens het slotmoment deelden de kinderen hun ervaringen en werden er foto’s getoond. Daarna zette het muzikaal gezelschap Gepetje iedereen aan het meezingen en dansen. Het werd een ‘onbeperkte’ feestelijke namiddag voor iedereen, met of zonder beperking.

Van 7 maart tot 8 mei namen negen Molse basisscholen deel aan het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ dat zich richtte tot leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Doel was hen beter leren om te gaan met personen met een beperking. Het moest kinderen bewustmaken dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn en ook recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is.

Wendy Soeffers (N-VA), schepen voor personen met een beperking: ‘Mensen met een beperking deelden hun ervaringen over de beperkingen die zij dagelijks ondervinden door de onaangepaste omgeving. Aan de hand van praktische opdrachten kregen de kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, doof, slechthorend, een ledemaat missen,…).’

‘Hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken, blindenstok, brailleschrift en gebarentaal kwamen onder meer aan bod.’

Volgende scholen namen dit jaar deel aan het project: Sint-Jan Berchmanscollege (Centrum), Vrije basisschool Millekemol (Millegem), Vrije basisschool Wezel, Saigo Sterrenbos (Ginderbuiten), t Egeltje (Achterbos), Vrije basisschool Stapsteen (Sluis), Gemeentelijke basisschool De Zandloper (Rauw), Gemeentelijke basisschool Klim-Op (Ginderbuiten) en Europese school (Millegem).

De deuren van de expo ‘Een Tram in Mol’ zijn gesloten. Op een kleine maand tijd ontdekten 3 000 bezoekers de geschiedenis van de tram die ooit door de gemeente reed. Ondertussen ging het boek, waar alles mee begon, al 525 keer over de toonbank én dit kan je nog steeds kopen. De bijhorende wandelzoektocht werd wegens groot succes verlengd tot en met zondag 28 mei.

Twintig lokale handelaars en heel wat vrijwilligers werkten samen met de dienst erfgoed, Kamer voor Heemkunde en initiatiefnemer Jos Foets om van de expo een hele beleving te maken.

Jos Foets en Paul Kersemans publiceerden het boek ‘Een tram in Mol’ over deze periode. De schrijvers leggen vooral met beelden uit hoe dat er in die tijd heeft uitgezien. Je ontdekt prachtige, ontroerende en soms ook verbazende verhalen en anekdotes.

Meer dan 250 pagina’s aan Molse geschiedenis bestellen kan door een storting van 30 euro op het rekeningnummer van vzw Kamer voor Heemkunde BE02 0011 7961 1340 of via www.visitmol.be.

Nog tot en met zondag wandel je vier kilometer langs het tramtracé in een rechte lijn van het station tot in Ginderbroek. Op elke halte ontdek je een interessant weetje over de tram in Mol en hoe het eraan toeging. Weet je trouwens hoeveel zo’n ritje op de tram kostte? En welke reizigers de tram vervoerde tijdens de oorlog? Dat kom je allemaal te weten tijdens de zoektocht. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten