• 25/02/2024

Jessica in de bloemetjes gezet als 350 000 ste leerling van verkeerspark Neteland

HERENTALS  – Vanochtend mocht het verkeerseducatief centrum van Politiezone Neteland, ‘het verkeerspark’ zijn 350 000ste leerling ontvangen.

De twaalf aanwezige leerlingen van het vijfde leerjaar van Campus De Vesten Herentals, de klas waarin de 350 000ste leerling zit (normaal telt de klas zestien leerlingen) kregen allemaal een goodiebag cadeau gevuld met lekkers en gadgets van de lokale politiezone. Verder mocht de 350 000ste leerling het verkeerspark verkennen met een versierde gocart.

Die 350 000ste leerling werd toevallig aangeduid. De leerlingen mochten plaatsnemen in het leslokaal en onder één van de stoelen zat een diploma verstopt. De gelukkige was Jessica Ramos-Trindade. ‘Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik ben hier al een paar maal geweest met de school. Ik vind de lessen wel degelijk nuttig. Ze zullen van pas komen wanneer ik later mijn rijbewijs wil halen’ Jessica kreeg nog een extra cadeau. Ze mocht het verkeerspark verkennen met een versierde gocart.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V): ‘De leerlingen van Campus De Vesten kregen ook nog een waardebon’ cadeau om als eersten het vernieuwde verkeerspark uit te testen. Het huidige park en lesgebouw worden namelijk onder handen genomen en in een nieuw jasje gestopt.’ De werken aan het gebouw zouden in juli starten en tegen september normaal gezien klaar zijn. De werken aan het parcours hoopt men te starten begin september en zouden, indien alles vlot verloopt, klaar zijn voor de herfstvakantie. ‘Van Olmen: ‘Zeker is dat nog niet dus neem die planning wel even met het nodige voorbehoud. In ieder geval worden de lessen niet opgeschort. Ze verhuizen naar het domein Teunenberg in Olen. ‘Het centrum heeft in ieder geval zijn nut al bewezen maar omdat het zoveel wordt gebruikt moet het vernieuwd worden. Boomwortels duwen de verharding omhoog en zoals je merkt hebben we last van wateroverlast. De scholen uit alle gemeenten van de Politiezone (Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar en Grobbendonk) komen hier op bezoek.’

Dirk Van Peer, korpschef van de politiezone: ‘De klas van vandaag werd, omdat ze niet van te ver moest komen, opgehaald aan de school en begeleid door een motard en een combi naar hier een terug naar school gebracht. Alle klassen van alle scholen mogen drie keer per jaar naar hier komen. Eerst krijgen ze een halfuurtje theorie, nadien 30 minuten praktijk. Of de lessen een positieve invloed hebben op het gedrag van de kinderen in het verkeer is moeilijk meetbaar maar we merken wel dat ze nodig zijn. Veel kinderen hebben nauwelijks fietservaring. Je merkt welke klassen in de school al verkeersonderricht hebben gekregen en welke niet. Zowel kinderen uit het eerste leerjaar als uit het zesde leerjaar komen naar hier, van alle netwerken, ook het BO.’

‘Het zijn niet alleen kinderen die we over de vloer krijgen, ook senioren, minderheidsgroepen en jeugdige verkeersovertreders. Die laatste groep krijgt enkele een theorieles. Vroeger kon je ook naar hier komen als ‘alternatieve straf’ voor een verkeersboete maar bijna niemand deed dat. Mensen betalen blijkbaar liever de boete.’ David Heylen, één van de twee assistenten in het verkeerspark: ‘Dagelijks krijgen we zo’n 10 000 leerlingen over de vloer. De 50 000 ste leerling verwelkomden we in september 1988, de 100 000ste in mei ’93, de 150 000ste in november 2000 , de 200 000ste in mei 2005, de 250 000ste in november 2010 en de 300 000ste in mei 2016.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten