• 17/07/2024

Jespo, Kras Sport en City Pirates leren nieuwkomers al sportend Nederlands

ANTWERPEN – Vandaag demonstreerden sportorganisaties Jespo, Kras Sport en City Pirates op het Wilrijkse Plein hoe zij nieuwkomers helpen om Nederlands te leren. Ze doen dat door de taal te gebruiken tijdens sportlessen en praatgroepen, talige spelen te verweven in hun activiteiten en anderstalige trainers te koppelen aan een ervaren coach. Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, lanceert een nieuwe projectoproep voor gelijkaardige initiatieven.

Karim Bachar (Vooruit), schepen voor integratie en inburgering: ‘Met deze projecten geven we nieuwkomers de kans om te focussen op wat ze goed kunnen en graag doen, zodat ze zelfvertrouwen krijgen om Nederlands te leren via de sport. Het is al heel vaak bewezen dat sport niet enkel een doel op zich hoeft te zijn, maar dat het een middel kan zijn om heel wat andere zaken te realiseren. In dit geval leren ze al sportend de taal, wat belangrijk is in hun ontwikkeling. De organisaties waar we mee samenwerken zijn niet toevallig gekozen. We kiezen onze partners omdat ze stadsbreed werken. Daarbij richt Kras Sport zich naar jongeren, Jespo naar begeleiders en City Pirates naar jongeren en hun ouders.’

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Het Nederlands verbindt ons allemaal en sport is een krachtig middel voor sociale inclusie. Voeg die twee ingrediënten samen en je krijgt een succesrecept. Bij Sporting A zetten we al langer in op taaloefenkansen in sportlessen. Al doende leert men, zeker in een veilige, heel concrete en gewoon ook leuke sportieve context, met veel aandacht voor interactie en duidelijke taal. Niet alleen de anderstalige nieuwkomers, maar ook de organisaties en sportlesgevers doen er hun voordeel mee.’

Sandy Peeters, directeur van Atlas, integratie en inburgering Antwerpen: ‘Nederlands leer je niet alleen op de schoolbanken. Ook het gebruik van de taal in het dagelijkse leven is belangrijk om ze te leren begrijpen en praten. We zetten sterk in op klare taal en taaloefenkansen. Als aanspreekpunt voor nieuwkomers in Antwerpen zien we veel mensen die gemotiveerd zijn om Nederlands te leren. Belangrijk, want taal is de sleutel om een sociaal netwerk uit te bouwen en te proeven van het leven in de stad.’ Atlas lanceert een nieuwe projectoproep voor organisaties die taaloefenkansen willen creëren. Geïnteresseerde organisaties kunnen nog tot dinsdag 26 oktober een voorstel indienen. Meer info via https://www.atlas-antwerpen.be/nl/nieuws/atlas-lanceert-projectoproep-taaloefenkansen-nederlands.

Voetbalclub City Pirates uit Merksem integreert taaloefenkansen in talloze voetbal- en dansactiviteiten. De club gaat ook aan de slag met de ouders tijdens praatgroepen. Via een laagdrempelige werking en interculturele dialoog wil men voetbal toegankelijk maken voor iedereen. De club vormt een sociaal platform waar ouders, kinderen, jongeren en vrijwilligers samenwerken aan een betere stad. City Pirates is actief in Merksem, op Linkeroever, Luchtbal en De Dam.

Kras Sport uit Borgerhout ontwikkelde een toolbox met talige spelen die trainers en jeugdwerkers kunnen gebruiken tijdens activiteiten. Ze hebben werkingen in Berchem, Borgerhout, Dam, Kiel, Merksem en Zuid.  Jespo geeft anderstalige nieuwkomers vormingen tot sporttrainer. Samen met een ervaren trainer gaan ze aan de slag met taal, zodat ze stap voor stap meer verantwoordelijkheden kunnen opnemen. Ze organiseren activiteiten op verschillende locaties in heel Antwerpen.

Edwin MARIËN

Foto Stad Antwerpen

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten