• 21/06/2024

Jeroen Appelen uit Putte moet enkel hoofd buigen voor Willem Greve in Mechelen

MECHELEN – 40 jaar is het al geleden dat de betreurde Eric Wauters met het gekke idee kwam om het kruim van de paardensport naar Mechelen te brengen. Vanaf de eerste editie was Kerstjumping een schot in de roos. De datum – tussen Kerst en Nieuw – was perfect gekozen. Iedereen met naam en faam zakte af naar de Nekkerhal, zowel de kenners – die bijzonder talrijk aanwezig zijn elk jaar – als de genieters. Tot corona roet in het eten strooide. Het gebeuren leeft van het publiek en in 2020 en 2021 werd niet georganiseerd. Maar deze week was het eindelijk weer zover. Opnieuw werd het een volkstoeloop met morgen de manche om de Wereldbeker als absolute apotheose. Vanavond genoten de 6 000 toeschouwers alvast van de opwarmer, de Grote Prijs.

De opdracht bleek niet makkelijk. 39 combinaties verschenen aan de start. Slechts vijf geraakten tot in de barrage. Voor de anderen was zowel een dubbelsprong als de laatste hindernis er teveel aan. Het kwintet dat overbleef was ongezien, de uitkomst dus onvoorstelbaar. Drie Belgen bleven over: de broertjes Thibault en Olivier Philippaerts en Jeroen Appelen uit Putte. Zij leverden strijd met de Nederlander Willem Greve en de Zwitser Edouard Schmitz.

Thibault Philippaerts kwam als eerste aan de beurt. Eerder deze week werd hij gekroond tot talent van het jaar, goed voor een cheque van 7 500 euro van Paardensport Vlaanderen. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn broers Nicola (die de trofee won in 2011) en Olivier (die het haalde in 2012). Hij trad aan met Derby de Riverland, waarmee hij eerder dit jaar zilver behaalde op het EK voor Young Riders in Spanje. Thibault hield er zijn hoofd bij maar zijn paard maakte één fout, goed voor vier strafpunten.

Nummer twee in de arena: Jeroen Appelen (32), aan een onwaarschijnlijke competitie bezig in Mechelen. 232ste op de ranglijst en dé verrassing van het huis. ‘Niet in het minst voor mezelf’, zei hij achteraf. ‘Dit is zonder twijfel het hoogtepunt uit mijn carrière. Ik woon in Putte en dan in mijn achtertuin voor de eerste keer schitteren op een  vijfsterrenconcours: het is onwaarschijnlijk. Ik weet nog niet wat me overkomt.’ Apelen is een ruiter die bijzonder snel kan rijden en dat deed hij ook dit keer met Moningo-D van ’t Heyveld. Hij was eerder al succesvol in drie- en viersterrenwedstrijden maar dit was nog een stapje hoger. Appelen bleef foutloos in 37.38, op dat moment goed voor de eerste plaats.

Maar dat duurde niet lang want de volgende ruiter, de Nederlander Willem Greve met Highway M TN, onttroonde hem meteen. De bijna 40-jarige Greve uit Markelo heeft zijn grote droom kunnen realiseren. Hij is eigenaar van een prachtig hippisch complex waar jonge paarden worden opgeleid. Er zijn negentien stallen, een binnenbak van 20 op 40 meter, een buitenrijbaan met eb- en vloedbodem van  2 600 vierkante meter, een springweide, longeerpiste, stapmolen en dekruimte voor de hengsten. Maar hij kan ook een stukje paardrijden. De combinatie draaide erg kort en klokte de snelste tijd: 35.36. Onbegonnen werk voor de laatste twee combinaties om beter te doen. Voor Olivier Philippaerts en H &M Legend of Love was de laatste hindernis er teveel aan en ook de Zwitser Edouard Schmitz (op Gamin van ’t Naastveldhof) totaliseerde vier strafpunten. Morgen staat de Jumping World Cup op het programma. Tickets zijn niet meer te verkrijgen maar je kan het evenement volgen op Sporza vanaf 15 uur.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten