• 14/07/2024

Jelte Van Roy uit Mortsel maakt uniek kookboek over ballekes

MORTSEL – Jelte Van Roy maakte van de lockdownperiode gebruik om een kookboek te schrijven. Niet zomaar een kookboek: het bevat recepten over koken met ballekes onder de zeer toepasselijke naam ‘Wereldballen.’

Wereldballen bevat meer dan 90 balletjesgerechten die typisch zijn voor een bepaald land of streek: van de Luikse balletjes over Indonesische bakso tot Braziliaanse brigadeiros. Meer dan alleen recepten onthult wereldballen ook het verhaal achter de gerechten. Vlees, vis, vegetarisch én zoet. Elk balletje neemt je mee op een culinaire reis rond de wereld(bal). Authentieke gerechten laten je proeven van de Westerse, Arabische, Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken. De eenvoudige recepten nodigen uit om zelf te experimenteren met verschillende typerende kruiden of ingrediënten.’

Jelte is geboren in Itegem maar woont al twaalf jaar in Mortsel. ‘Ik werk in het theater als artistiek productieleider en was plots technisch werkloos. Dat geeft een dubbel gevoel, maar ik had nu wel tijd om voluit voor mezelf iets uit te werken.

‘Ik geef graag feestjes en ik hou van koken. Ik zoek graag dingen uit en soms ga ik daar heel ver in.’

‘Voor een feestje vroeg mijn zoon om ballekes te maken. Zo is alles beginnen rollen. Het in de positieve zin uit de hand gelopen ‘balletjes-menu’ is steeds blijven hangen. En mensen bleven ook naar de recepten vragen.’

‘Wat begon als een idee kwam door onverwachte extra tijd in een stroomversnelling en rolt binnenkort van de persen.’

‘Na lang wikken en wegen besloot ik om mijn boek in eigen beheer te maken, met professionele ‘uitgeefbegeleiding’ en drukwerk bij Skribis. Nu kon ik voluit gaan voor mijn wereldballen: eenvoudige recepten met mooie foto’s en een stijlvolle lay-out. En vooral, met mijn liefde voor verhalen en research erin verweven. Wist je bijvoorbeeld dat de Braziliaanse brigadeiros, een chocolade balletje, vernoemd is naar een luchtmachtbrigadier die zijn balletje zou verloren zijn in de strijd?’

‘Ik las dat minister Zuhal Demir (N-VA) vroeg om ‘ballekes in tomatensaus’ op te nemen in het Vlaamse canon. Maar wanneer je je daarin gaat verdiepen merk je dat iedereen de oorsprong van dat recept claimt. Ik heb uiteindelijk gevonden dat het eigenlijk afkomstig is van Perzië, het oude Iran. Van het één kwam het ander. Op een bepaald zat ik zelfs op Chinese sites om – met behulp van Google Translate – hun recepten te vertalen. ‘

‘Elk balletjesgerecht is typisch voor een bepaald land of bepaalde streek. Vlees, vis, vegetarisch of zoet: ze komen allemaal aan bod. Meer dan 90 recepten, verdeeld over vijf wereldkeukens: Westers, Arabisch, Afrikaans, Latijns-Amerikaans en Aziatisch.’

‘Wereldballen – de beste balletjes wereldwijd is vanaf eind november te koop via www.wereldballen.be. Op de website vind je ook enkele inkijkbladzijden.’ Het boek heeft een hardcover en telt 224 pagina’s.

‘Sinds maandag zijn we volop aan het repeteren voor een stuk dat op vrijdag 15 januari 2021 in Het Paleis in première zou moeten gaan maar vraag is of dat onder de gegeven omstandigheden nog kan. Nu, de kans dat ik zonder werk val is wel heel klein. Laat ons zeggen dat ik op dit moment twee fulltimejobs combineer. En het stopt niet. Op dit moment heb ik al zes recepten voor een vervolgboek.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten