• 18/07/2024

Je kan vanaf nu peter of meter worden van een vierkante meter Arboretum

KALMTHOUT – Arboretum Kalmthout start een wervingsactie voor de realisatie van een nieuwe tuinuitbreiding met één hectare, een unieke aangelegenheid voor een botanische tuin in België. Binnenkort wordt de akte getekend en dan is het Arboretum gegroeid met twee voetbalvelden, ruwweg 10 000 hectare..

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA, links op de foto) gaf het startschot voor de volgende fase van het ‘arboretum groeit’: een unieke manier om peter en meter te worden van een vierkante meter van het nieuwe stuk. Een fondswerving op een manier die quasi nieuw is voor het Kalmthoutse domein. Bij een vorige uitbreiding werd al wel op zeer kleinschalige manier beroep gedaan op de bevolking maar nu gaat het over een langdurig project.

Volgens de gedeputeerde is er nu meer vraag naar een rustig moment zoeken in de natuur en een zekere honger om te genieten van de natuur. ‘Het is ook belangrijk dat mensen betrokken geraken en mee de uitbouw verwezenlijken. De troeven van dit domein zijn  als een heilige Drievuldigheid met een leuke plek , vol activiteit en met een heel groot verhaal.’

‘In de afgelopen maanden hebben we bij de inwoners van onze provincie gemerkt dat er grote behoefte is aan tuinen, parken en natuur. Daarom stelden we eerder het platform www.groenzoeker.be  ter beschikking. Deze uitbreiding van het arboretum is een mooie kans om het groenaanbod nog aantrekkelijker te maken.’

Laagdrempelig kan je al peter of meter worden voor tien euro ( een stukje natuurlijk wandelgazon ) Voor 40 euro is er de verse en vruchtbare grond voor nieuwe bomen en planten.

Vierkante meter erfgoed-cultivars is er voor 500 euro en je kan zelfs tot 1 000 euro gaan met een vierkante meter beschermde boomsoorten .

De peters en meters zullen geregeld van de evolutie van het nieuwe stuk op de hoogte worden gehouden. Als partner heeft men de Koning Boudewijnstichting en er is fiscaal voordeel.

Het nieuwe tuindeel ligt achter de rode tuin en dichtbij de Gloriëtte, het witte tuinprieel aan de achterzijde van het arboretum. Het is nu al een thuis voor heel wat imposante bomen, zoals een statige rode beuk met takken tot aan de grond, een Japanse notenboom van meer dan 70 jaar oud, en een prachtige robinia die in het voorjaar vele bijen aantrekt.

Maar ook nieuwe bomen- en plantensoorten zullen er hun thuis vinden. Er is nog veel ruimte om kersverse collecties aan te planten. Te beginnen met erfgoedcultivars uit eigen land van toverhazelaars en pluimhortensia’s.

Het nieuwe stuk grond vormt een schakel tussen het huidige arboretum en het grenspark Kalmthoutse Heide. Dit zal op termijn ook vele extra mogelijkheden kunnen bieden.  Wat de plannen zijn voor het statische herenhuis op het nieuwe stuk is nog niet geweten. Zeker geen bijkomend bezoekerscentrum of cafetaria.

Abraham Rammeloo (rechts op de foto), conservator-directeur Arboretum Kalmthout: ‘Dankzij deze extra ruimte kunnen we onze botanische erfgoedcollecties veiligstellen, te beginnen met een tuin voor cultivars van toverhazelaars. Bovendien verbindt het Grenspark Kalmthoutse Heide de provinciale Zwanenloop met de nieuwe tuinuitbreiding, en vormt zo een groenblauwe ader.’

Alle info: www.arboretumkalmthout.be

Tekst en foto: August CHARRIN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten