• 24/07/2024

Jarno De Smedt uit Puurs kwam al in actie in Tokio, vragen rond Jelle Geens

PUURS – SINT-AMANDS – Jarno De Smedt was vandaag de eerste Belg die in actie kwam tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

De 21-jarige uit Puurs-Sint-Amands werkte vanaf 13 uur Japanse tijd (6 uur in België) in het Yumenoshima Park Archery Field de kwalificatieronde in het boogschieten af. Die ranking round dient om de tabel met rechtstreekse uitschakeling (vanaf 1/32ste finales) samen te stellen. De knockoutfase wordt volgende week in vier dagen gehouden. De Smedt werd 43ste    op 64 deelnemers.  ‘Ik ben tevreden met mijn eindresultaat maar er zat meer in. Top zestien blijft het doel.’ Een kwalificatieronde is helemaal niet te vergelijken met een echte wedstrijd. De Smedt behaalde een totaalscore van 650 (322 + 328). Van de 72 pijlen richting roos waren er 30 raak.

De Smedt was de eerste van 121 atleten die in en rond Tokio de kleuren van Team Belgium zulllen verdedigen tijdens de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade. Sinds woensdag worden er in Japan al olympische competities georganiseerd in het softbal en het voetbal, maar de Spelen worden vanavond (Japanse tijd, vanmiddag 13 uur in België) pas echt op gang getrokken met de openingsceremonie. Vanwege de coronabeperkingen wordt het een sobere plechtigheid met een erg beperkt publiek. Voor België zullen Felix Denayer, aanvoerder van de Red Lions, en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam de vlag het olympisch stadion binnen dragen.

Triatleet Jelle Geens (28) heeft in aanloop naar de Olympische Spelen positief getest op het coronavirus. Hij mist daardoor de individuele race van maandag. Mogelijk kan hij wel nog deelnemen aan de gemengde competitie omdat hij intussen al één keer negatief heeft getest.

‘Jelle Geens raakte besmet met corona terwijl hij zich nog aan het voorbereiden was op de Olympische Spelen in Europa. Volgens het Playbook voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 is een vertrek naar Tokio alleen mogelijk indien de reiziger in de veertien  dagen voor het vertrek symptoomvrij is en in de laatste 96 uur voor het vertrek op twee verschillende dagen negatief heeft getest in een door Japan geaccrediteerd laboratorium’, meldt het BOIC.

Geens is nog niet afgereisd naar Japan en zal maandag dus ook ontbreken in de individuele race, waardoor Marten Van Riel de enige Belg aan de start wordt. ‘Intussen is Jelle Geens symptoomvrij en heeft hij één keer negatief getest. Indien mogelijk, zal hij de komende dagen naar Tokio afreizen, zodra dit in overeenstemming is met het draaiboek, om voor de Belgische Hammers deel te nemen aan de olympische Mixed Relay die zaterdag 31 juli gepland staat. Hij bereidt zich in Europa ijverig voor op deze start’, luidt de persmededeling verder.

Noah Servais staat klaar om Geens te vervangen mocht hij de gemengde competitie (met ook Claire Michel en Valerie Barthelemy) eveneens missen. Hij is ondertussen naar Japan gereisd om de deelname van de Belgian Hammers aan de olympische Mixed Relay veilig te stellen. Hij bereidt zich in het Team Belgium Belfius Basecamp in Mito als reserve atleet voor op een mogelijke start in de olympische Mixed Relay in het geval Jelle Geens niet tijdig naar Japan kan afreizen. Geens hoopt in Tokio voor de tweede keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Vijf jaar geleden eindigde hij in Rio de Janeiro als 38ste. (EM/Team Belgium/Belga/Sporza / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten