• 13/06/2024

Jarno De Smedt uit Puurs eerste Belg in actie, Mechelse Jutte Verkest de jongste

PUURS –  Jarno De Smedt komt vrijdag, nog voor de openingsceremonie, als eerste Belg in actie op de Olympische Spelen in Tokio. De 21-jarige verdedigt de kleuren van Team Belgium in het handboogschieten.

Jarno De Smedt mocht pas in laatste instantie, op basis van de wereldranglijst als nummer 44, zijn ticket boeken voor Japan. ‘Ik had er eigenlijk niet meer op gerekend. Na het laatste quotatornooi had ik nipt naast de laatste plaats gegrepen. Dat was heel zuur. Ik wist dat er nog een kans bestond maar die was heel klein. Toen het toch zo bleek te zijn, was het een hele opluchting. Het is ook een manier om naar de Spelen te gaan.’

Als team grepen de Belgen net naast een olympische kwalificatie. De Smedt begon zo’n veertien jaar geleden met boogschieten. ‘Als kleine jongen stond ik open voor veel sporten. Via een sportkamp in mijn gemeente proefde ik van boogschieten en ik vond het zo leuk dat ik het een jaar later opnieuw wilde doen. Daarna werd het heel duidelijk voor mij en ben ik op zoek gegaan naar een club. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.’ De schutter uit Puurs houdt van zijn sport omdat het ‘een gevecht tegen jezelf is.’ ‘Je bent je eigen tegenstander, leert jezelf kennen en het laat je toe om te groeien. Als ik nu achterom kijk en zie welke groei ik heb doorgemaakt en wetende dat er nog veel groeimogelijkheden zijn, dat houdt mij bezig.’

Wie België en handboogschieten op de Olympische Spelen zegt, denkt onvermijdelijk aan Paul Vermeiren. Die greep in 1996 in Atlanta net naast brons en gaf daarna voor de camera een geëmotioneerd interview dat bij velen in het geheugen gegrift staat. De Smedt: ‘Zijn reactie was heel begrijpelijk na die vierde plaats. Ik heb mij ook al zo gevoeld, natuurlijk niet op Olympische Spelen, maar het is heel herkenbaar.’ De Smedt proefde in 2019 op de Europese Spelen in Minsk , waar hij 33ste werd, voor het eerst van een groot tornooi.  Op de Spelen wil Jarno De Smedt ‘het beste van zichzelf geven’. ‘Het grote doel is natuurlijk winnen maar ik zou tevreden kunnen zijn met een top zestien.’ Over drie jaar in Parijs wil De Smedt dan voluit meespelen voor de olympische medailles. De kwalificatieronde in het boogschieten staat vrijdag van 13 tot 15 uur lokale tijd (6 tot 8 uur in België) geprogrammeerd. Volgende week worden in vier dagen de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling (vanaf de 1/32ste finales) afgewerkt.

Met haar vijftien lentes is Jutta Verkest uit Mechelen de jongste Belgische atleet die op de Olympische Spelen in Tokio in actie zal komen. Aan de zijde van onder meer Nina Derwael verdedigt ze de kleuren van Team Belgium in Japan.

Verkest. ‘Het is wel speciaal om de jongste te zijn, maar mijn selectie is ook het bewijs dat ik de voorbije jaren mijn best heb gedaan en mijn plaats heb verdiend.’ Jutta Verkest dwong haar stekje in de groep van vier (met ook Maellyse Brassart en Lisa Vaelen) mede af dankzij een onverhoopte tiende plaats tijdens de finale van het EK allround in april in het Zwitserse Bazel. ‘Ik heb daar veel vertrouwen uit geput al is er natuurlijk nog een kloof met gevestigde namen als Derwael, de tweevoudig wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers. Nina is de eerste Belgische turnster die wereldkampioene is geworden. Natuurlijk kijk je daar naar op. Je ziet haar elke dag trainen, hoe hard ze ervoor werkt om dat niveau te behalen. Ze heeft veel ervaring maar het is ook knap hoe zij erin slaagt kalm te blijven wanneer een oefening mislukt en ze daarna blijft proberen tot het lukt.’

De turnmeisjes komen volgende week zondag (25 juli) in actie in de kwalificaties van de teamcompetitie. Ze turnen allemaal de vier toestellen, waarbij steeds de drie beste scores tellen. De sterkste acht landen stoten door naar de finale, die twee dagen na de kwalificaties geprogrammeerd staat. Verkest heeft een bescheiden maar duidelijke doelstelling. ‘Ik wil mijn best doen, trots kunnen zijn op de wedstrijd die ik heb gedaan en mijn bijdrage aan het team leveren.’ (EM/Belga/Team Belgium/ Beeld: ter illustratie, is niet De Smedt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten