• 17/07/2024

Jannik Sinner geeft Diego Schwartzman geen kans in finale van European Open

MERKSEM – Ook de derde Antwerpse finale was niet de goede voor Diego Schwartzman (ATP 14). Vandaag was hij kansloos tegen Jannik Sinner (ATP 13). De Italiaan speelde zijn zesde ATP-finale. Daarvan won hij er vijf. Morgen klimt hij naar de elfde plek in de ranglijst.

Jannik Sinner is de eerste Italiaan die vier tornooien won in één jaar: Melbourne, Washington, Sofia en Antwerpen. En dat op amper twintigjarige leeftijd. Schwartzman is negen jaar ouder, speelde een goed tornooi maar was niet opgewassen tegen de geweldige service van zijn tegenstander. In de eerste set lukte hij 86 procent van zijn eerste opslagen, tegen 41 procent voor Schwartzman. Sinner speelde foutloos, sloeg vier aces, en koos voortdurend voor de aanval. Hij liep uit naar 4-1 en 6-2. Zijn vierde achtereenvolgende 6-2 op drie dagen tijd. In set twee drukte hij nog meer op het gaspedaal. Hij begon al meteen met een break, sloeg nog vijf extra aces en pakte Schwartzman opnieuw in met 6-2 na 1u16’.

Sinner:  ‘Ik voelde me niet onoverwinnelijk maar ik serveerde beter dan de vorige dagen. Ik ben tevreden over mijn tornooi. Van het eerste tot en met het laatste punt ging het goed. Wanneer je door de service van je tegenstander gaat dan moet je die voorsprong behouden en dat lukte vandaag elke keer. Ik denk dat ik fier mag zijn over het niveau dat ik behaalde. Morgen reis ik – net als Diego – af naar Wenen. Dat wordt weer een gans ander tornooi. Nadat in Washington had gewonnen geraakte ik twee dagen later niet door de eerste ronde in Toronto. Ik ga nu even van dit moment genieten maar nadien ligt de focus weer elders.’

‘Ik hou ervan indoor te spelen. Diego beweegt goed. Het was dus zaak om hem terug te drukken en de wedstrijd in handen te houden. Ik probeer regelmatig te zijn. Soms lukt dat , soms niet. Zelfs de beste spelers falen al eens. Ik moet nog vorderingen maken.  Dat kan alleen door veel wedstrijden te spelen. Natuurlijk droom ik van  een ticket voor de ATP-finale in Turijn. Ik zou liegen als ik zei dat dit niet zo is maar welke speler doet dit niet? Maar telkens je aan een nieuwe wedstrijd begint moet je je focussen op die match. Ik ben altijd gemotiveerd, of ik nu in een 250 000 dollar-tornooi speel of op een Grand Slam, dat maakt geen verschil. Ik won hier wedstrijden door constant goed te zijn. Nu moet ik nog leren  winnen wanneer ik slecht speel.’

Schwartzman: ‘Sinner speelde duidelijk beter dan ik. Hij is een kerel die in de top vijf kan geraken. Dit jaar won hij niet toevallig al vier tornooien. Ik wil hem niet vergelijken met iemand. De topspelers halen gewoonlijk al een goed niveau op hun twintigste. Ik kijk nu uit naar het einde van het seizoen. Ik ben dit jaar amper vijftien dagen thuis geweest, in Argentinië. Europese spelers begrijpen het vaak niet dat wij, Zuid-Amerikanen, het zo moeilijk hebben. Na een verloren wedstrijd gaan zij gewoon naar huis. Wij moeten daar vaak drie maanden op wachten.’

Tornooiorganisator Kristoff Puelinckx was een tevreden man. ‘Met 20 000 bezoekers doen we iets minder goed dan in 2019 maar nu gaven we veel minder VIP-kaarten weg. We blijven een 250 000 dollartornooi. Net als het Belgisch voetbal moeten ook wij onze limieten kennen.’ De finale in het dubbelspel werd ook op een drafje opgewerkt. De Fransen Mahut en Martin klopten de Nederlanders Koolhof/Rojer met 6-0, 6-1 na 55 minuten.

Edwin MARIËN

Foto European Open / Belgaimage

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten