• 14/06/2024

Jan Vertonghen is het feestvarken van de avond, Edegems koor zorgt voor primeur

HEIZEL – De Rode Duivels mogen zich nu al opmaken voor het EK 2024 in Duitsland. Tegen een ontzettend zwak Estland kwam vanavond een forfaitscore op het bord. Drie van de vier Belgen met Antwerpse roots of Antwerps ‘tintje’ deden het uitstekend. Feestvarken Jan Vertonghen speelde een zeer solide wedstrijd. Romelu Lukaku deed wat van hem werd gevraagd: scoren en wel tot twee keer toe. Jérémey Doku was de absolute uitblinker. Voor zulke spelers komen mensen naar het stadion. De enige van het kwartet die een onvoldoende haalde was Wout Faes: te onzeker en niet precies genoeg.

Maar alles stond dus in het teken van de 150ste interland van Jan Vertonghen, die voor de gelegenheid vrouw Sofie, dochter Layla en zonen Ilay en Dani Rob had meegebracht. ‘Het was een speciale avond voor mij. Ik heb altijd gezegd dat ik graag voor de Rode Duivels speel. Ik ben bijzonder fier dat ik voor mijn land mag uitkomen.’

‘Het was leuk dat mijn kinderen erbij waren, ook al moeten ze morgen naar school. Ze moeten wel begrijpen dat dat heel belangrijk is. Ik ben wel supertrots dat ze er waren. Dit moment zal mij alvast bijblijven en hopelijk ook hen een beetje. Ik heb er nog aan getwijfeld of ik ze wel zou meebrengen maar omdat het een speciale avond voor mij was heb ik het toch gedaan. Je speelt niet iedere keer je 150ste interland.’

Aan de overkant stond een speler met nog meer caps: aanvoerder Konstantin Vassiljev (38), de Estse aanvoerder die trouwens geel pakte. ‘Ik heb met hem gepraat in Estland. Vandaag speelde hij zijn 153ste interland. Maar dat zal ik ook wel halen zeker? Het is goed dat we vijf keer hebben kunnen scoren tegen een hecht blok.’

‘Tegen zulke ploegen is het nooit makkelijk om doelpunten te maken. Gelukkig hebben we een aantal ‘speciale’ spelers zoals Romelu Lukaku en de andere jongens die gescoord hebben en ook goed gespeeld hebben. Het is natuurlijk extra mooi dat ik vandaag een goal kon aantekenen (zijn tiende doelpunt als Rode Duivel, EM). Ik scoor liever wel dan niet. Het was fijn.’

‘ Ik had wel de indruk dat de keeper een beetje onder de bal doorging. Ik stond achter hem en ik raakte de bal half met mijn schouder maar ik zag hem er heel traag inhobbelen. Onze prestatie in de tweede helft doet mij het meeste deugd. Toen scoorden we mooie goals, zeker de laatste. Het is fijn dat we het publiek dit konden bieden in een thuiswedstrijd. Die mensen komen hier op een doordeweekse dag ook maar zitten en geven geld uit om ons te zien spelen en te zien winnen. Dan wil je die iets teruggeven en dat hebben we gedaan.

Voor de wedstrijd lanceerde de Belgische voetbalbond een nieuw, drietalig, volkslied. Een koor van 30 professionele zangers en twaalf supporters oefenden gisteravond in het Koning Boudewijnstadion, en stelden hun performance op punt.

Vanavond zongen ze de Brabançonne live in drie talen. Eén van de zangers was Nacer Chadli, die overigens – samen met Simon Mignolet – tijdens de rust in de bloemetjes werden gezet omdat ze afscheid namen van de nationale ploeg.

Het koor dat het volkslied ten gehore bracht was Fine Fleur uit Edegem, dat speciaal werd opgericht voor de Night of the Proms (editie van 1995) en tijdens die vuurdoop zorgde voor een sterke vocale begeleiding van wereldsterren als Andrea Bocelli en Roger Hodgson. Doorheen de jaren evolueerde deze uitbundige groep zangers tot een wezenlijk onderdeel van Night of the Proms. Nu eens ondersteunt het koor orkestrale popsongs als achtergrondkoor, dan weer treedt Fine Fleur op de voorgrond met een klassiek werk of originele mash-up. Het publiek kent deze mix van professionele- en hobbyzangers als een dynamisch gezelschap dat regelmatig voor kippenvel zorgt.

Edwin MARIËN

 https://cdn.uc.assets.prezly.com/5e90bfce-cacd-43d3-bef9-9b12da59085b/4×5%20volkslied%20final.mp4

  

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten