• 17/07/2024

Jan Vertonghen Foundation beloont Buurtsport Mechelen, sluiproute afgesloten

MECHELEN – Mechelen krijgt er een nieuwe spelprikkel bij: een interactieve (voet)balmuur. Deze werd gewonnen door Buurtsport Mechelen in een wedstrijd van de Jan Vertonghen Foundation. De balmuur of ‘Sutu’ is een ontwerp van Yalp en komt dit voorjaar, vergezeld van een Solar-paal, naar park Donkerlei. Daar blijft hij een half jaar pronken.

Zonder verwachtingen tekende Buurtsport Mechelen in op een wedstrijd van de Jan Vertonghen Foundation. De winnende inzending zou een halfjaar lang genieten van een Sutu balmuur en een Solar-paal, ontworpen door Yalp. De verrassing was dus groot toen Buurtsport als winnaar uit de bus kwam. Buurtsport pende het sterkste neer welke meerwaarde de balmuur Mechelen op een specifieke locatie kon bieden. Die locatie is park Donkerlei, waar Buurtsport heel wat kansengroepen bereikt.

Abdrahman Labsir (Open Vld, zie foto), schepen van sport en jeugd: ‘Donkerlei is een plek met een enorm potentieel, waar getalenteerde kinderen en jongeren aan sport en spel doen om zich te ontplooien. De Sutu is als spelkriebel een prachtige aanvulling voor dit park. En het momentum is nu ideaal om balsporten zoals voetbal te promoten, zowel bij meisjes als bij jongens. Lokale ambassadeurs zoals Ibtissam Bouharat spelen daar een grote rol in. Wij kijken met heel veel enthousiasme uit naar de plaatsing dit voorjaar en willen de Jan Vertonghen Foundation en Yalp van harte bedanken voor dit mooie initiatief.’

Laetitia Mbenza, directeur van de Jan Vertonghen Foundation: ‘Het is ons doel om kinderen en jongeren te stimuleren om meer in de buitenlucht te sporten, spelen en bewegen. Dit door het creëren van speelomgevingen of playgrounds die van deze tijd zijn, en dus inspelen op de noden en interesses van onze jeugd. Een interactieve spelprikkel zoals de Yalp Sutu is daar een fantastisch voorbeeld van. Wij kijken er heel erg naar uit om deze in Mechelen te lanceren. De kernopdracht van Buurtsport matcht immers mooi met onze insteek.’

Yalp is een trotse partner van de Jan Vertonghen Foundation en ontwikkelt sportelementen zoals de Sutu. Jo Meylemans van Yalp: ‘Yalp is het omgekeerde van Play. En zo kan je ons ook omschrijven: wij creëren sport- en spelkriebels met een twist, waarbij het vooral draait om plezier maken. Als je één van de vlakken van de balmuur raakt met een bal, geeft die licht. Dat kan met verschillende ballen: voetbal, hockeybal, handbal, tennisbal, basketbal, … Er is ook een app waarmee je je scores kan bijhouden. En naast de Sutu installeren we ook de Yalp Solar: de zon zorgt ervoor dat je stroomkosten nihil zijn.’

Sinds de invoering van het eenrichtingsverkeer op de Zwartzustersvest kan je niet meer van de Zwartzustersvest naar de N15 en Tangent rijden. Sindsdien gaat er meer verkeer door de binnenstad om naar de Tangent te rijden. Die sluiproute wordt vanaf maandag 6 februari onmogelijk door de werfinrichting voor de afbraak van het oud ziekenhuis aan de Zwartzustersvest.

Bij de opmaak van de nieuwe circulatie op de vesten, kwamen een aantal routes in beeld die drukker zouden worden. Eén van die routes is die via de Korte Maagdenstraat-Bleekstraat.
Deze sluiproute zal onmogelijk gemaakt worden door de werfinrichting voor de afbraak van de leegstaande ziekenhuiscampus aan de Zwartzustersvest. Daarom werden op deze route al tellingen geregistreerd die meegenomen worden met de evaluatie in maart. Vandaag startte de aannemer aan de werfinrichting. Om de in- en uitrit van de werf veilig te organiseren zal de binnenbaan van de Zwartzustersvest (tegen het ziekenhuis) worden afgezet vanaf 6 februari. Hierdoor kan je vanuit de kant van de Liersesteenweg niet meer naar de Keizerstraat rijden. Verkeer op de binnenbaan van de Zwartzustersvest moet net voor de werfzone via een U-bocht terugkeren naar de hoofdrijbaan richting Liersesteenweg en N16.
Dat maakt de sluiproute via de Zwartzustersvest – Keizerstraat – Korte Maagdenstraat en Bleekstraat onmogelijk. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten