• 19/05/2024

Jan Michielsen legt deze legislatuur voor vierde maal de eed af, nu als burgemeester

ANTWERPEN – Jan Michielsen (CD&V) heeft vanochtend de eed afgelegd als burgemeester van Herentals. Hij volgt partijgenote Mien Van Olmen op die door ziekte tijdelijk haar ambt moet afstaan.

Hoelang Michielsen burgemeester blijft en of Van Olmen nog zal terugkeren in de politiek is toekomstmuziek.

Michielsen neemt de taken over van Van Olmen. Zij kondigde vorige maand aan dat ze een rustperiode moet inlassen. Ze is ziek en doet het nu kalmaan op doktersadvies.

Michielsen in een interview met RTV: ‘Ik heb Mien al dikwijls vervangen als waarnemend burgemeester maar nu is het officieel en moet ik de eed afleggen voor de vierde keer deze legislatuur. Ik ervaar zeel veel begrip van alle partijen, ook in de gemeenteraad en de administratie.’

Jan Michielsen behoudt de titel van waarnemend burgemeester tot het eind van deze legislatuur.

Officieel wordt hij dus niet de burgemeester van Herentals maar de wet schrijft nu één keer voor dat – wanneer je langer dan 30 dagen de verkozen burgemeester vervangt – je de eed moet afleggen in handen van de gouverneur in het Provinciehuis.

Michielsen: ‘Deze titel komt toch een beetje onverwacht. Ik ben toch ook al ouder dan 60 jaar, dus het was eigenlijk de bedoeling dat ik zou stoppen met mijn schepenambt en dat ik het wat kalmer aan zou doen.’

‘Door de spijtige uitval van Mien heb ik mijn verantwoordelijkheid opgenomen. Ik word er een beetje ingesmeten, maar ik probeer alle dossiers zo goed mogelijk tot in detail te kennen. Dat vergt wel wat tijd.’

‘De partij is volop bezig met de samenstelling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar of ik op de lijst zal staan, wordt de komende maanden pas bepaald.’

Michielsen zal de vergaderingen van het schepencollege leiden en zorgen voor de verdere samenwerking met de stedelijke diensten, de hulpdiensten en de politie.

Zijn bevoegdheden cultuur, onderwijsbeleid, bibliotheek, archief, internationale samenwerking en jumelages zal hij verder uitoefenen.

In de gemeenteraad wordt de zetel van Van Olmen sinds begin vorige maand ingenomen door Sarah Boxstaens.

Hoe het komt dat Michielsen nu al voor de vierde maal een eed moet afleggen? Bij de start van de legislatuur in 2019 sprak CD&V intern af dat Jan Michielsen het schepenmandaat vier jaar zou uitoefenen, waarna raadsvoorzitter Bart Michiels de legislatuur als schepen zou afsluiten. Maar in december 2020 overleed totaal onverwacht hun partijgenoot Peter Bellens.

CD&V bracht daarop Bart Michiels als opvolger van Bellens in het college. Hij kon daardoor niet langer Jan Michielsen opvolgen.

Aangezien de partij aan het eind van de afgesproken vier jaar – geen opvolger vond, legde Michielsen voor de tweede keer de eed af als schepen.

Maar dat mandaat gold maar voor één jaar, zodat er nadien opnieuw een eedaflegging moest gebeuren.

Omdat raadsvoorzitter Rutger Moons (CD&V) het mandaat als schepen niet opnam, volgde  Michielsen toen zichzelf voor de tweede keer op. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten