Jakob Smitsmuseum in Mol plant grondige verbouwingswerken

MOL – Het Jakob Smitsmuseum in Mol krijgt in de toekomst een gloednieuwe ontvangstruimte die aansluit bij de ambities van het museum. Vanaf het najaar vinden verbouwingswerken plaats om de aanpalende conciërgewoning te integreren in het museum. Daarnaast komt er een zaaltje voor workshops, wordt de dakbedekking volledig vernieuwd en krijgt het museum een nieuwe depotruimte om de schilderijen in de beste omstandigheden te bewaren. Als kers op de taart wordt ook de museumtuin volledig heraangelegd. Hoe een klein gemeentelijk museum toch grootste ambities kan hebben… Het gemeentebestuur staat in voor de financiering.

Het Jakob Smitsmuseum vindt al vele decennia een onderdak in de voormalige pastorij van Sluis. Dit gebouw ondergaat nu een grondige verbouwing. Naast sfeer en authenticiteit moet een modern museum uiteraard ook het nodige bezoekerscomfort garanderen. De geplande verbouwings- en uitbreidingswerken sluiten perfect aan bij de ambities die het museum koestert om Jakob Smits als kunstschilder op de internationale kunstkaart te zetten

De aanpalende conciërgewoning wordt door de verbouwing volledig in het museum geïntegreerd. Het huidige ‘gangetje’ tegenover de inkomdeur dat momenteel dienst doet als ontvangstruimte wordt ingeruild voor een gloednieuwe ruime ontvangstzone met museumshop. Ook het inkomsas wordt uitgebreid en volledig vernieuwd. Een automatische schuifdeur garandeert een minimaal warmteverlies op koudere dagen.

Technisch en structureel wordt het gebouw aangepast. Er komt een nieuwe draagstructuur van de vloer in de grote tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers en een nieuwe vloerbedekking. De dakbedekking in asbest op het dak van het museum wordt vervangen door nieuwe leien. Op de conciërgewoning komen dakpannen in klei. Dit sluit aan bij de oorspronkelijke historische situatie van de gebouwen.

In een achterbouw komt een gloednieuw depot. Via het box-in-box principe zullen de schilderijen in gecontroleerde klimatologische omstandigheden bewaard worden. Het nieuwe depot vereist een aanpassing van de dakstructuur. Het huidige tipdak wordt vervangen door een plat dak.

De tuinzone achter het museum geeft het Jakob Smitsmuseum een extra troef voor passende activiteiten en evenementen. Wanneer de verbouwingswerken achter de rug zijn, krijgt ook de museumtuin een stevige upgrade. Momenteel is de tuin door de niveauverschillen niet rolstoeltoegankelijk. De nieuwe tuin moet alle museumgasten – ook personen met een beperking – uitnodigingen om hun bezoek te verlengen. Het moet een plaats worden waar iedereen zich welkom voelt.

Op zondag 28 augustus eindigt de huidige tentoonstelling Boerenpsalm en organiseert het museum nog een slot-/sluitingsfeest. Deze zomer heb je dus nog alle kansen om het museum te ontdekken. Nadien gaan de deuren van het museum voor minstens een jaar dicht. Alles wordt in gereedheid gebracht om in het late najaar te starten met de effectieve werken. Als alles verloopt zoals gepland, heropent het museum in het voorjaar 2024. Tijdens de sluitingsperiode ligt de werking allerminst stil. Zo zijn er heel wat ideeën voor een tentoonstelling op verplaatsing én een laagdrempelig toeristisch initiatief. Wordt vervolgd.

Foto’s Ronny MULLENS

Booking.com

Related post