• 22/06/2024

Jack Mulowayi: zes jaar geleden basketter, nu op zoek naar wereldtitel boksen

ANTWERPEN – Tijdens de Night of the Diamonds in de Handelsbeurs werden vanavond de Antwerpse sportkampioenen van 2020 en 2021 gehuldigd. 50 individuele- en ploegsporters passeerden de revue: van shorttrackster Hanne Desmet over gouden paralympiër Laurens Devos tot de Belgische hockeyploeg, waar de Antwerpse inbreng niet gering is. Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport en Frans Van den Wijngaert, voorzitter van de stedelijke sportraad, reikten een Life Time Achievement-award uit aan zwemmers Pieter Timmers en Kimberley Buys, hockeyer Thomas Briels en de afwezige judoka Dirk Van Tichelt.

Het is uiteraard onbegonnen werk om alle laureaten hier op te sommen. We brengen het merkwaardige verhaal van Jack Muloway, die jarenlang in Antwerpen Noord heeft gewoond, vervolgens in Merksem en nu een huis heeft gekocht in Hemiksem. Zes jaar geleden speelde hij nog basket, nu droomt hij van een wereldtitel in het boksen en niet zomaar in een duistere nevenbond maar wel degelijk in de ‘grote’ WBC en in de categorie die tot de verbeelding spreekt: die van de superzwaargewichten.

‘Ik boks op vrijdag 10 juni in New York tegen de winnaar van de gouden medaille op de Spelen van Beijing, Jalolov Bakhodir uit Oezbekistan. Hij heeft zijn laatste tien kampen gewonnen met ko. Het is een heel grote opportuniteit voor mij om die jongen te verslaan en zo wereldwijd erkenning te krijgen en kans te maken om tegen een  Anthony Joshua of Tyson Fury te boksen. Ik sta nu bij de top 25 in de WBC. Bij de WBA ben ik nummer één in Europa. Men heeft me al drie verschillende tegenstanders aangeboden om te boksen voor de Europese titel maar onder het mom van corona of een blessure zegden ze af. Ze willen gewoon niet boksen tegen mij. De Europese bond is de lijst nu aan het afgaan en hopelijk wil er iemand uit de top twaalf het dan toch tegen mij opnemen.’

‘Ik zoek sponsors zodat mensen in de Lotto Arena – zoals indertijd met Sugar Jackson – een Antwerpenaar zien boksen en winnen. Ik mis dat geroep van ‘oep zen bakkes.’ Ik ben 35 en boks nog maar zes jaar. Ik heb beloofd dat ik al mijn kinderen een titel zou schenken. Ik heb nu twee titels en ik heb drie kinderen. Mijn vader was amateurbokser in Congo. Hij heeft nooit de kans gehad de top te halen door de politieke situatie toen. Zijn grote droom was om mij beter te zien worden dan hem. Toen ik zes was moest ik tien keer pompen vooraleer ik mocht gaan slapen. Ik beloofde hem van beter te worden. Mijn grootvader was kampioen van Congo, ik ben nu kampioen van Afrika en Azië.’

‘Ik ben in Congo geboren. Toen ik zes jaar was ben ik naar hier gekomen. We zijn dan even in Frankrijk gaan wonen. We verhuisden vervolgens naar België en dan ben ik business management gaan studeren in Atlanta. Ik heb er basketbal gespeeld bij twee College-ploegen. Nadien ben ik prof geworden bij Geneva Devils. Nog later ben ik bij Rijsel gaan spelen maar na een auto-ongeluk moest ik een knieoperatie ondergaan en kon ik het basketten vergeten. Om te vermageren ben ik dan maar beginnen boksen. En je ziet waar ik nu sta. Ik vertrek volgende week naar Kroatië voor een stage van drie weken. Ik heb er sparringpartners die mijn tegenstander kennen.’  Molowayi is 1m96 groot en weegt 108,5 kilogram. Hij won negen van zijn elf kampen met ko, verloor één keer op punten in Philadelphia en speelde gelijk in Litouwen.

Edwin MARIËN

Foto Marc DEMARTIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten