• 19/05/2024

Jaarlijks cultuurfestival Calamartes van studentenvereniging Unifac van start gegaan

ANTWERPEN – Van vandaag tot en met vrijdag tovert overkoepelende studentenvereniging Unifac de Stadscampus, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, opnieuw om in een culturele cocon die de hele studentenbuurt in al zijn verscheidenheid verbindt. Aanstormend talent Leonie Moreels werd vanmiddag als de derde campusdichter voorgesteld en vanavond treden twee beloftevolle bands op.

De spiegeltent van Calamartes wordt voor de zestiende keer hét culturele centrum van de Universiteit Antwerpen. Vijf dagen lang brengt Unifac, in samenwerking met de studentenverenigingen uit zijn koepel én de Universiteit Antwerpen, cultuur dichter bij de Antwerpse student. Rector Herman Van Goethem mocht dit cultuurfestival voor de laatste keer openen. Zijn mandaat loopt immers bijna ten einde.

Unifac koos resoluut voor aanstormend talent op de openingsdag. De Universiteit Antwerpen pionierde in 2018 met campusdichter Zainab Noor el Hejazi, opgevolgd door Esohe Weyden in 2021. Hun opvolger, Leonie Moreels, werd nu gelanceerd als kersverse campusdichter. Haar eerste gedicht in die hoedanigheid heeft het cultuurfestival als thema .

Vanavond focust Unifac dan weer opnieuw op opkomende bands. Tien jaar geleden trad het jonge Bazart er namelijk op en vorig jaar is deze traditie hervat met optredens van Jen en JAKOMO. Deze editie heeft Unifac goed gekeken naar het Belgische showcasefestival We Are Open. Zowel de psychedelische popgroep Softboy (2023) als de proto-punk-disco band Lézard (2024) met hun heel dansbare sound stonden daarvoor zeer recent in de Trix. Nu treden ze op in het hart van de Antwerpse studentenbuurt.

In de vier dagen daarna organiseren talloze studentenverenigingen, waaronder de verenigingen uit Unifacs koepel, culturele activiteiten. Jade Dewitte, festivalverantwoordelijke: ‘Verscheidenheid, het festivalthema van deze editie,  weerspiegelt zich helemaal in de events die in onze spiegeltent zullen plaatsvinden. Dit jaar organiseren onze verenigingen onder meer een jazzavond, een initiatie tot Kintsugi (de Japanse kunst om gebroken keramiek met lak te repareren) en een workshop kalligrafie.’

Calamartes strekt zich bovendien traditiegetrouw uit over de hele studentenbuurt. Zo voorziet Unifac elke ochtend activiteiten, zoals kinderyoga en circus, voor kinderen uit een buitengewone lagere school uit de buurt. Daarnaast staat vrijdagnamiddag in het teken van de bewoners van het woonzorgcentrum, dat aan de overkant van de straat ligt, tijdens de TD Pensionné.

Jade: ‘Daar kijk ik al enorm naar uit. We hadden het woonzorgcentrum eigenlijk gevraagd om met een iets kleinere groep langs te komen, omdat er vorig jaar te weinig plaats was. Maar het is hartverwarmend om te horen dat het woonzorgcentrum geen enkele bewoner wilde teleurstellen, want ze spreken maanden later nog altijd over onze TD Pensionné. De spiegeltent vind je op de parking van Gebouw R in de Lange Winkelstraat 13.

Unifac bestaat uit een team van elf geëngageerde studenten en is de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Hier studeren meer dan 12 000 studenten die van het aanbod van twintig studentenverenigingen kunnen genieten. Het is de taak van Unifac om de studenten te informeren over het leven aan de Stadscampus, zijn verenigingen bij de stad en de universiteit te vertegenwoordigen, hun werkingen te coördineren en events zoals Students on Stage en het cultuurfestival Calamartes te organiseren.

De naam Calamartes verwijst naar Calamares, met alle tentakels om alle soorten van evenementen en cultuur te omvatten. Martens verwijst naar het tijdstip op het jaar: maart. Het programma vind je hier 

Danielle VERBUEKEN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten