• 17/07/2024

Itegem krijgt hondenloopzone, beeld ‘Tist, honneke van Wiekeveust’ ingehuldigd

HEIST-OP-DEN-BERG – Heist-op-den-Berg plant het komende jaar samen met Agentschap Natuur en Bos, provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland de aanleg van een grote hondenlosloopzone in Itegem. Regionaal Landschap Rivierenland maakte er een natuurvriendelijk inrichtingsplan voor.

De hondenlosloopzone is gelegen op een terrein van het Agentschap Natuur en Bos in de Netevallei. Het was het Agentschap dat het idee van een hondenlosloopzone op deze locatie naar voren schoof. De gemeente en de andere partners gingen er graag op in. Met een oppervlakte van 3,5 hectare wordt het de grootste hondenlosloopzone van Heist-op-den-Berg. Die ruime oppervlakte zal worden ingevuld met wandelpaden en rustbanken, een grote hondenvijver van 500 vierkante meter, speelheuvels, groenstructuren en veel speelgelegenheid.

Sarah Wouters (Groen), schepen voor milieu en ruimtelijke ordening: ‘De zone biedt een gepast alternatief om honden te laten loslopen en zwemmen in de Netevallei. Honden moeten elders in de Netevallei immers aan de leiband om de natuur en wilde dieren te beschermen en voor hun eigen veiligheid. In de nieuwe hondenloopzone kunnen honden op een veilige manier rondlopen, zwemmen en socialiseren met andere honden. Je zal de hondenloopzone kunnen bereiken langs een trage weg vanuit de Karel Govaertsstraat.’

Het projectgebied van de hondenlosloopzone kadert binnen het Natuurbeheerplan van de Grote Netevallei tussen Hullebrug en Herenbossen (Nijlen, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Hulshout) en tussen Hullebrug en Herenbossen. Je vindt het terug op natuurenbos.vlaanderen.be/natuurbeheerplannen/natuurbeheerplannen-inkijken. Morgen dinsdag 27 september om 18.30 uur start er bovendien een infowandeling over dit natuurbeheerplan aan het kruispunt Hogeweg (nr.12) met Moerbeemd in Booischot. De aanleg en opening van de hondenloopzone is gepland in de loop van 2023.

De spreuk ‘Hedde deust, goa noa Wiekeveust, der is doa een honneke en da pist in a monneke’ was de aanleiding om een beeld te ontwikkelen voor de hernieuwde dorpskern van Wiekevorst. Een beeld dat de eigenheid en de gastvrijheid van Wiekevorst treffend illustreert.

Verhalen en woorden die zichtbaar worden in dit beeld en dat naast ‘Tist’ ook aandacht schenkt aan de turfstekers en het verleden van Wiekevorst. De naam ‘Tist’ is heel bewust gekozen. In het verleden kregen zonen vaak ‘Jan-Baptist’ als doopnaam, als verwijzing naar de Wiekevorstse patroonheilige Sint-Jan Baptist. ‘Tist’ werd dan meestal hun ‘roepnaam’, zoals ook die van het honneke van Wiekeveust. De Academie Beeld en in het bijzonder het atelier ‘Beeldhouwen en ruimtelijke kunst’ hebben hun schouders onder dit publieke project gezet. Voor het project ‘monument dorpskern Wiekevorst’ deed de academie een beroep op creatieve ideeën van de studenten. Zoals bij alle voorgaande projecten vertrok de academie vanuit een breed gedragen visie en een open communicatie met opdrachtgever en publiek. De inwoners van Wiekevorst kozen het winnende ontwerp, gemaakt door Berlinda Vervloet. Je vindt het bij de  Sint-Jan Baptistkerk. (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten