• 23/06/2024

Isabelle Beernaert kreeg borstkanker en pakt nu uit met spraakmakende voorstelling

TURNHOUT – Vanavond ontvangt het Turnhoutse cultuurcentrum De Warande de spraakmakende dansvoorstelling ‘Particles of God’ van de befaamde choreografe Isabelle Beernaert, bekend van So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle. Na eerder dit jaar geconfronteerd te zijn met de hartverscheurende diagnose van borstkanker doet Isabelle nu een extra inspanning voor een tweede rondje van haar jongste voorstelling.

Na een eerste succesvolle tour door België en Nederland was een vervolg op dat verhaal slechts een kwestie van tijd. De operatie is al achter de rug, maar het volledige herstel zal de nodige tijd vergen. Daarom neemt haar getalenteerde dochter de coaching van de dansers over en samen met de ondersteuning van de sterke crew en cast, belooft ook het nieuwe seizoen een overdonderend succes te worden. Vorige week kon je de voorstelling nog bekijken in Antwerpen, later – op donderdag 7 december – volgt Heist-op-den-Berg.

 Isabelle Beernaert weet met haar choreografieën de harten van het publiek te raken. Ze is een unieke choreografe met het vermogen om het alledaagse, gewone, leven te vertalen naar een buitengewone choreografie. Haar choreografieën brengen tot leven wat elk mens doormaakt en op een bepaald moment voelt in het leven. Het publiek kan zichzelf herkennen in het gevoel en het verhaal dat op het podium wordt uitgebeeld. 

 Elk jaar staat de maand oktober specifiek in het teken van kanker, meer bepaald borstkanker. Tijdens de ‘borstkankermaand’ wordt op verschillende manieren extra aandacht gevraagd voor de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Ook Isabelle Beernaert wil haar moedige verhaal delen om zo ook andere getroffen vrouwen en hun omgeving een hart onder de riem te steken. Dat doet ze in haar eigen, vertrouwde taal: dans. 

Beernaert: ‘Na de diagnose ontstond er op dat moment voor mij een rollercoaster van emoties en een tijd om met dankbaarheid weer diep na te denken over het leven. Een nieuwe levensles, een kans om vooruit te komen en om nog meer te groeien naar een dieper begrip. Op 8 februari heb ik de borstingreep gehad om mijn tumor te verwijderen: een impactvolle ervaring, waarbij ik mezelf toestond kwetsbaar en zacht te blijven.

‘Ik bleef altijd diep in contact met mijn innerlijke kind, vrouw, zelf. Nadat de diagnose was gesteld en mijn operatie achter de rug was, heb ik mijn werk Particles of God opnieuw bekeken, maar ditmaal met een totaal andere blik. Wat ik ontdekte was ronduit opmerkelijk. Het klinkt haast als iets uit een thriller, maar het lijkt erop dat ergens diep van binnen, ik al wist dat deze diagnose onvermijdelijk was. Terugkijkend, vond ik passages in mijn werk die bijna profetisch lijken, alsof ze vooruitwezen naar wat mij te wachten stond.

 Op het moment van creatie had ik geen volledig idee waar dit stuk werkelijk over ging, maar nu, met de kennis van mijn gezondheidssituatie, lijkt het alsof de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het is bijna alsof het universum een verborgen boodschap in mijn kunst heeft geplaatst, die nu eindelijk onthuld wordt.

 Het herstel van Isabelle na de operatie is goed verlopen, al is ze nog altijd op ontdekking en probeert ze haar nieuwe ritme terug te vinden. Gelukkig kan de choreografe, die er helaas zelf niet fysiek niet bij kan zijn, gedurende haar herstel er op vertrouwen dat het dansgezelschap dit seizoen opnieuw een spraakmakende tour tegemoet zal gaan in België en Nederland. Particles of God laat zien hoe muziek en dans onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dankzij prachtige kostuums, een lumineus decor en emotionele choreografie, wordt het publiek meegenomen op een indringende, verlichtende reis. Rode draad door het geheel is de livemuziek van Vlaams dirigent, componist en meesterviolist Peter Bogaert, die tevens ook ten tonele verschijnt als mysterieus personage. (EM  / Foto House of Entertainment)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten