• 23/05/2024

Inwoners van Antwerpen kiezen voor groen en cultuur op straten en pleinen

ANTWERPEN – De nieuwe thema’s voor de Burgerbegroting van het district Antwerpen zijn bekend.

De inwoners kozen vooral voor meer groen en meer bomen, maar ook voor cultuur op straten en pleinen, en buurtconcerten

De afgelopen maand lieten bijna 1 500 inwoners van district Antwerpen weten aan welke thema’s zij het meeste belang hechten.

Inwoners stemden online via www.burgerbegroting.be. Alle deelnemers kozen hun vijf favorieten uit een lijst met 67 thema’s.  Op die manier beslisten ze samen welke thema’s het belangrijkste zijn voor het district.

Alle online stemmen zijn nu opgeteld. Dit zijn de twaalf thema’s waar het geld van de Burgerbegroting in 2022 naartoe zal gaan: groen in straten en op pleinen, verkeersremmende maatregelen, meer bomen, fietsvriendelijke straten, tuinstraten en experimenteel groen, ontharden, ontmoeting in de buurt, klimaat- en milieuprojecten, buurtconcerten en –feesten,  aantrekkelijkere pleinen, kindvriendelijke straten en  cultuur op straten en pleinen.

Femke Meeusen (Groen, zie foto), districtsschepen bevoegd voor participatie en Burgerbegroting: ‘Dit jaar maakten onze bewoners vernieuwende keuzes.’

‘Zo zijn er vier thema’s die voor het eerst werden gekozen: verkeersremmende maatregelen, cultuur op straten en pleinen, kindvriendelijke straten en tuinstraten en experimenteel groen. Ik kijk uit naar hoe onze bewoners dit verder willen invullen.’

Vanaf nu kunnen inwoners van district Antwerpen online 1,4 miljoen euro verdelen over de twaalf gekozen thema’s.

Stemmen kan vlot en makkelijk via www.burgerbegroting.be. Online stemmen kan nog tot en met woensdag 31 maart.

Nadat de budgetten zijn verdeeld over de thema’s kan iedereen tussen donderdag 1 april en dinsdag 17 mei ideeën indienen binnen de gekozen thema’s en het toegewezen budget. In september kiezen inwoners welke projecten er concreet in uitvoering gaan in 2022.

Meeusen: ‘Op deze manier bepalen inwoners van het district volledig zelf wat er gebeurt met tien procent van de begroting, dat is maar liefst 1,4 miljoen euro.’

‘Dat gebeurt eerst door de thema’s te kiezen, dan door het geld te verdelen over deze thema’s, vervolgens door projecten in te dienen binnen de vooropgestelde budgetten en ten slotte door projecten te kiezen.’ (EM) / Foto Groen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten