• 23/06/2024

Inwoners haalden 1 900 bomen op na actie ‘1 001 bomen’ in Heist-op-den-Berg

HEIST-OP-DEN-BERG – Heist-op-den-Berg nam deel aan de acties ‘1.001 bomen’ en ‘Behaag onze Kempen’ van intercommunale IOK.

 Om de gemeente groener te maken, kon elk gezin een gratis boom bestellen: een loof- of fruitboom of een struik.

 Daarnaast konden ze extra fruitbomen, kleinfruit of haagplanten bestellen via ‘Behaag onze Kempen’. Die acties zijn intussen afgesloten. Vanochtend haalden de inwoners hun bestelde bomen of planten op.

 Ieder jaar organiseert IOK, samen met enkele gemeenten (dit keer Olen, Mol en Heist-op-den-Berg) de actie ‘1.001 bomen’.

 De deal is eenvoudig: de gemeente geeft een boom, de ontvanger steekt hem in de grond. Tegelijkertijd kon je extra plantgoed bestellen . 

De bomen werden vandaag verdeeld. Aangezien de bomen best zo snel mogelijk worden geplant, was het niet mogelijk om deze op een andere dag te komen afhalen.

Wie koos voor hoogstamboom, merkte dat deze 2,5 tot drie meter hoog is bij afhaling. Een halfstamboom is bij afhaling tussen anderhalve en 2,5 meter. De struiken zijn maximaal anderhalve meter groot.

De actie was een gigantisch succes. Sarah Wouters (Groen), schepen van milieu en duurzaamheid: ‘Er werden 1 900 bomen besteld.’

‘Indien je dan weet dat er 19 000 adressen zijn in onze gemeente, dan merk je dat één op de tien inwoners er één heeft besteld.’

‘Daarom ook hebben we de actie twee dagen vroeger dan voorzien moeten afsluiten. Anders kregen de het logistiek niet meer geregeld. Ik ben heel blij met dit succes.’

‘Zelf heb ik nog geprobeerd om half september een boompje te bestellen, maar toen lukte dat al niet meer.’

‘Het is mooi om zien hoe alle partners hier vandaag uitgebreid aan meewerken. Team Openbaar Domein en team Leefomgeving trotseren de regen om alles in goede banen te leiden. En voor dde haagactie is Natuurpunt er om ons bij te staan.

Het is de eerste maal dat wij meewerken met deze actie. Dit jaar gebeurt dat ook nog in Olen en Mol, maar volgend jaar gaan we iets op eigen houtje organiseren.’

‘Hoe die actie eruit zal zien weten we nog niet. Waarschijnlijk zullen we dan bomen ter beschikking stellen van onze verenigingen maar we moeten het allemaal nog eens bekijken. En de kans bestaat dat we één jaar later dan weer wel meedoen.’

Een boom neemt jaarlijks gemiddeld twintig kilogram CO² uit de lucht op en produceert voldoende zuurstof om tien mensen een heel jaar te laten ademen.

Het project 1 001 bomen maakt inwoners op een speelse wijze bewust van het belang van bomen en motiveert iedereen om zelf mee te bouwen aan een groene toekomst. Aan de actie ‘Behaag onze Kempen’,  namen 27 Kempense gemeentebesturen deel.

Maurits WOUTERS

(Op de foto vlnr de schepenen David Geerts (Vooruit), Eva Van den Brande (Open Vld), Kathleen Vantyghem (N-VA) en Sarah Wouters (Groen))

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten