• 21/06/2024

Inwoner van de Kempen? Maak kans op een frietkot in je straat. Dessel neemt maatregelen

DESSEL – Iedereen wordt geconfronteerd met hoge energieprijzen (en zelfs een mogelijke energieschaarste) en zoekt naar oplossingen om het energiegebruik te beperken. Deze oefening is ook gemaakt binnen het lokaal bestuur Dessel.

Zo zal de temperatuur in alle gemeentelijke infrastructuren ingesteld worden op negentien graden. De situatie zal op de voet gevolgd worden en indien nodig opnieuw geëvalueerd. Naast de instelling van de temperatuur zal mogelijks ook gesleuteld worden aan de tijdschema’s, waarop de verwarming ingeschakeld staat. In de gebouwen, waar ook mogelijkheid is tot douchen, wordt nagekeken of de temperatuur van het douchewater kan verlaagd worden. Verder zal aandacht besteed worden aan het elektriciteitsverbruik (doven van verlichting daar waar mogelijk, uitschakelen van sluimerstanden van toestellen, …).

Naast de eigen gebouwen werd ook de openbare verlichting onder de loep genomen. Met Fluvius wordt bekeken waar de aanstraling van monumenten (oud gemeentehuis, kerken, …) kan gedoofd worden en waar de nieuwe LED-verlichting in straten eventueel gedimd kan worden. Het is echter niet de bedoeling de straatverlichting volledig te doven. De kerstverlichting zal beperkt worden tot de kerstbomen op het Campinaplein in Dessel-centrum en aan de kerk van Witgoor en verlichting in de bomen van Marktplein en Campina- plein. De kerstverlichting in de Molsebaan, Turnhoutsebaan, Kwademeer en Lukasstraat zal niet voorzien worden, net zoals de kerstverlichting op de Heide ter hoogte van de Kristoffelzaal. De waterpartij op het Campinaplein werd vervroegd in winterstand gezet, zodat pompen en verlichting uitgeschakeld zijn.

Dit najaar organiseert IOK Afvalbeheer voor het derde jaar op rij de ‘zonder zwerfvuil straat’-wedstrijd. Bedoeling is om zoveel mogelijk buren in jouw straat warm te maken om de ‘zonder zwerfvuil straat’-affiche aan het raam te hangen. Wie weet win je een frietkot voor jouw straat.

Een nette straat zonder zwerfvuil, dat is waar Kempenaren van houden. Dit was de voorbije jaren te merken aan het succes van de ‘zonder zwerfvuil straat’-wedstrijd. Een groot aantal ‘zonder zwerfvuil straat’-affiches dook op achter de Kempense ramen. Vorig jaar kon je voor de tweede keer inschrijven met je volledige straat. Meer dan 70 straten met bijna 2 000 Kempense gezinnen namen deel. Een recordaantal. Daarom wordt de wedstrijd ook dit jaar herhaald. Hoe meer affiches er in de straat opduiken, hoe krachtiger het signaal dat zwerfvuil écht niet kan. Trommel dus je buren op om ook een affiche achter het raam te hangen.

Maak zoveel mogelijk buren warm om deel te nemen en duid één contactpersoon aan. Schrijf je straat en de deelnemende huizen in via www.iok.be/zonderzwerfvuilstraat (voor woensdag 30 november). De ‘zonder zwerfvuil straat’-affiches worden naar de contactpersoon uit jouw straat opgestuurd. Hang de affiche op een zichtbare plaats in elk ingeschreven huis en laat ze hangen tot dinsdag 31 januari 2023. Onaangekondigde controles gaan vanaf zondag 1 januari 2023 na of de affiches overal nog hangen. Een onschuldige hand trekt drie winnaars in februari. Deze straten mogen op een zelfgekozen dag een frietkot in hun buurt verwachten. Info: www.iok.be/zonderzwerfvuilstraat. (EM /Foto Gemeente Dessel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten