• 21/05/2024

Mechelen verwelkomde eerste Belgische editie van spectaculaire Calisthenics-competitie

MECHELEN – Vandaag vond in ‘De Loods’ in Mechelen de eerste Belgische editie van de International Calisthenics Static Competition plaats, een wedstrijd voor mannen en vrouwen.

Calisthenics is een vorm van fitness waarbij beroep wordt gedaan op het eigen lichaamsgewicht om te trainen. Je kon er dan ook op rekenen dat dit evenement spectaculaire beelden opleverde.

Wedstrijd heren.

Abrahman Labsir (Voor Mechelen), schepen voor sport: ‘’We zijn verheugd om dit uniek evenement in Mechelen te mogen ontvangen’. Naast de competitieve wedstrijd waren er ook randactiviteiten voor het grote publiek. ‘Zo zijn er boeiende workshops over gezondheid en calisthenics, waar experts hun kennis delen en tips geven voor een gezonde levensstijl. Daarnaast zijn er ook standen van veertien vooraanstaande merken die hun producten en innovaties presenteren.’

De organisatoren van Barbenders: ‘We ontvingen 120 inschrijvingen, uit onder meer Spanje, La Reunion, Brazilië, Argentinië, Nederland, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Roemenië, Polen en uiteraard België. Spijtig genoeg zijn er geen atleten uit de Verenigde Staten aanwezig. Het is nog steeds vooral een mannensport, daarom waren wij blij dat er toch tien vrouwen zich hadden ingeschreven. Na selectie werden 46 atleten waarvan acht vrouwen weerhouden. De twee top-vrouwen van de wereldranking nemen deel. Om alles op één dag te kunnen afwerken, verloopt de wedstrijd volgens het ‘battle’-systeem. Wij zijn ook bijzonder tevreden met de publieke belangstelling. Onze verwachtingen zijn overtroffen: het is immers de eerste wedstrijd in België op dit niveau.’

Wedstrijd vrouwen

De benaming Calisthenics komt uit het Grieks en is een samenvoeging van twee woorden: Kallos en Sthénos. Kallos betekent schoonheid en Sthénos betekent kracht. Twee woorden die de essentie van de sport perfect omschrijven.

Je kan de sport beoefenen in het park (fitness parcours) maar ook thuis. Voor de meeste oefeningen is het enige wat je nodig hebt een stukje vlakke grond en een stevige stang die je lichaamsgewicht kan dragen. Je kan dus overal en ten allen tijden trainen. Een aantal keer per week sporten is genoeg om spiergroei te stimuleren. Calisthenics, ook wel ‘street workout’ genoemd, heeft na het succes in America en Australië de wereld veroverd. 

Doordat het (bijna) overal kan beoefend worden heeft de sport een sociaal karakter en is het een middel om gemeenschappen te verbinden. 

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten