• 24/06/2024

Intercultureel festival in Blikfabriek, UAntwerpen tracket kleine dieren

HOBOKEN – Op een tweedaags cultureel evenement in het eerste weekend van februari tonen verschillende Oekraïense en Vlaamse (Nederlandstalige) artiesten hun werk en kunsten in de Blikfabriek in Hoboken. Dit intercultureel festival toont op een artistieke en interactieve manier de tradities en waarden van verschillende culturen in schilderkunst, muziek en dans. De organisatie hiervan is in handen van Feel Home EU en Cloud Force One vzw met de steun van het district Hoboken en de Blikfabriek. De volledige opbrengst van dit gebeuren gaat naar humanitaire projecten in Oekraïne.
Sterren van Jazz Middelheim zoals Bram Weijters, Andrew Claes (Stuff, Brazzaville) en Rudy Trouve (medeoprichter van dEUS) maken er hun opwachting. De Oekraïense band ‘Rode Viburnum’ (Chervona Kalina) brengt folksongs, banduristen tokkelen op hun instrumenten en soprane Françoise Vanheke betovert het publiek met haar unieke stemklank. In de kunstgalerij exposeert onder meer de Belgische kunstenaar Leo Reijnders, die in 2020 de cultuurprijs van Borgerhout won en medeorganisator is van dit festival. Ook de van Oekraïne afkomstige Oleksandr en Irina Kudryavchenko zijn aanwezig om hun kunstwerken voor te stellen.

Bezoekers kunnen aansluiten bij tal van culinaire, dans- en knutselworkshops waarbij cultuur en tradities op een interactieve manier onder de aandacht gebracht worden om de culturele overeenkomsten tussen Vlaanderen en Oekraïne te tonen om zo wederzijds begrip te creëren. Zo kan er worden geschilderd in de stijl van de beroemde Oekraïense kunstenares Maria Prymachenko. Ook worden er kaarsen gemaakt en motanka, traditioneel Oekraiëns speelgoed. Een afzonderlijke masterclass staat in het teken van de bereiding van de beroemde Oekraïense bietensoep Borsjtsj.

Er is een aparte speelruimte voorzien voor kleine kinderen en een minibazar met hapjes en souvenirs, onder meer om een eigen ontwerp op een T-shirt te laten drukken. Tom De Boeck (Vooruit), districtsschepen voor cultuur: ‘Aan de grenzen van Europa verdedigt het Oekraïense volk onze vrijheid. Ook Hoboken draagt zijn steentje bij. Cultuur verbindt.’
Het festival ‘In the sunlight we are writing our lives’ vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 februari van 12 tot 22 uur in de Krugerstraat 232. De toegang is gratis maar om deel te nemen aan de activiteiten wordt er een vrije bijdrage gevraagd. Info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-hoboken-1/nieuws/intercultureel-belgisch-oekraiens-festival-in-the-sunlight-we-are-writing-our-lives
Om de biodiversiteit in stand te houden en de leefomstandigheden van wilde dieren te verbeteren, dienen we hun bewegingen en gedrag te begrijpen. Maar de instrumenten om diergedrag effectief te monitoren ontbreken nog grotendeels. UAntwerpen en imec brengen daar nu verandering in.

Vooral voor kleinere wilde dieren zijn de bestaande trackers te groot en te zwaar. Om dit op te lossen, ontwikkelde de Universiteit Antwerpen in samenwerking met imec de nieuwe spin-off IoSA: erg accurate, ultralichte en energiezuinige tools die het gedrag van wilde dieren zoals vogels, knaagdieren, vleermuizen en zelfs padden kunnen tracken. De instrumenten kunnen ook ingezet worden in de landbouw, om bijvoorbeeld gezondheidsproblemen bij vee vroegtijdig bloot te leggen.

IoSA wil onderzoekers, organisaties voor natuurbehoud, dierentuinen en landbouwers meer inzicht geven in hoe dieren interageren en bewegen. De nieuwe spin-off van imec, het onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie, en UAntwerpen ontwikkelt daarvoor Bluetooth-trackers die zo licht zijn dat het dier niet gehinderd wordt. Het gaat telkens om maximum vijf procent van het totaalgewicht van een dier. IoSA (Internet of Small Animals) focust op zo nauwkeurig mogelijke metingen en dataverwerking aan een zo laag mogelijk energieverbruik. Info: https://iosatracking.com/. (EM / Foto District Hoboken)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten