• 21/04/2024

Interactieve circusvoorstelling neemt allerkleinsten op reis naar een groenere wereld

TURNHOUT – Vanmiddag is de gloednieuwe voorstelling ‘MOS’ van theatergezelschap Sprookjes Enzo in première gegaan in de Warande in Turnhout.

Nadien toert deze familievoorstelling verder in Vlaanderen. ‘MOS’ is een interactieve circusvoorstelling die de allerkleinsten – het stuk is vooral bedoeld voor twee- tot vijfjarigen – mee op een reis neemt naar een groene(re) wereld tussen de bomen.

MOS is het eerste project waarmee Sprookjes enzo zich inschrijft in een duurzame ecologische kunstenpraktijk volgens het Green Book. Alles is gemaakt van natuurlijke en hergebruikte materialen. Het gezelschap heeft voor de première gerepeteerd in de Warande.

‘Eentje hier, eentje daar. Vandaag zaadje voor zaadje, morgen een heel bos. Het bos groeit, praat, bouwt, zingt. Het tekent en kleurt, het kleedt zich aan en weer uit. Eentje hier, eentje daar. Kom, werk mee aan ons bos. En dan, kijk daar, tussen de bomen, mos. Een weelderig groen tapijt dat ademt en golft. Waar wacht je nog op? Kom, verdwaal met ons mee, het bos zit vol geheimen.’

MOS is het eerste project waarmee Sprookjes enzo zich inschrijft in een duurzame ecologische kunstenpraktijk volgens het Green Book. Morgen zondag zijn er nog twee voorstellingen in De Warande maar ze zijn uitverkocht.

Sprookjes enzo is het Vlaams multidisciplinair theatergezelschap rond Pietro Chiarenza. Vanuit de traditie van de dramaturgie van het object maakt Sprookjes enzo poëtisch theater waarbij verbeelding en interactiviteit centraal staan. Op die manier maakt het gezelschap de universele thema’s toegankelijk bij een breed publiek en kan het zich een hedendaags en internationaal potentieel toedichten dat zich in het bijzonder richt op kinderen vanaf twee jaar.

Sprookjes enzo ontwikkelt een eigen theatraal discours doorheen een continu onderzoeksproces gebaseerd op volgende karakteristieke pijlers: multidisciplinariteit, universaliteit, interactiviteit, duurzaamheid, scenografische dynamiek.

Sprookjes enzo zag het levenslicht in 2006, toen Pietro Chiarenza, een Italiaanse theatermaker, en Maya Van Puymbroeck, op dat moment communicatiemedewerkster bij de Zomer Van Antwerpen, elkaar ontmoetten in Antwerpen en besloten een gezelschap op te richten dat zich toelegde op sterk visueel gericht, kwalitatief hoogstaand theater voor jonge kinderen, in de traditie van de Italiaanse ‘dramaturgie van het object’ (drammaturgia dell’oggetto). Sindsdien neemt Maya de dagelijkse leiding van het gezelschap op zich, terwijl Pietro instaat voor de artistieke leiding. Ze worden geruggensteund door Marcello Chiarenza, de vader van Pietro, die als auteur vaak heeft bijgedragen aan de voorstellingen en die kan bogen op een enorme internationale ervaring (Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en zelfs buiten Europa, met projecten in Azië, Afrika en Noord-Amerika).

In de daaropvolgende jaren realiseerde Sprookjes enzo zeventien producties die goed waren voor ongeveer 3 000 opvoeringen in alle hoeken van Vlaanderen, alsook in Brussel, Nederland en Italië. In totaal mocht het zo maar liefst 450 000 toeschouwers (kinderen, ouders, leerkrachten…) verwelkomen.

‘MOS’ komt ook nog naar De Kern in Wilrijk, Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, het Cultureel Centrum van Mortsel, ’t Blikveld in Bonheiden en het Cultureel Centrum van Schoten. Info en tickets hier   (EM / Foto Jeffrey Friedl – Sprookjes enzo).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten