• 20/06/2024

Installatie ‘Sjel’ brengt zinderende stilte naar Zennegat en Mechels Broek

MECHELEN – In het kader van Zinderende Stilte kan je vanaf morgen zaterdag 15 januari tot en met zondag 15 mei de kunstinstallatie ‘Sjel’ vinden in de Mechelse natuurgebieden. De geluidsdichte kubus in spiegelend glas staat midden in de natuur, waar mensen even kunnen ontsnappen aan de geluiden van de buitenwereld. Een uniek concept van muzikante Patricia Vanneste met architect Sam De Bock. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Cultuurcentrum Mechelen, Mechelen Feest, Natuurpark Rivierenland, Stad Mechelen, De Vlaamse Waterweg nv en Natuurpunt.

De kunstinstallatie Sjel staat eerst aan het Zennegat (tot dinsdag 15 maart) en vervolgens in het Mechels Broek. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: ‘Met Sjel treedt Zinderende Stilte buiten de binnenstad en zoekt het in de stadsrand stilte op in de natuur. Het wordt een echte stilteplek, nog meer dan een gewoon bezoekje aan de natuur. Want ook in de natuur staat stilte soms onder druk, hoewel het de plek is waar men zich kan terugtrekken van drukte. Tijdens de coronaperiode hebben meer en meer Mechelaars dat gedaan. Soms noodgedwongen (her)ontdekten de mensen de natuur in hun omgeving en wordt de waarde van de natuur meer erkend. Dit initiatief is echt een voorbeeld van hoe we de themajaren aanpakken vanuit Mechelen Feest: feest en cultuur met een boodschap, samen met partners, in heel Mechelen, ook buiten de binnenstad.’.

Patrick Princen (Groen), schepen van natuur- en groenontwikkeling: ‘Met Sjel zetten we eens een ander groot belang van Natuurpark Rivierenland in de kijker. We investeren in Natuurpark Rivierenland immers niet alleen voor het beschermen en versterken van de fauna en flora, maar ook voor het welzijn van de inwoners van Mechelen en buurgemeenten. Natuur op doktersvoorschrift lijkt vreemd, maar in Engeland doen ze het al en eigenlijk toont Sjel op dezelfde manier welke heilzame effecten natuur kan hebben.’

In het kader van Zinderende Stilte vroeg Cultuurcentrum Mechelen aan muzikante Patricia Vanneste (zie foto) om haar installatie Sjel in Mechelen te plaatsen. Enkele jaren geleden verliet Patricia Vanneste Balthazar, de band die ze in 2004 met Maarten Devolder en Jinte Deprez oprichtte. Na de drukte van een succesvolle rockband had ze nood aan rust. ‘Ik besloot om de ongerepte Scandinavische natuur op te zoeken. Na alle drukte zocht ik rust, stilte, ruimte en verlatenheid, weg van elk menselijk contact. Het bracht me inspiratie voor mijn soloproject Sohnarr.’

Het resultaat is haar solodebuut ‘Coral Dusk’. Deze plaat voert ze op zaterdag 5 februari uit in het Cultuurcentrum van Mechelen. Maar een concertzaal geeft de luisteraar geen idee van hoe de muziek tot stand kwam en gevoeld kan worden. Daarom ontwikkelde ze samen met architect Sam De Bock een geluidsdichte kubus in spiegelend glas die in de natuur geplaatst wordt en met de omgeving versmelt. Die doopte ze Sjel, wat verwijst naar shelter, maar ook naar het Noorse woord voor ziel of essentie. Binnen is er plaats voor één persoon, is er uitzicht op de natuur door één groot raam en klinkt de muziek van Coral Dusk.  Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Sjel is een wonderlijk samenkomen van architecturale eenvoud en sensorische sensatie.  Eenvoudig in ontwerp en gebruik, maar met een diepzinnige betekenis en een rustgevend effect.’ (EM / Foto Sara Verdikt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten