Inspiratienamiddag brengt ondernemers en communicatieprofessionals samen
ANTWERPEN – Infrastructuurwerken en maatschappelijke belangen botsen vaak met elkaar. Dan is effectieve communicatie de sleutel tot succes. Luisteren, elkaar begrijpen en samenwerken met alle belanghebbenden is geen optie, maar een noodzaak.
Een inspiratienamiddag over stakeholderscommunicatie, vanmiddag in het Antwerpse provinciehuis, bracht ondernemers, gemeenteambtenaren en communicatieprofessionals samen om inzichten te delen, ervaringen uit te wisselen en innovatieve communicatietools te verkennen.
De namiddag is een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, met de steun van Provincie Antwerpen.
Infrastructuurwerken en maatschappelijke belangen botsen vaak met elkaar. Effectieve communicatie is hierbij de sleutel tot succes. Kunnen luisteren, begrijpen en samenwerken met alle belanghebbenden is niet langer een optie, maar een noodzaak. Vandaar dit initiatief.
Het niet-in-mijn-achtertuin- of NIMBY-syndroom heeft ons in de tang: projecten sneuvelen of verzanden in een loopgravenoorlog tussen burgers, bedrijven en overheden. En dat alles is de schuld van de buurman. Maar kijken bedrijven en overheden niet te gemakkelijk neer op hun ‘zure buren’?
Zien ze zichzelf wel genoeg als de buur van de burger? Hoe kun je je omgeving beter begrijpen en betrekken? Hoe breng je rust in een discours dat door emoties wordt gedomineerd? Is lobbyen een vies werkwoord of heeft het wel degelijk zijn plaats? Met als hamvraag: hoe bouw je aan vertrouwen in elkaars achtertuin?
Beleidsmakers en projectleiders besteden doorgaans veel energie aan fervente voor- en vooral tegenstanders van nieuwe projecten of ontwikkelingen. Terwijl net bij het stille midden heel wat steun voor een project te rapen valt. Maar die steun krijg je niet zomaar.
Ze vraagt om een intensief, laagdrempelig en heel gebruikersgericht participatie- en communicatietraject. Eén dat ook antwoorden biedt op de vragen die leven bij diegenen die niet luid roepen. Een gezamenlijke projectopstart waar beleidsmakers, communicatiedeskundigen en projectleiders samen de ambities, valkuilen en kernboodschap formuleren helpt om de juiste lijnen uit te tekenen.
Machteld Weyts toonde heel wat voorbeelden die de meerwaarde van een brede participatie- en communicatieaanpak aantonen.
Wat doe je als je tegen weerstand aanloopt in je project ? Misschien mijmeren over hoe leuk het zou zijn om eens in China projecten te doen.
Geen gedoe daar met lastige burgers of actiecomités. Of… je kan de waarde van weerstand ook gewoon omarmen.
Je krijgt namelijk toch met tegengestelde belangen te maken, of het nu gaat over de heraanleg van de Dorpsstraat, een nieuw circulatieplan of de bouw van windturbines.
Dat daar af en toe vuurwerk van komt is dan ook volstrekt normaal. Dat is niet jouw fout. Maar je bent natuurlijk wel verantwoordelijk als je communicatie niet op orde is of als goede ideeën uit de omgeving hun weg niet vinden naar het projectteam.
Uitstekende communicatie is een basisrecht voor de ontvanger van hinder en een verdomde plicht voor wie de aanstichter ervan is. (EM)