• 19/05/2024

Inloophuis voor mensen met (een vermoeden van) dementie geopend in Turnhout

TURNHOUT – Vanochtend opende het Inloophuis Dementie in Turnhout. Dit is een informatie- en ontmoetingspunt voor mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten. Hier vinden ze de weg naar het juiste zorgaanbod en kunnen ze lotgenoten ontmoeten.

 Er krijgen meer mensen dan je zou denken met dementie te maken. De aandoening treft namelijk niet alleen de patiënten zelf, maar ook hun familie, vrienden, kennissen en alle personen in hun omgeving.

Om deze mensen naar de juiste hulpverlening toe te leiden en lotgenoten met elkaar in contact te brengen, opende in Turnhout een inloophuis voor personen met (een vermoeden van) (jong)dementie en hun naasten.

Dat is een gezamenlijk initiatief van Stad Turnhout, Zorggroep Orion, AZ Turnhout, Alzheimer Liga Vlaanderen en het regionaal expertisecentrum voor dementie Tandem.

Geheugenproblemen zijn ingrijpend en complex. Ze kunnen een grote impact hebben op het leven van de persoon zelf, zijn gezin en andere betrokkenen. 

 Toch blijkt het vaak moeilijk om erover te praten en nog moeilijker om hulp te zoeken. In het Inloophuis kunnen mensen met geheugenproblemen en hun naasten vrij terecht met hun verhaal, zorgen en vragen. 

 Iedere situatie is anders, elke hulpvraag belangrijk. Geheel op maat geeft men er info en advies, en indien nodig bespreekt men een doorverwijzing of opstart van hulp.

Kelly Verheyen (Vooruit, tweede van rechts op de foto), schepen van Welzijn: ‘Begeleiding op maat is bij dementie van groot belang, zeker als je weet dat iemand gemiddeld zo’n acht jaar met de aandoening leeft.’

 ‘Samen met meerdere partners levert Turnhout binnen de werkgroep ‘Dementievriendelijke stad’ daarom allerlei inspanningen om de levenskwaliteit van inwoners met dementie en mantelzorgers te bevorderen.’

 ‘Denk in die zin aan de familiegroepen dementie, het praatcafé dementie, de dementievriendelijke beleefwandeling, de ‘gele doos’ en een project om verdachte verdwijningen beter aan te pakken.’

 ‘Met het open inloophuis willen we de drempel naar het begeleidingsaanbod verder verlagen.’

‘In dit informatiepunt helpen professionals en vrijwilligers mensen met (een vermoeden van) (jong)dementie en hun naasten op weg naar het juiste zorgaanbod.’

 ‘En als dat nodig is, verwijzen ze hen voor een diagnose en passende behandelingen door naar de geheugenkliniek in het ziekenhuis’.’

 ‘Tegelijkertijd is het inloophuis ook een ontmoetingsplaats waar lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen en steun vinden bij elkaar.’ 

 Zijn er twijfels over het geheugen? Merk je veranderingen in het gedrag van je naaste? Kreeg je recent een diagnose of is er vermoeden van dementie? De weg kwijt in het zorgaanbod? Zin om mensen te ontmoeten?

Dan ben je elke vrijdag van de maand van 13.30 uur tot 16.30 uur welkom zonder afspraak in Lokaal dienstencentrum De Wissel, Dokter Nand Peetersstraat 33, Turnhout. (EM / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten